Οικονομία

ESM: Στο τέλος του προγράμματος και αν κριθούν αναγκαία τα μέτρα για το χρέος

Ακούστε το άρθρο
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM, διαψεύδοντας δημοσίευμα της FAZ, που υποστήριζε ότι βάσει ανακοίνωσης του Μηχανισμού η συμφνωία ανοίγει δρόμο για ελαφρύνσεις χρέους.

Ο ίδιος δε ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η λύση του κουρέματος δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «την απάντηση του εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Βόλφγκανγκ Πρόισλ στο χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο ‘Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια’ διαβάζουμε στο αυριανό φύλλο της».

Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φραγκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

Προηγουμένως το σχετικό άρθρο της FAZ αναφερόταν στο διαφιλονικούμενο ζήτημα πιθανών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να διχάζει το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

O B. Πρόισλ στο σημείο αυτό διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: ‘Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα’».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλεπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον EMΣ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (‘κούρεμα χρέους’)».

«Xαμηλότερες συντάξεις, περισσότεροι φόροι: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις περικοπές» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα στην Νeue Ruhr Zeitung του ομίλου Funke. «Οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια δισ. ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει για τους Έλληνες περαιτέρω περικοπές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο στην Ελλάδα «που εδώ και επτά χρόνια υποφέρει ήδη από τις συνέπειες τις πιο μακράς και βαθιάς ύφεσης στην μεταπολεμική της ιστορία» θα υπάρξουν κι άλλα «θύματα», παρά τα όσα υποσχέθηκε στις αρχές του 2015 ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημειώνει η NRZ τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα κατόπιν της συμφωνίας με τους δανειστές δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να καταλήξουν στους πολίτες ή την ελληνική οικονομία αλλά στους πιστωτές «πρωτίστως την ΕΚΤ». Εν ολίγοις «για τους Έλληνες το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σημαίνει νέες περικοπές», από τις οποίες, όπως παρατηρεί και η γερμανική εφημερίδα πλήττονται κυρίως οι συνταξιούχοι και τα χαμηλά εισοδήματα.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα