Ελλάδα

Έσβησε η φωτιά στην Πάρο: Απείλησε περιοχή Natura, ιστορικό μνημείο και δάσος

Ακούστε το άρθρο

Ύστερα από υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες και αφού το πρωί της Τρίτης (14.06.2022) ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, η φωτιά που ξέσπασε στην Πάρο, έχει σβήσει. Επί τόπου παραμένουν, προληπτικά, πυροσβεστικές δυνάμεις

«Τώρα έχει σβήσει η φωτιά» είπε στο newsit.gr ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, σημειώνοντας πως τα δυο Canadair που «σηκώθηκαν» το πρωί της Τρίτης, πετούν στην περιοχή προληπτικά.

Η φωτιά στην Πάρο ξέσπασε χθες το βράδυ. Αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, τα ξημερώματα υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις.

«Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα ήταν υπό έλεγχο. Γύρω στις 04:00 αναζωπυρώθηκε και πλησίασε σε ένα δασάκι επικίνδυνα. Αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των ανέμων και σε άλλο κομμάτι. Ενώ εμείς είχαμε πάει πιο ανατολικά, η φωτιά εξελίχθηκε δυτικότερα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν και δύο Canadair αλλά είναι σβηστή τώρα η φωτιά. Απλά πετάνε για προληπτικούς λόγους. Όλο το βράδυ έκαναν τεράστια προσπάθεια για την κατάσβεση οι πυροσβέστες μας και οι εθελοντές μας, με τα μηχανήματα του δήμου και υδροφόρα οχήματα», σημείωσε ο δήμαρχος Πάρου.

Η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά είναι κοντά σε ιστορικό μνημείο και σε προστατευόμενη περιοχή Natura. «Είναι στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου, και κομμάτι εκεί αποτελεί περιοχή Natura. Υπάρχει ένα μοναστήρι χωρίς μοναχούς και εκεί είναι το ενετικό κάστρο του Κεφάλου», τόνισε ο Μάρκος Κωβαίος.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι φλόγες δεν απείλησαν σπίτια. «Ήταν κοντά σε χωριά του νησιού, όπως στον Άγιο Αντώνη που ανήκει στην κοινότητα Μαρπήσσας αλλά δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος. Πέρασε κοντά από εξοχικές κατοικίες χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Στην Πάρο φυσούν μέτριοι άνεμοι με ριπές 6 μποφόρ και επί τόπου για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις βρίσκονται 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Περίπου στις 10:00 το πρωί θα φτάσει από την Σύρο και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Όλη η επικαιρότητα