Ερώτηση του ΚΚΕ για την καταστροφική χαλαζόπτωση στην Ηλεία

Share

Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες από το χαλάζι στην Ηλεία, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

«Η καταστροφική χαλαζόπτωση τη Δευτέρα 17 Απρίλη 2023 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην ΠΕ Ηλείας και ιδιαίτερα στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου.

Το χαλάζι χτύπησε την περίοδο όπου ανθίζουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές και εσπεριδοειδή), έχει ξεσκεπαστεί το μεγαλύτερο μέρος από τα καρπούζια, η πατάτα και τα υπόλοιπα κηπευτικά καλλιεργούνται υπαίθρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να υποστούν ολική καταστροφή. Η πιο πάνω κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στο ήδη χαμηλό εισόδημα των αγροτών.

Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο αφού μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα τη στιγμή που έχουν καταβάλει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία έχουν τριπλασιαστεί (πετρέλαιο – λιπάσματα – αγροτικά εφόδια).

Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να καταγραφούν – εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

– Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας».