Μεσσηνία

Έσπασε το φράγμα των 100.000 αφίξεων το αεροδρόμιο Καλαμάτας το 2016

Ακούστε το άρθρο

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τις αφίξεις. Ιδιαίτερα μετά την επένδυση της Costa Navarino, έχει καταστεί από τα πλέον ανεπτυγμένα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία που δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα.

Το 2014 ήταν πολύ καλύτερο από το 2013, το 2015 ο αριθμός πλησίασε τις 100.000 αφίξεις (86.508) και το 2016 τις ξεπέρασε (107.774), παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 24,6%, σύμφωνα και με τον απολογιστικό πίνακα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Με δεδομένο ότι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερες, αφού πρόκειται να υλοποιηθούν κι άλλες σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Αυτό, όμως, προκαλεί και έντονους προβληματισμούς, αφού στο χώρο του αεροδρομίου θα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα, προκειμένου να αυξηθεί ουσιαστικά η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και στην υποδοχή μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Γενικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος έπεσε μέσα την προηγούμενη χρονιά στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των αφίξεων το 2016, αφού «πέσαμε μέσα σε ό,τι αφορά το 1,5 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2015 και έτσι οι διεθνείς αφίξεις, αεροπορικές, οδικές και επισκέπτες κρουαζιέρας, έφτασαν τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2016».

Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε ότι το νούμερο των τριάντα και πλέον εκατομμυρίων αφίξεων, που γίνεται με την πρόσθεση των στοιχείων από τις αεροπορικές, οδικές και αφίξεις κρουαζιέρας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι ενδεικτικό των πραγματικών αφίξεων, υπογραμμίζοντας ότι «2,5 εκατομμύρια οδικές αφίξεις αφορούν Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Αλβανούς που πηγαινοέρχονται για εργασία στην Ελλάδα».

Ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα τουριστική χρονιά, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς σε όλες σχεδόν τις αγορές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό παρατηρούνται μονοψήφια και διψήφια ποσοστά ανόδου. Αυτές οι κρατήσεις, υπογράμμισε, είναι πολύ σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς γίνονται σε μια περίοδο που οι τιμές που προσφέρονται είναι χωρίς εκπτώσεις και προϊδεάζουν θετικά για αύξηση των εσόδων το 2017 σε σχέση με το 2016.

Όλη η επικαιρότητα