Ελλάδα

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη – Όλο το χρονικό της απαγωγής

Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή Έλληνα επιχειρηματία στη χώρα. Η υπόθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη κράτησε σε αγωνία την οικογένεια για έξι ολόκληρους μήνες.

Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης – Ποια είναι τα 15 άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου. Τότε ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο και οδηγούσε από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα.

Οι απαγωγείς του είχαν στήσει καρτέρι γνωρίζοντας προφανώς τη διαδρομή του.

Δείτε τα πάντα για την πολύκροτη υπόθεση -ΕΔΩ-

Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές τις πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.

10_02_2017_09_35_57

Η οικογένεια στη συνέχεια κάλεσε στο κινητό του 54χρονου, το οποίο ήταν ακόμη ανοιχτό, αλλά «σίγησε» λίγα λεπτά αργότερα.

Την ίδια μέρα το θρίλερ συνεχιζόταν. Η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό αυτοκίνητο, που κάηκαν ολοσχερώς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ

Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Παρά τις έρευνες που έγιναν εκείνη την ημέρα και τις επόμενες από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο.

Οι μέρες της διαπραγμάτευσης

Ο πατέρας και ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν εκείνοι που σήκωσαν το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς. Οι δράστες, που κατά πληροφορίες ήταν όλοι Έλληνες, είχαν σχεδιάσει με μεγάλη προσοχή την απαγωγή και ξεκίνησαν ζητώντας 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο από τους δράστες είχαν εργασθεί στις επιχειρήσεις της οικογένειας Λεμπιδάκη.

Το πρώτο sms από τους απαγωγείς στάλθηκε στο κινητό του αδελφού του επιχειρηματία, εννέα ολόκληρες ημέρες από την αρπαγή του.

Ακολούθησαν κι άλλα sms από κινητά «φαντάσματα» και οι απαγωγείς έριξαν αρχικά τα λύτρα στα 70 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια στα 50 εκατ. ευρώ. Τέλος έπεσαν ακόμη και στα 8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η οικογένεια μπορούσε να συγκεντρώσει. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός.

Στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης που περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του. Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του και τους ζητούσε να συνεργαστούν. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων.

Ξαφνικά όμως οποιαδήποτε επικοινωνία σταμάτα και οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την προσπάθεια συναλλαγή.

v2tid744

Στα τέλη του περασμένου Ιούνη, οι δράστες στέλνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους συγγενείς του. Σε αυτό ουσιαστικά εξιστορούσε στους συγγενείς του είδηση που είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίο την προηγούμενη ημέρα.

Τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου οι απαγωγείς είχαν επιλέξει την σιωπή, καθώς είχαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους του Κρητικού βιομηχάνου, πάντα μέσω sms, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Μάλιστα το τελευταίο sms που είχε λάβει η οικογένεια ήταν υβριστικό.

Δείτε τα πάντα για την πολύκροτη υπόθεση -ΕΔΩ-

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς, λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι τα ψέμματα τελείωσαν και ότι, αν θέλουν να πάρουν πίσω τον άνθρωπο τους, θα πρέπει να πληρώσουν 30 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη οι απαγωγείς έστειλαν ένα νέο μήνυμα στην οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία. Διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους ώστε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούν πλέον από την οικογένεια 18 εκατ. ευρώ ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη είχε δημοσιοποιήσει την απελπισία της 80 ημέρες μετά την απαγωγή του Μιχάλη, που είναι διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση Πλαστικά Κρήτης.

Τότε, με επιστολή τους που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου είχαν κάνει γνωστά τα παρακάτω:

«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση».

Ο επίλογος και η απελευθέρωση

Ο επίλογος στη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή επιχειρηματία στην Ελλάδα γράφτηκε το πρωί της Δευτέρας. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε μια μάντρα αυτοκινήτων, αφόπλισε δύο άτομα και βρήκε τον επιχειρηματία. Ήταν δεμένος χειροπόδαρα και καταβεβλημένος.

Συγκεκριμένα η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη επτά ατόμων για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει προσαχθεί και εξετάζεται ένα ακόμα άτομο. Παράλληλα οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

u02vfd8e

Ο επιχειρηματίας ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας βρέθηκε σώος στις 8:00 το πρωί με εμφανή σημάδια κόπωσης σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων 4 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο όπου και κρατείτο. Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ εξελίχθηκε αστραπιαία.

«Ευχαριστώ» ήταν τα πρώτα λόγια του απαχθέντα μόλις αντίκρισε τους άνδρες της ΕΛΑΣ, ενώ ο πατέρας του επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης ευχαρίστησε τις αρχές και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε η περιπέτεια της οικογένειας να έχει αίσιο τέλος. Ο 53χρονος, που είχε απαχθεί στις 30 Μαρτίου στην περιοχή του Ηρακλείου την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα