Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ερώτηση κατέθεσε ο Περιφ. Σύμβουλος Παν. Μπράμος σχετικά με την αρωγή των πλημμυροπαθών της Ηλείας

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αρωγής των πλημμυροπαθών φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος ο Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης.
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αρωγής των πλημμυροπαθών φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος ο Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μπράμος με επερώτηση που κατέθεσε στις 30 Νοεμβρίου στον ΠΔΕ κ Νεκτάριο Φαρμάκη.

Η επερώτηση έχει να κάνει σχετικά με με την λήψη μέτρων αποκατάστασης υποδομών, αντιπλημμυρικής προστασίας  και αρωγής των πλημμυροπαθών λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων στην Π.Ε. Ηλείας, την οποία ο κ. Μπράμος κοινοποίησε και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μέσα από την επερώτηση αυτή ο κ. Μπράμος εκφράζει την αγωνία του για τους ανθρώπους που είδαν την περιουσία τους να χάνεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή μας.

Αναλυτικά στην επερώτηση αναφέρει:

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη Δυτική Ελλάδα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο σύνολο των δήμων της Π.Ε. Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Οι εικόνες του πλημμυρισμένου κάμπου της Ηλείας  είναι άκρως απογοητευτικές, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές και περιουσίες.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα φυσικών καταστροφών. Όπως είχα επισημάνει και κατά τη συζήτηση των σχεδίων διαχείρισης κρίσεων, επαναλαμβάνω ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση προληπτικών πολιτικών περιορισμού των συνεπειών τέτοιων φαινομένων.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών και φυσικών καταστροφών. Ιδιαίτερα δε, μετά και τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021,απαιτείται η μελέτη και η εφαρμογή  ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων και όχι τοπικές παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους, οι οποίες δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν και να αξιοποιηθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ).

Επιπλέον η ίδρυση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εταιρών καθίσταται επιτακτική, για την έρευνα του φαινομένου, τη μελέτη των επιπτώσεων στην περιοχή μας, την ανάπτυξη υπηρεσιών προειδοποίησης και την κατάθεση προτάσεων για την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών.

Τέλος, απαιτείται να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων αλλά και προγραμματισμός ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να μη συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται παρόμοιες καταστροφές.

Το γεγονός ότι την προσεχή περίοδο, αναμένεται η εμφάνιση  και νέων ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων και στήριξης των πολιτών.

Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες περιοχές πλήττονται κατ’ επανάληψη από ακραία καιρικά φαινόμενα, ερωτάται ο κος. Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Ηλειακού κάμπου και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση και πραγματική καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και πρωτοβουλιών για την αρωγή των κατοίκων, επαγγελματιών και αγροτών και για την αποκατάσταση των υποδομών;

Μετά τιμής                                                                                                                    

Παναγιώτης Χ. Μπράμος                                                                                 

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας»

Όλη η επικαιρότητα