Ηλεία

Εσπερινό Λύκειο Πύργου: Σχολείο ή… «ψυγείο»;

Άθλιες οι συνθήκες στα λυόμενα και παγωμένες αίθουσες διδασκαλίας.
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάληψη του Εσπερινού Λυκείου Πύργου, προχώρησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν σε αυτό, καταγγέλλοντας ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πάρα πολύ άσχημες και δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθήσουν χωρίς προβλήματα τα μαθήματα, ιδίως αυτή την περίοδο όπου η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά και μόνο μάθημα δεν μπορεί να γίνει σε παγωμένες αίθουσες.

Έτσι χθες οι μαθητές-τριες του σχολείου έκλεισαν την είσοδο του και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους καθηγητές, τονίζοντας ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί έως ότου βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Και η μοναδική λύση είναι φυσικά η μεταφορά του σχολείου σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο, όπου θα υπάρχει θέρμανση και θα μπορεί να γίνεται η εκπαίδευσή τους χωρίς προβλήματα και κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Για την κινητοποίηση τους οι μαθητές που φοιτούν στο Εσπερινό Λύκειο Πύργου τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Λαζανάς αντιπρόεδρος στο δεκαπενταμελές του σχολείου ανέφερε:

«Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα εδώ και 17 χρόνια που λειτουργεί το σχολείο, τόσο εμείς, όσο και οι παλιότεροι μαθητές. Οι τάξεις μας μέσα είναι άθλιες. Είναι γενικά ακατάλληλες για μάθηση, ιδίως όταν βρέχει. Εμείς πρέπει να κάνουμε το σωστό. Θέλουμε λοιπόν αλλαγή σχολείου άμεσα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή, η Περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση μας έχει απορρίψει από παντού.

Ζητάμε από τους πολίτες του Πύργου και της Ηλείας να στηρίξουν τον αγώνα μας. Όλοι μας είμαστε γονείς και τα παιδιά μας θα έρθουν σε αυτά τα σχολεία. Τα όνειρά μας δεν μπορούν να τα σταματήσουν κάποιοι άνθρωποι. Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά δυστυχώς κτιριακά οι εγκαταστάσεις είναι παντελώς ακατάλληλες. Θέλουμε να κοιτάξει η πολιτεία άμεσα το θέμα μας και να βρει λύση για το νέο σχολείο».

Η Χαρά Θεοδωροπούλου γραμματέας του δεκαπενταμελούς του Εσπερινού Λυκείου πρόσθεσε:

«Από το 2018 έχουν δοθεί υποσχέσεις στην διεύθυνση του σχολείου για μετεγκατάσταση σε άλλο κτίριο, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ, οπότε κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που πρέπει και εμείς να πάρουμε τις απαντήσεις, για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε μάθημα σε τέτοιες συνθήκες.

Είμαστε γονείς, έχουμε παιδιά, έχουμε δουλειές, ερχόμαστε κατάκοποι το βράδυ να κάνουμε μάθημα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και πρέπει οι συνθήκες να είναι όσο πιο ανθρώπινες γίνεται. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να πάρουμε τις απαραίτητες απαντήσεις, που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες αυτή τη φορά, αφού δεν μπορούμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε το σχολείο. Πρέπει να πάμε σε άλλο σχολείο, αυτή είναι η μόνη λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

Ο Αντώνης Γιαννακόπουλος τόνισε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο:

«Είναι το τρίτο έτος που είμαι σε αυτό το σχολείο, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν κάτι για να αλλάξει το σχολείο και κυρίως οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, που πλέον με το covid είναι πολύ χειρότερες.

Τα κλιματιστικά που έχουν είναι εικοσαετίας και δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αν ανοίξουμε λίγο τις πόρτες μέσα σε λίγα λεπτά η αίθουσα γίνεται ψυγείο. Αυτές οι αίθουσες δεν μπορούν να φιλοξενούν ανθρώπους και μάλιστα εργαζόμενους ανθρώπους που έχουν οικογένειες και δουλειές. Απαιτούμε λοιπόν άμεσα να πάρουμε κάποιες απαντήσεις από τους αρμοδίους. Αυτοί ξέρουν ποιοι είναι. Θα πρέπει λοιπόν να μας αλλάξουν σχολείο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μάθημα σε παρόμοιες συνθήκες. Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα. Προσπαθούμε σε αυτή την ηλικία να βγάλουμε το χαρτί που δεν μπορέσαμε να βγάλουμε για κάποιους λόγους και δυστυχώς μας βάζουν σε κάποια κοντέινερ να κάνουμε μάθημα υπό απαράδεκτες συνθήκες».

Τέλος ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πρόεδρος του Γ3 επισήμανε:

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το κλιματιστικό, από τη στιγμή που έχουμε τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές. Είτε τα ανάβουμε, είτε δεν τα ανάβουμε, το ίδιο και το αυτό είναι. Ότι και να κάνουμε η αίθουσα είναι πάγος μέσα σε λίγα λεπτά. Τώρα με το κρύο οι αίθουσες είναι ψυγείο, όταν βρέχει στάζουν, ενώ από όσο γνωρίζω τα πάνελ είναι ανάποδα και είναι και σάπια.

Όλο το κτίριο είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, είναι ακατάλληλο για να γίνονται μαθήματα σε αυτό. Είμαστε γονείς, έχουμε μικρά παιδιά και το σχολείο δεν το κλείνουμε για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας αύριο. Οπότε δεν το κάνουμε αυτό το κίνημα μόνο για μας, αλλά και για τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν αυτό το σχολείο. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν. Μιλάμε το βράδυ ότι μπορεί να έχει δύο και τρεις βαθμούς μέσα η αίθουσα».

Όλη η επικαιρότητα