Οικονομία

ESM: Για την Παρασκευή μετατέθηκε η απόφαση για τη λήψη της δόσης

Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδωσε το CNN Greece για μετάθεση της απόφασης του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Κυβερνητών του ESM, δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αποφασίσθηκε να υπάρξει νέα σύγκληση για το θέμα ώστε να υπάρξουν ενδιάμεσα κάποιες διευθετήσεις με κάποια προαπαιτούμενα που το ΔΝΤ θεωρεί ημιτελή, αλλά και κάποιοι πρόσθετοι χειρισμοί στο θέμα της δικαστικής περιπέτειας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο ζήτημα της καταβολής των δικαστικών εξόδων του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM αναφέρει πως το Συμβούλιο των Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό Μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με τον ESM οι κυβερνήτες του Μηχανισμού συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο των προαπαιτούμενων ενεργειών που ζητεί το ΔΝΤ.

«Οι κυβερνήτες ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως «ο Γενικός Διευθυντής του ESM μετέθεσε την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Διευθυντών που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου».

Όλη η επικαιρότητα