Ηλεία

Ερώτηση για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών λόγω της υπολειτουργίας των αντίστοιχων Τ.Ο.Ε.Β. στο Νομό Ηλείας

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Κοινοβουλευτική ομάδα
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με την καταστροφή των καλλιεργειών τους (κηπευτικά, καρπούζι, πατάτες κ.α.), με μεγάλες καθυστερήσεις ή και με απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται πολλοί αγρότες στο νομό Ηλείας εξαιτίας της υπολειτουργίας των Τ.Ο.Ε.Β., καθώς από τη μια η ΔΕΗ προχωράει σε διακοπές της παροχής ρεύματος προς τους Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) λόγω χρεών και από την άλλη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο και στα αντλιοστάσια.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος των χρεών είναι τόκοι.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να καθιστούν αδύνατη την άρδευση νερού για την τροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια λόγω των συσσωρευμένων χρεών που υπάρχουν από το Τ.Ο.Ε.Β. στη ΔΕΗ πραγματοποιούνται επανειλημμένες διακοπές ρεύματος που έχουν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες. Ιδιαίτερα φέτος με τη σημαντική αύξηση της τιμής της KWH (κιλοβατώρας) και την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής το πρόβλημα εντείνεται. 

 Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού και των δικτύων, που μαζί με τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή όπως είδαμε και τον περασμένο χειμώνα. Για αυτά τα προβλήματα έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το κράτος. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την: 

Απρόσκοπτη λειτουργία των Τ.Ο.Ε.Β. έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην καλλιεργητική περίοδο. 

Άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου. 

Διαγραφή των τόκων των χρωστούμενων ποσών στη ΔΕΗ και να γίνει διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους (π.χ. να πολλαπλασιαστούν οι δόσεις).

Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να προβλεφθεί επιδότηση του αγροτικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο ώστε να καλύπτεται κατά 50% το κόστος του ρεύματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Κατάργηση του Φ.Π.Α. στο αγροτικό ρεύμα.

Συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β. της χώρας, με ευθύνη του κράτους κεντρικά.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος

Όλη η επικαιρότητα