Ηλεία

Εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας στην Ηλεία: Με «ψυχή» στην πρόληψη και αντιμετώπιση

Ακούστε το άρθρο

Είναι οι αφανείς ήρωες, της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών κάθε χρόνο. Συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού, την Πολιτική Προστασία των δήμων και βρίσκονται πάντα μέσα στο πεδίο της «μάχης». Ο λόγος για τους εθελοντές που έχουν συστήσει ομάδες πολιτικής προστασίας, ανά τόπο και περιοχή στην Ηλεία και κάθε χρόνο, ξεκινούν το «σαφάρι» στα δάση και τις επικίνδυνες περιοχές για την προστασία από πυρκαγιές. Φέτος, πιο δυναμικά σε αυτή την διαδικασία συμμετέχει και η Αερολέσχη Πύργου, που πλέον αναλαμβάνει από αέρος να κάνει περιπολίες στις κατά τόπους περιοχές.

Σύμφωνα με το Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ηλεία δραστηριοποιούνται οι παρακάτω εθελοντικές διασωστικές ομάδες.
1. Διασωστική Ομάδα Ηλείας
2. Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Φιγαλίας (Δ.Ε.Ο.Φ.)
3. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Νομού Ηλείας
4. ROMMEL Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων και Οικόσιτων Ζώων
5. Ο Πηνειός
6. Αερολέσχη Πύργου
7. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου
8. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας
9. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (ΔΙΑΣ)

Παρακάτω θα διαβάσετε ενδεικτικά ορισμένες εθελοντικές ομάδες της Ηλείας:

Δήμος Ήλιδας


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου έως και το πέρας της στις 31 Οκτωβρίου 2023.
Τα μέλη της Ομάδας εκπαιδεύονται διαρκώς προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε κάθε συμβάν, με τον καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο. Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας εντάχτηκε στο Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, με Αριθμό Μητρώου 18/2017.
Η παραπάνω εθελοντική οργάνωση, σύμφωνα με την έγκριση της Γ.Γ.Π.Π., δραστηριοποιείται στους τομείς της δασοπροστασίας (επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο), δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, τηλεπικοινωνιών, οργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από καταστροφές και αρωγή στους πληγέντες μετά από καταστροφές.
Η εθελοντική ομάδα ξεκίνησε την λειτουργία της το φθινόπωρο του 2017 εκπαιδεύοντας του πρώτους εθελοντές. Αυτήν την στιγμή αριθμεί 21 ενεργούς εθελοντές. Όλοι οι εθελοντές είναι πιστοποιημένοι στις Πρώτες Βοήθειες και σε Πυροπροστασία/Πυρασφάλεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας. Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους υπαλλήλους και τα οχήματα του Δήμου Ήλιδας συμβάλουν στην προστασία των δασών του Δήμου καθώς και στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας


Η ομάδα Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας «ΔΙΑΣ» του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι μια εθελοντική ομάδα με έτος ίδρυσης το 2012. Από τον Φλεβάρη του 2019 είναι ενταγμένη στα Μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αρ. Μητρώου 04/2019.
Διαθέτει 5 πυροσβεστικά οχήματα αμέσου επεμβάσεως χωρητικότητας από 500 έως 700 κιλών νερού, 1 Unimog χωρητικότητας 3000 lit, πλήρως εξοπλισμένο, πολλαπλών ρόλων τόσο σε συμβάντα δασοπυρόσβεσης όσο και σε εκχιονισμούς δρόμων, καθώς και 1 Stayer 5 τόνων πλήρως εξοπλισμένο.
Αυτή την στιγμή η ομάδα αποτελείται από 14 άτομα, εθελοντές και μονίμους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Όλα τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου ενώ αρκετά μέλη της είναι πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες του Π.Σ.
Η ομάδα διαθέτει πιστοποιημένο διασώστη του Ε.Ε.Σ και από τον Απρίλιο του 2019 όλα τα μέλη της πιστοποιήθηκαν με την ιδιότητα του «Διασώστη επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας» και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Επίσης υπάρχει και πιστοποιημένος αυτοδύτης. Η έδρα της ομάδας είναι στην Αρχαία Ολυμπία σε εγκαταστάσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Σκοπός της ομάδας είναι η συνδρομή σε επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας, πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, εκχιονισμών, η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις εκκενώσεων οικισμών, η συγκέντρωση και παροχή βοήθειας πληθυσμού μετά από φυσικές καταστροφές.

«Τα όρια δράσης μας είναι όλος ο νομός Ηλείας και κατόπιν εγκρίσεως μπορούμε να συνδράμουμε σε όλη την Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με όλους τους Κρατικούς φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛ.ΑΣ, Νοσοκομεία, Λιμεναρχεία, Δασαρχεία, Περιφέρειες, Δήμους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΙΑΣ, Γιώργος Καρανικολός.

Δήμος Ζαχάρως – Φιγαλίας


Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως – Φιγαλίας λειτουργεί η Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Φιγαλίας (ΔΕΟΦ), στους στόχους της οποίας είναι η παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρώπων, των περιουσιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνεργασία με τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και προστασίας του περιβάλλοντος, η συμμετοχή σε προγράμματα πολιτικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών κ.α..
Επίσης, η ΔΕΟΦ συμμετέχει σε πάσης φύσεως επιμορφωτικά και ενημερωτικά προγράμματα πολιτικής προστασίας, ασκήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών και κάθε ενδιαφερόμενου σε θέματα που αφορούν την ενεργό συμμετοχή σε έκτακτες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος, την προστασία του και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, μέσω διοργάνωσης σεμιναρίων, εκθέσεων, διαλέξεων και διαφόρων εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και εντάχθηκε στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) με αριθμ. 21/2010. Είναι επίσης ενταγμένη στο Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών του τμήματος εθελοντισμού Ηλείας, στην Πολιτική Προστασία του Νομού ενώ έχει στελεχωθεί με 16 πιστοποιημένους διασώστες και πάνω από 60 μέλη.
Να σημειωθεί ότι οι ενεργοί πολίτες του τόπου δημιούργησαν την ομάδα αυτή με δικά τους έξοδα, (οχήματα – εξοπλισμό), για την προστασία της περιοχής, με τελικό αποδέκτη και κερδισμένο τον απλό πολίτη. Πρόεδρος της ΔΕΟΦ είναι ο Χρήστος Καπλάνης.

Δήμος Πύργου


Στην ίδρυση Εθελοντικής Ομάδας Πυρασφάλειας προχώρησε το έτος 2022 η τοπική αρχή της Κορυφής του Δήμου Πύργου, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου, Μαρίνη Μαρινόπουλου και κατοίκων του χωριού, με σκοπό την περιφρούρηση του χωριού κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, την αποτροπή, την πρόληψη, την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την συνδρομή στις προσπάθειες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Η Εθελοντική Ομάδα Πυρασφάλειας ξεκίνησε με 15 άτομα, ωστόσο όσο περνά ο καιρός στελεχώνεται και με άλλους εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν στην τοπική κοινότητα. Όσον αφορά τις ενέργειες, η ομάδα πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή όλο το 24ωρο, καθοδηγεί τους πυροσβέστες στην εστία της φωτιάς και στα δύσβατα μονοπάτια που γνωρίζουν οι κάτοικοι και παράλληλα, οι εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στο έργο της πυρόσβεσης με υδροφόρες που διαθέτουν οι ίδιοι και χρησιμοποιούν μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό απαιτηθεί.
Την δράση της Εθελοντικής Ομάδας Πυρασφάλειας ενισχύουν διαρκώς και τεχνολογικά μέσα, όπως είναι τα drone, αφού η ομάδα διαθέτει και χειριστή τηλεκατευθυνόμενης ιπτάμενης συσκευής, που βοηθά ακόμα περισσότερο στην εποπτεία της περιοχής.
Τον ρόλο του χειριστή έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κορυφής και μέλος της ομάδας, Τάκης Θανόπουλος που τόνισε ότι «τα συνεχή περιστατικά πυρκαγιών μας οδήγησαν στην δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας. Κάνουμε περιπολίες όλο το 24ωρο και επιστρατεύουμε ακόμα και drone».

Αερολέσχη Πύργου


Η Αερολέσχη Πύργου είναι ένα αεραθλητικό σωματείο με έδρα τον Πύργο Ηλείας. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη συγκέντρωση των φίλων της Αεροπορίας. Οι δράσεις της έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διάδοση του αεροπορικού πνεύματος και του αεραθλητισμού καθώς επίσης και στην επαφή των μελών με το αεροπλάνο και την πτήση. Θοδωρής Γιαννακούλιας και Τάκης Ζαχαρόπουλος, οι δύο έμπειροι πιλότοι της Αερολέσχης βρίσκονται πάντα στις επάλξεις.
Ανάμεσα στις πλούσιες δράσεις της Αερολέσχης Πύργου, είναι και η υποστήριξη στην αντιπυρική περίοδο, με τον πρόεδρο, Θεόδωρο Γιαννακούλια να τονίζει ότι «Η Αερολέσχη μας συμμετείχε στην σύσκεψη μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην καλοκαιρινή περίοδο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασιλης Γιαννόπουλος, ανέφερε το σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, τα μέσα που θα διατεθούν προς την Π.Υ. υδροφόρες, μπουλντόζες, γκρέϊντερ, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθώς και ότι άλλο χρειαστεί. Η Αερολέσχη μας από το 2017, είναι ενταγμένη στις Εθελοντικές Ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, για πτήσεις επιτήρησης στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Από το 2017 – 2022 έχουμε πετάξει 183:00 ώρες επιτήρησης στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.


Πιστεύουμε ότι, τώρα με την χρησιμοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου η προσφορά μας είναι μεγαλύτερη, καθώς μπορούμε όταν οι καιρικές συνθήκες γίνονται δύσκολες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς να μπορούμε να είμαστε στον αέρα για έγκαιρη προειδοποίηση – κινητοποίηση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων».

Όλη η επικαιρότητα