Categories: Ηλεία

Εστίαση: Σε απόγνωση για ακόμη μια φορά οι επαγγελματίες της Ηλείας

Share

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνου Νικολούτσου με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, οπού συζητήθηκε η πορεία των επιχειρηματιών της εστίασης μέχρι στιγμής και επισημάνθηκε πως η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να λυθεί με απόφαση της κυβέρνησης αλλιώς θα οδηγήσει σε λουκέτα αρκετές επιχειρήσεις.

Ο κ. Νικολούτσος λαμβάνοντας πρώτος το λόγο εστίασε στο σημαντικό έργο του νεοσύστατου συλλόγου και στη διατύπωση σοβαρών θέσεων από τα μέλη του για σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά το τρέχον έτος, αφού παρότι φάνηκε να ξεπερνιέται η χρόνια οικονομική κρίση η πανδημία άλλαξε τον τρόπο συμπεριφοράς του καταναλωτικού κοινού. Και παρότι και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και οι επιχειρηματίες άντεξαν, ήρθε και η ενεργειακή κρίση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι της τάξης του 160% και στο φυσικό αέριο του 300%

Η ενεργειακή κρίση «θηλιά στο λαιμό» κάθε επιχειρηματία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου Νίκος Τζαμαλής επικεντρώθηκε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την εστίαση και ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Νικολούτσο που ήταν από τους πρώτους που έθιξε το ζήτημα.

Επιπλέον, σημείωσε πως η εστίαση έχει δεχθεί σοβαρό χτύπημα από την κρίση και πως τη θεωρούν ως υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση της πανδημίας, ενώ για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέφερε πως δυσκολεύουν την λειτουργία κάθε επιχείρησης και αποτελούν «θηλιά στο λαιμό» κάθε επιχειρηματία. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως η ενεργειακή κρίση αναμένεται να έχει φοβερές συνέπειες για τον κλάδο και έκανε έντονη κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε βοηθά. Τέλος, αναφέρθηκε στην πανελλαδική διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα σήμερα στις εφτά και θα διαρκέσει για μισή ώρα, με τους επαγγελματίες να κλείνουν τα φώτα των επιχειρήσεων τους συμβολικά προκειμένου να δείξουν ότι το ενεργειακό κομμάτι τους επηρεάζει και τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

«Η ταφόπλακα σιγά-σιγά κλείνει»

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου Θανάσης Μπούκλης, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις ως αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως η ενεργειακή κρίση θα πλήξει τους πάντες και θα οδηγήσει τόσο σε απολύσεις προσωπικού όσο και σε μη ανταπόκριση στα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί, ενώ πρόσθεσε πως τα λεφτά που χάνονται με τις αυξήσεις θα αποτελέσουν τεράστια απώλεια για την αγορά του Πύργου. Τέλος, δήλωσε με χαρακτηριστικό τρόπο πως η ταφόπλακα σιγά-σιγά κλείνει και πως στόχος είναι στο τέλος της κρίσης να καταφέρουν όλοι να ανταπεξέλθουν δίχως καμία απώλεια.

Πρωτοβουλίες που θα φέρουν αισιοδοξία

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο, ο κ. Νικολούτσος υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθούν κεντρικά πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα, ούτως ώστε ο επιχειρηματίας που κατάφερε να διατηρήσει την επιχείρηση του ανοιχτή να παρακολουθεί το μέλλον με κάποια αισιοδοξία.

Ως ζητούμενο έθεσε την αντιμετώπιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που δεν μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει σε τέτοια εξωφρενικά νούμερα, καθώς και να επιδιωχθεί η εξεύρεση κάποιων τιμολογίων και συμβάσεων που θα έχουν μία σταθερότητα.