Ηλεία

Εστίαση: Ο Γολγοθάς της δεν έχει τέλος-Τι δηλώνουν επιχειρηματίες της Ηλείας

Με rapid test εξυπηρετείς, αλλά δεν εξυπηρετείσαι

Με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο που θα γίνει στην Τρίπολη στις 8 και 9 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των Σωματείων Εστίασης από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά οι επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι από το Φεβρουάριο του 2020 μετρούν μόνο «πληγές».

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από την πανδημία επιβάλλει νέα δεδομένα και τροποποιήσεις των επιχειρήσεων τους καθώς εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος ο αριθμός ανεμβολίαστων. Όπως έχει γίνει γνωστό η πολιτεία έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού και επιτρέπει την είσοδο σε κλειστούς χώρους για φαγητό και καφέ μόνο σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει έως και έξι μήνες πριν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσοι καταστηματάρχες διαθέτουν εξωτερικούς χώρους να τους τροποποιούν και να τους εφοδιάζουν με σόμπες για τους χειμερινούς μήνες προκριμένου να δέχονται και ανεμβολίστους. Παράλληλα υιοθετούν και ενισχύουν το delivery, μέσα από το οποίο επιδιώκουν όσους επιθυμούν να παραμένουν στα σπίτια τους. Επιπλέον οι καταστηματάρχες δυσανασχετούν που «αναγκάζονται» να ελέγχουν τα άτομα που εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους καθώς τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», ενώ δεν είναι και λίγες οι παρέες στις οποίες υπάρχουν και ανεμβολίαστοι και αναγκάζονται να μην τους δεχτούν.

Ωστόσο πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ένας υπάλληλος στην εστίαση μπορεί να κάνει χρήση rapid test και να σερβίρει, όμως δεν μπορεί με τη χρήση rapid test να πάει ως πελάτης …

Γεωργία Παναγιωτοπούλου – Όπως παλιά

«Ανήκω στα καταστήματα που έχουν εσωτερικό και εξωτερικό διαμορφωμένο χώρο με σόμπες, έτσι πληρώ τις προϋποθέσεις για να εξυπηρετώ εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μπορεί να φαίνονται. Στις περισσότερες παρέες υπάρχουν και ανεμβολίαστοι και από την άλλη δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ταυτοποιούμε πιστοποιητικά εμβολιασμού,  ταυτότητες και πρόσωπα. Είναι πολύ δυσάρεστο για όλους και από τα μηνύματα που παίρνω ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος από όλες τις πλευρές. Εμείς ως επιχειρήσεις προσέχουμε, όπως πρέπει να προσέχει και ο κάθε θαμώνας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όμως η εστίαση θα συνεχίσει να δοκιμάζεται.».

Δημήτρης Ψαλτόπουλος – Τα τεντζερέδια

«Όπως έχει γίνει γνωστό οι εμβολιασμένοι θα είναι στο εσωτερικό του καταστήματος και στον εξωτερικό διαμορφωμένο χώρο θα μπορούν να κάθονται όλοι. Εκείνο που βλέπω είναι ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Ο κόσμος φοβάται και έχει συνηθίσει να μένει στο σπίτι και όπως ξέρετε η συνήθεια έχει ισχυρή δύναμη. Υπάρχει και μια έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τη χρήση των ράπιντ τεστ γιατί με τη χρήση του και αν αυτό βγει αρνητικό μπορείς να πας στο θέατρο, όμως απαγορεύεται να το χρησιμοποιήσεις για να πας με την παρέα σου για φαγητό ή για καφέ. Αυτό έχει διχάσει αρκετά τον κόσμο και έχει αρχίσει να δυσανασχετεί.».

Ζωή Μητρογιάννη – Πλατεία Ηρώων

«Όπως όλα τα καταστήματα εστίασης έτσι και εμείς θα δουλέψουμε μόνο με εμβολιασμένους στον εσωτερικό χώρο. Στην πλατεία υπάρχουν ομπρέλες και θα μπορούν να κάθονται όσοι επιθυμούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι τουλάχιστον όταν θα έχει καλό καιρό. Θα είναι πολύ δύσκολη η φετινή σεζόν για όλους. Σε κάθε παρέα υπάρχουν και ανεμβολίαστοι και είναι πολύ δύσκολη η θέση μας όταν τους ζητάμε τα πιστοποιητικά και ζητάμε την κατανόηση από όλους. Δεν είναι επιλογή μας, αλλά εκτός από το κομμάτι της υγείας που μας αφορά όλους, πρέπει να προσέχουμε  γιατί και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.».

Διονύσης  Κουτσογιαννόπουλος – Ψητογεύσεις

Ο χώρος της εστίασης συνεχίζει να ταλαιπωρείται και να ταλαιπωρεί τους θαμώνες του. Εμείς φέτος στα Λεχαινά θα δουλέψουμε με άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Εξωτερικό χώρο δεν έχουμε και γι αυτό τους ανεμβολίαστους θα τους εξυπηρετήσουμε με delivery. Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία για το φετινό χειμώνα, ο κόσμος φοβάται και είναι άκομψο να «αστυνομεύουμε» ζητώντας πιστοποιητικά και ταυτότητες. Τα μαγαζιά θα παραμένουν άδεια στο σύνολο καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι πολλοί και όπως καταλαβαίνετε η εικόνα ενός άδειου μαγαζιού είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Ζητάμε την κατανόηση των πελατών μας, δεν είναι επιλογή μας όλο αυτό..».

Ανδρέας Γιαννόπουλος – Αίγλη

Αυτό το χειμώνα σύμφωνα με τη νομοθεσία στον εσωτερικό χώρο θα μπορούν να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φαγητό τους στον εξωτερικό χώρο. Οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας θα τηρηθούν συν το delivery που θα εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φάνε στο χώρο τους. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη καθώς αλλιώς είχαμε μάθει τόσα χρόνια, πλην όμως η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να διασφαλιστεί και θα κάνουμε ότι πρέπει. Υπομονή, κατανόηση και υγεία για να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.».

Κώστας Σμαρνάκης- Πιπερίτσα

«Όπως είναι γνωστό στο εσωτερικό θα δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένα άτομα και φυσικά θα λειτουργήσει και το delivery για όσους θέλουν να τρώνε στο χώρο τους και θεωρώ ότι θα είναι μία χρονιά που θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με παλαιότερες.».

Θανάσης Μπούκλης- Εν λευκώ

Είμαι υπέρ του εμβολιασμού και κατά του διαχωρισμού και δυστυχώς  καλούμαστε όλοι να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό, για να έχουμε την μέγιστη δυνατή πληρότητα στον εσωτερικό χώρο που μας παρέχει ο νόμος, τη στιγμή που στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α. δεν υπάρχει αυτό το μετρό. Τα καταστήματα όμως δεν έχουν όλα εξωτερικούς χώρους που να μπορούν να τον διατηρούν σε ευπρεπή πλαίσια ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να απολαύσει το φαγητό του, τον καφέ του και το ποτό του. Αφού πέρασε ο «Μπάλος» και πριν έρθει και ο…πεντοζάλης, καλό είναι να αλλάξουν κάποια πράγματα όπως έχουμε επισημάνει για να μην κλείσουν τα καταστήματα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και λόγω των αυξήσεων που έγιναν και θα γίνουν στις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Γιατί τα παιδιά 12-17 ετών στα σχολεία μπαίνουν με σελφ τεστ και στα καταστήματά μας όχι ;

Και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εμείς να είμαστε το μετρό πίεσης εμβολιασμού, τη στιγμή που άλλες αρμόδιες ομάδες είναι ανεμβολίαστες!».

Νίκος Παπαδόπουλος – Ροτόντα

«Με εμβολιασμένους και delivery, θα δουλέψουμε φέτος. Ανήκουμε στα μαγαζιά εστίασης που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, έτσι δε θα μπορέσουμε να δεχτούμε ανεμβολίαστα άτομα. Το περασμένο Σάββατο ήρθαν παρέες στις οποίες υπήρχαν και ανεμβολίαστοι τις οποίες δεν εξυπηρετήσαμε. Δεν είναι εύκολο να ζητάμε πιστοποιητικά από τον κόσμο και νιώθουμε άσχημα που πρέπει να «αστυνομεύουμε» τους πελάτες μας. Από την άλλη η υγεία είναι πάνω από όλα, όμως και τα πρόστιμα είναι τεράστια. Όμως θέλω να τονίσω ότι πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι με ράπιντ μπορούν να πάνε στο θέατρο, αλλά δεν μπορούν να πάνε για φαγητό.».

Βασίλης Σιγούρος – Βεγγέρα

«Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις επιχειρήσεις μας στα νέα δεδομένα και είναι δύσκολο. Στον εσωτερικό χώρο θα δεχόμαστε αποκλειστικά εμβολιασμένους και εξωτερικά τους ανεμβολίαστους συν το delivery που θα κάνουμε. Είναι δύσκολο και άκομψο να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού και ταυτότητες από τον κόσμο, δεν είναι η δουλειά μας. Οι ανεμβολίαστοι είναι πολλοί και επίσης κυκλοφορούν και πλαστά πιστοποιητικά για τα οποία εμείς ως καταστήματα δεν έχουμε ευθύνη. Από την άλλη στις περισσότερες παρέες υπάρχουν και ανεμβολίαστοι, γεγονός που τους οδηγεί να παραγγέλνουν και να παραμένουν στα σπίτια τους. Θεωρώ ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος από πολλές πλευρές ».

Νίκος  Τζαμαλής :Ο επιχειρηματίας της εστίασης έγινε λογιστής, νοσοκόμος και αστυνόμος

Η εστίαση είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο Πρόεδρος του σωματείου εστίασης «Διόνυσος» και ιδιοκτήτης του Νηπιαγωγείου ρακομελάδικου και συνεχίζει «Η εστίαση και η διασκέδαση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία μοιάζει να εδραιώνονται αφού τα καταστήματα αυτά, απευθύνονται περίπου στο 50% των πελατών πλέον, που είναι εμβολιασμένοι «Οι επιστρεπτέες βοήθησαν τους επιχειρηματίες, αλλά τώρα που καλούμαστε να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά, δεν μπορούμε να το κάνουμε καθώς δεν έχουμε δουλέψει κανονικά ώστε να αποκτήσουμε υπεραξίες για να μπορέσουμε να τα αποδώσουμε.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης καλείται τα τελευταία δύο χρόνια να είναι λογιστής, αστυνόμος, νοσοκόμος και όχι μόνο! Είναι μια  κατάσταση που δυσκολεύει τη λειτουργία των καταστημάτων και δεν ξέρω αν και ο έλεγχος μπορεί να γίνει όπως πρέπει.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε  όχι στον διαχωρισμό των πελατών και όσοι έχουμε προσπαθούμε να φτιάξουμε τους εξωτερικούς χώρους για τους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέχρι να έρθουμε σε κανονικότητα θέλουμε στήριξη και όσο για το κομμάτι της ταυτοποίησης δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε εμείς τον Ελεγκτικό μηχανισμό. Επίσης το κόστος των ράπιντ τεστ που μια οικογένεια πρέπει να πληρώσει αν έχει παιδιά ηλικίας 11-17 ετών είναι εξίσου σοβαρό θέμα. Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο πανελλαδικό συνέδριο της Τρίπολης στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Ελπίζω αυτό το κακό να τελειώσει γρήγορα και να γυρίσουμε στην κανονικότητα.»

Όλη η επικαιρότητα