Ηλεία

Έσωσαν γερακίνα που βρέθηκε τραυματισμένη στο βουνό του Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Την τύχη να πέσει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες είχε γερακίνα που βρέθηκε χθες –πιθανότατα τραυματισμένη από σκάγια- στο βουνό του Κατακόλου.

Το πτηνό βρήκε πεσμένο στο έδαφος κάτοικος του Κατακόλου και το παρέδωσε στον αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μάκη Ρομποτή.

«Το πουλί πιθανολογούμε ότι δέχτηκε σκάγια από όπλο αν κι αυτό δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Είχε όμως αίματα… Μόλις το παρέλαβα προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με συλλόγους προστασίας άγριων ζώων. Αρχικά αυτό δεν κατέστη δυνατό και στη συνέχεια απευθύνθηκα στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου. Σε επικοινωνία που έγινε από τα γραφεία του συλλόγου κι αφού πρώτα η γερακίνα τοποθετήθηκε σε αεριζόμενο κουτί στάλθηκε στο  Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα. Ζητήσαμε όταν αποκατασταθούν τα τραύματα του να επιστραφεί στο φυσικό του περιβάλλον»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ο κ. Ρομποτής.

Γερακίνα

H Γερακίνα είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, μία από τις γερακίνες που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Buteo buteo και περιλαμβάνει 11 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος B. b. buteo, αλλά υπάρχει πιθανή ανάμιξη πληθυσμών με τα υποείδη B. b. menetriesi Bogdanov, 1879 και B. b. vulpinus (Gloger, 1833), ιδιαίτερα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Το είδος σύμφωνα με τους περισσότερους ορνιθολόγους, διακρίνεται σε τρεις χρωματικές φάσεις (colour phases). Η λατινική λέξη buteo υποδήλωνε το σημερινό «γεράκι» ή κάποιο «ιερακοειδές» και αναφέρεται τόσο στο είδος όσο και στο γένος του πτηνού. Η αγγλική ονομασία του είδους Buzzard, αντιστοιχεί στην ελληνική λέξη «γερακίνα».

Όλη η επικαιρότητα