WEB tv Ηλεία

Ξύπνησαν μνήμες από την μητροκτονία στο Κατάκολο – Έσπασαν τα ισόβια για τον δράστη

Το φονικό είχε γίνει μέσα στο σπίτι που διέμενε ο 35χρονος τότε, άνδρας, μαζί με την μητέρα του, στην Κάστα Κατακόλου. 
Ακούστε το άρθρο

Αναβίωσε μετά από 11 χρόνια το έγκλημα που είχε συγκλονίσει την Δυτική Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο 35 ετών τότε, Θ.Π., είχε σκοτώσει μέσα στο ίδιο τους το σπίτι την 56χρονη μητέρα του και είχε αποπειραθεί να σκοτώσει και την υπέργηρη θεία του.

Σε βαρύ κλίμα, εκδικάστηκαν χτες, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, οι δύο υποθέσεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του μητροκτόνου από την Κάστα Κατακόλου.

Οι δύο ξεχωριστές υποθέσεις, είχαν εκδικαστεί αρχικά από το ΜΟΔ Αιγίου, όπου είχαν επιβληθεί στον κατηγορούμενο οι ποινές της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και της 12ετούς καθείρξεως για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Χθες στον δεύτερο βαθμό, συνεκδικάστηκαν και οι δύο υποθέσεις με τον κατηγορούμενο να προβάλλει ισχυρισμούς και να αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και να ζητά τρία ελαφρυντικά, του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δήθεν η ανθρωποκτονία της μητέρας του ήταν ατύχημα, άρα ανθρωποκτονία εξ’αμελείας και όχι εκ προθέσεως, ότι τέλεσε την πράξη σε βρασμό ψυχικής ορμής και ότι ως προς τη θεία του, η πράξη δεν ολοκληρώθηκε από δική του απόφαση (άρα θα έπρεπε να κριθεί ατιμώρητος) και όχι από εξωτερικά αίτια (τελείωσαν τα σκάγια).

Αναλυτικότερα, ο κατηγορούμενος, εξακολουθούσε να προβάλει τους ισχυρισμούς ότι δήθεν επρόκειτο για ατύχημα και για μια κακιά στιγμή. Όλα ξεκίνησαν, τη μοιραία εκείνη ημέρα, μετά από τον διαπληκτισμό που είχε ο κατηγορούμενος με την 56χρονη μητέρα του, σχετικά με τη φροντίδα της ηλικιωμένης θείας της, που έμενε μαζί τους και ο ίδιος ζητούσε να την βάλουν σε ίδρυμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο διαπληκτισμός ξεκίνησε από το δωμάτιο που βρισκόταν η ηλικιωμένη γυναίκα και συνεχίστηκε στο διάδρομο του σπιτιού, όπου ο 35χρονος πήρε τη δίκαννη μακρύκανη κυνηγητική καραμπίνα και πυροβόλησε τη μητέρα του στο πρόσωπο. Η άτυχη γυναίκα έπεσε νεκρή στο πάτωμα με τα μυαλά της, να έχουν στην κυριολεξία διαμελιστεί στους γύρω τοίχους. Η ηλικιωμένη θεία της, ακούγοντας τον πυροβολισμό σηκώθηκε, να δει τι συμβαίνει και τότε ο κατηγορούμενος επιχείρησε να τη σκοτώσει με την ίδια καραμπίνα, αλλά επειδή δεν είχε άλλο φυσίγγι, δεν τα κατάφερε και μετά επιχείρησε να την πνίξει με τα ίδια του τα χέρια, φοβούμενος μην τον μαρτυρήσει στην αστυνομία και σταμάτησε μόνο όταν αυτή του έγνεψε ότι δεν θα πει τίποτε και γιατί ήδη είχε φτάσει στο σπίτι η αδελφή μου, για να δει τι είχε γίνει.

Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο, το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, μετά από τόσα χρόνια και ενώ ο Ιερέας των φυλακών που ήρθε να τον υπερασπιστεί, ισχυρίστηκε ότι έχει μετανοιώσει, ο ίδιος, σε καμία στιγμή της απολογίας του, δε φάνηκε να έχει κατανοήσει τις πράξεις του, και ούτε για μια στιγμή δεν κοίταξε την αδελφή του στα μάτια και δεν της ζήτησε ούτε την ύστατη στιγμή μια συγνώμη για το γεγονός ότι της στέρησε τόσο αδόκητα το μητρικό χάδι.

Το δικαστήριο και μετά από πολύωρη διαδικασία, μελετώντας τη δικογραφία, από την οποία προέκυπτε ότι το χτύπημα στη μητέρα ήταν σε ευθεία βολή, από κοντινή απόσταση και σχεδόν εξ’ επαφής αλλά και από έτερα στοιχεία τα οποία τονίστηκαν και από τη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής (Δικηγόρο Αμαλιάδος, Κλεονίκη Γκουβίτσα), κατέληξε να απορρίψει όλους τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και να τον καταδικάσει, κατά πλειοψηφία (5-2) για την ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, την οποία δεν ολοκλήρωσε όχι από δική του βούληση αλλά από εξωτερικά αίτια.

Το ίδιο δικαστήριο, ενώ απέρριψε όλους τους αυτοτελείς ισχυρισμούς και όλα τα αιτούμενα ελαφρυντικά, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο μόνο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής διαγωγής, αφού προσκομίστηκε έγγραφο εκ των φυλακών περί της άριστης διαγωγής του εντός αυτών, περί των εργασιών που προσφέρει εντός αυτών αλλά και επειδή ήρθε ο ιερέας των φυλακών, ο οποίος κατέθεσε περί της άψογης διαγωγής του σε αυτές.

Κατόπιν αυτής της αποφάσεως, επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο η ποινή των 15 ετών για την ανθρωποκτονία και των 6 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνολικά η ποινή των 18ετών καθείρξεως.

Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ήταν ο Δικηγόρος του Πρωτ. Θεσσαλονίκης, Ευστράτιος Ταγαράκης.

Ερωτηθείσα, η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κλεονίκη Γκουβίτσα, μας δήλωσε ότι νοιώθει δικαιωμένη από το αποτέλεσμα και ότι ελπίζει η κοινωνία μας να σταματήσει  να συνταράσσεται από τέτοια ειδεχθή εγκλήματα, ιδίως εντός της οικογενείας, φαινόμενο που βλέπουμε, δυστυχώς, συχνά τα τελευταία χρόνια.

Το χρονικό

Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν η τοπική κοινωνία του Πύργου, αλλά και ολόκληρη η Ηλεία, ήρθε αντιμέτωπη με ένα αποτρόπαιο φονικό.

Ένας 35χρονος άνδρας σκότωσε με καραμπίνα, την ίδια του την μητέρα, και αποπειράθηκε να σκοτώσει την θεία του, στην Κάστα Κατακόλου. Λίγη ώρα μετά, ο άνδρας προσπάθησε, να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί το όπλο δεν είχε μέσα άλλη σφαίρα.

Στο παρακάτω βίντεο της ΟΡΤ, ακούγεται ο δράστης ο οποίος, λίγα λεπτά πριν έχει σκοτώσει την μητέρα του, να λέει «ποιος θα πιστέψει ότι ήταν ατύχημα», και να απειλεί πως θα αυτοκτονήσει. Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο φτάνει η αδερφή του, η οποία του φωνάζει, «έχεις καταλάβει ότι σκότωσες την μάνα μας;».

Όλη η επικαιρότητα