Κόσμος

Έσεξ: Αλλάζουν τα δεδομένα για τα θύματα – Το σπαρακτικό μήνυμα 26χρονης από το Βιετνάμ

Ακούστε το άρθρο

Ένας 48χρονος άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία και σύσταση συμμορίας εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, στην υπόθεση θανάτου των 39 Κινέζων μέσα στο φορτηγό-ψυγείο στο Έσεξ.

Ο ύποπτος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Στάνστιντ, σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ.

Oι έρευνες σε Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Κίνα για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία διερευνεί το ενδεχόμενο ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον, να μην εμπλέκεται στην υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ένα ζευγάρι, ένας 38χρονος άνδρας και μία συνομήλικη γυναίκα από το Τσέσαϊρ, συνελήφθησαν επίσης ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις εθνικότητες των θυμάτων 

Εν τω μεταξύ, μία οικογένεια από το Βιετνάμ εκφράζει φόβους πως ανάμεσα στα 39 θύματα στο Έσεξ, βρίσκεται και η κόρη τους.

Ωστόσο, η αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Έσεξ, Πίπα Μιλς, σε σημερινές δηλώσεις της, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν Βιετναμέζοι ανάμεσα στα θύματα.

Η Μιλς πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εθνικότητες των θυμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώρισή τους.

Παρόλα αυτά, βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έξι Βιετναμέζους ανάμεσα στους νεκρούς.

Η οικογένεια της Phạm Thị Trà My δημοσίευσε το συγκλονιστικό τελευταίο μήνυμα που έστειλε η 26χρονη κόρη τους.

«Συγγνώμη μαμά. Το ταξίδι μου δεν είναι επιτυχημένο. Μαμά, σε αγαπάω πάρα πολύ. Πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω. Συγγνώμη».

Το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε 4 ώρες πριν ανακαλυφθεί το φορτηγό του θανάτου, ενώ έκτοτε η Pham δεν έχει δώσει σημάδια ζωής.

516

Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Βιετνάμ στο Λονδίνο έχει έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια της 26χρονης, η οποία εξέφρασε τους φόβους πως ανάμεσα στα θύματα πρέπει να είναι και η κόρη τους.

Σύμφωνα με τη μητέρα της κοπέλας, η κόρη της είχε ταξιδέψει στην Κίνα, και από εκεί θα έφευγε για το Ηνωμένο Βασίλειο για αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Η κοπέλα έφτασε στη Γαλλία αλλά δεν κατάφερε να περάσει στη Βρετανία στις αρχές Οκτωβρίου.

Η αστυνομία την σταμάτησε και την έστειλε πίσω στη Γαλλία. Οι συγγενείς της λένε ότι έκανε και δεύτερη προσπάθεια λίγο πριν χαθούν για πάντα τα ίχνη της.

Σοκάρουν οι πληροφορίες για τον θάνατο των επιβατών

Τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τον θάνατο των 39 επιβατών του φορτηγού-ψυγείο, προκαλούν αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, οι 39 άνθρωποι – οκτώ γυναίκες, 30 άνδρες και ένας έφηβος – ήταν ήδη παγιδευμένοι μέσα στο φορτηγό, όταν αυτό έφτανε στις βελγικές ακτές με προορισμό την Αγγλία.

Οι βελγικές Αρχές ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν στοιβαγμένα μέσα στο φορτηγό για τουλάχιστον δέκα ώρες, με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Υπόθεση σωματεμπορίας ή παράνομης διακίνησης προσφύγων;

Εν τω μεταξύ, η ιρλανδική εταιρεία μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, επιμένοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον 25χρονο Ρόμπινσον.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους, μέλη συμμορίας, που έχει έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πόλη Άρμαγκ.

Η αποκάλυψη ότι τα θύματα ήταν κινεζικής καταγωγής ενίσχυσε τις υποψίες των βρετανικών Αρχών πως η υπόθεση σχετίζεται με κύκλωμα σωματεμπορίας παρά με παράνομη διακίνηση μεταναστών ή προσφύγων.

Ειδικοί αναλυτές στη Βρετανία εκτιμούν ότι η πλειονότητα των Κινέζων υπηκόων που μεταφέρονται παράνομα στη χώρα, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με καταστάσεις χρέους απέναντι σε τέτοιου είδους συμμορίες.

Τη στιγμή, ωστόσο, που οι αστυνομικοί διενεργούν έρευνες για δακτυλικά αποτυπώματα στο βιομηχανικό πάρκο του Γουότεργκλεϊντ, όπου βρέθηκαν το φορτηγό και οι σοροί των 39 ανθρώπων, ο Βέλγος ομοσπονδιακός ανακριτής ανακοίνωσε την έναρξη μιας ενδελεχούς έρευνας, γύρω από τις συνθήκες θανάτου των ατόμων αυτών.

«Έχουμε πολλές ερωτήσεις κι όχι αρκετές απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε καν ποια διαδρομή ακολούθησε το φορτηγό στο Βέλγιο. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για το χρόνο παραμονής του στη βελγική επικράτεια. Δεν ξέρουμε, επίσης, εάν έκανε κάπου στάση ή όχι. Επομένως έχουμε αρκετά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις», δήλωσε ο ίδιος σε βελγικά ΜΜΕ.

via

Όλη η επικαιρότητα