Πολιτική

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου

Ενισχύεται η αισιοδοξία στα όρια της βεβαιότητας στην κυβέρνηση για ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου. Ερωτηθείς σχετικά κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι μένει ακόμη ανοιχτό μόνο «ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης 30 Μαρτίου δεν θεωρείται κρίσιμος σταθμός για τις αποφάσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, εξέλιξη την οποία στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν «σύντομα»..

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του ιδιου για τη διάρκεια και το περιεχόμενο του μνημόνιου που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, αν το Ταμειο αποφασίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Θα κουμπώσει χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε, ενώ το χαρακτήρισε πιο εύκολο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP) (σ.σ. με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ’ επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο).

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι “control freaks” όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα