Πολιτική

Εσωκομματική «μάχη» για μια θέση στον Ήλιο!

Στις κάλπες σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. - ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης!
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης!

Κρίσιμη, ιστορική και σύναμμα η πρώτη μεγάλη “μάχη” για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, αφού όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί και η “μητέρα των μαχών”, δηλαδή η εκλογική αναμέτρηση για το δεύτερο γύρο των εκλογών ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, την επόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Σήμερα, από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, ανάμεσα σε έξι πρόσωπα, τον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρώην Υπουργό Παύλο Γερουλάνο, τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Χάρη Καστανίδη, τον επίσης βουλευτή και πρώην Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην Εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη (τα ονόματα όπως αναγράφονται με αλφαβητική σειρά και στο ψηφοδέλτιο).

Για να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος, κάτι που φαντάζει αδύνατο με τα δεδομένα την προεκλογική περιόδου και των δημοσκοπήσεων, θα πρέπει κανένας εκ των υποψηφίων να μην συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία – το 50% +1 των ψήφων, ενώ τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτη της σημερινής κάλπης.

Το ψηφοδέλτιο της διαδικασίας

Το ψηφοδέλτιο είναι ένα -κοινό για όλους- και αναγράφει επάνω τα ονόματα και των 6 υποψηφίων σε αλφαβητική σειρά.
Οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν με έναν και μόνο σταυρό προτίμησης, στο πρόσωπο που επιθυμούν, ενώ τα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό θεωρούνται κατά την καταμέτρηση ως λευκά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του ΚΙΝ.ΑΛ..
Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας.

Μέλη και φίλοι μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, εφόσον όμως δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του ΚΙΝ.ΑΛ..

Όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα πρέπει να επανεγγραφούν για να ψηφίσουν, αφού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και να μην χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους κατά την διαδικασία ψηφοφορίας.

Για την ταυτοποίησή τους οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους, είτε αστυνομική ταυτότητα, είτε διαβατήριο, είτε δίπλωμα οδήγησης. Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής.

Όσοι δεν ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών σήμερα, δεν θα έχουν δικαίωμα ακόμα και αν το επιθυμούν, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής.

Τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σήμερα

Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου. Οι πολίτες ψηφίζουν χωρίς να επιδείξουν κάποιο έγγραφο, όπως τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις εντός των εκλογικών μέτρων, στο εσωτερικό των οποίων θα εισέρχονται ένας ένας.

Τα 12 εκλογικά κέντρα του Νομού Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα