Ηλεία Πολιτική

Εθνικές εκλογές 2019… ένας χρόνος μετά – Οι βουλευτές Ηλείας μιλούν στην εφημ. «Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες μέρες από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, μιας χρονιάς πρωτόγνωρης και εξαιρετικά δύσκολης σε όλους τους τομείς, τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ο Ελληνικός λαός σε αυτές τις εκλογές εναπόθεσε τις ελπίδες του και έδειξε εμπιστοσύνη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκλέγοντάς το πρώτο με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, στη δεύτερη θέση το ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31.53% και 86 έδρες, στη συνέχεια ακολούθησε το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% και 22 έδρες κτλ.

Κι ενώ από το φθινόπωρο η κατάσταση σε κάποια σημαντικά θέματα που ταλάνιζαν αρκετούς τομείς της χώρας έδειχνε να προωθείται σε κατεύθυνση με θετικό πρόσημο, και να εμφανίζεται στον ορίζοντα το πολυπόθητο σημείο σταθερότητας και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάνει την εμφάνισή του ο covid19 και παγώνουν τα πάντα. Ένας άγνωστος ιός που κατακεραύνωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας κάτι που επηρέασε την οικονομία και τον επιχειρηματικό γενικότερα κόσμο. Ακολούθησαν τα γεγονότα στον Έβρο, συνεχίστηκαν  τα θέματα του μεταναστευτικού, οι τομείς που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Οι βουλευτές Ηλείας που αναδείχθηκαν από τις εθνικές εκλογές μιλούν στην εφημ. «Πατρίς» και κάνουν έναν ετήσιο απολογισμό σχετικά με το πώς κύλησε ο πρώτος αυτός περίεργος για όλους χρόνος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Με τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμορφώνουμε το μέλλον»

«Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και είναι από τις λίγες φορές που οι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν μια κυβέρνηση που ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, που υλοποιεί αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και κάνει πράξη όσα είχε σχεδιάσει και υποσχεθεί, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Μία κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις ανακτώντας την εμπιστοσύνη έναντι της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Και όλα αυτά γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουν  έναν ικανό και αποτελεσματικό ηγέτη που μπορεί να συνθέσει και να ενώσει  όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να αποκαταστήσει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης υλοποιήσαμε ικανές μεταρρυθμίσεις οι οποίες σε ομαλές συνθήκες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μας και διαμορφώσαμε ένα καινούργιο, δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου.  Στρατηγικές επενδύσεις και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη,  βάζοντας τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής ενισχύουμε τον διεθνή ρόλο της χώρας προχωρώντας σε σημαντικές συμφωνίες όπως η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, η χάραξη για πρώτη φορά ΑΟΖ με την Ιταλία. Παρά την απρόβλεπτη και προκλητική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας τηρούμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας ό,τι χρειαστεί. Το αποδείξαμε άλλωστε εμπράκτως όταν υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας στον Έβρο. Και μην ξεχνάμε το πιο βασικό,  ότι η χώρα μας αυτό το διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη  υγειονομική κρίση, την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού που η Κυβέρνηση αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζουμε για να μεταβούμε με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης πετύχαμε πολλά, τα οποία όχι μόνο δεν έγιναν μέσα στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια. Συνεχίζουμε, εφαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό μας έργο με την πεποίθηση ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και για τους Έλληνες».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ, ΚΙΝ.ΑΛ.

«Θα επιμείνουμε για την άμεση υλοποίηση του  δρόμου ‘’Πάτρα- Πύργος’’»  

«Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση του δρόμου ‘’Πάτρα- Πύργος’’, αφού δικαιολογημένα οι κάτοικοι της Ηλείας ανησυχούν και διαμαρτύρονται για την ως τώρα κατάσταση. Ανέδειξα το ζήτημα με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή, προκαλέσαμε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και αναγκάσαμε τον υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε. Θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε προς την κατεύθυνση της κατά το δυνατόν άμεσης υλοποίησης. Ταυτόχρονα, έφερα στη Βουλή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, ζητώντας να ενισχυθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων από την Ηλεία στα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα LEADER. Ως τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, και σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες, έθεσα επανειλημμένα τα ζητήματα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, η αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης από τις τράπεζες και η ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, η οποία έχει αργήσει παρά τις διαβεβαιώσεις. Επιπλέον, τα ζητήματα των αδύναμων δανειοληπτών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών και οι υπερβολικές χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις, χωρίς να είναι ακόμα ικανοποιητικές. Χρέος τιμής η παρέμβαση για το ‘’Ταμείο Μολυβιάτη’’, όπου έλαβα αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που έγιναν και τα αδιάθετα ποσά, για τα οποία κατέθεσα πρόταση να δοθούν στην Ηλεία με συγκεκριμένα έργα, αφού η μέχρι στιγμής κατανομή την αδικεί κατάφορα».

ΔΙΟΝΥΣΗΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

«Βήματα πίσω»

«Ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θυμίζει εποχές που ελπίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας.

Πριν την εμφάνιση της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε ήδη «καταφέρει» να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να φέρει ξανά την ύφεση στη χώρα. Είχε δείξει τις επιλογές της, στερώντας το κοινωνικό μέρισμα σε πάνω από 3 εκατομμύρια δικαιούχους, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καταργώντας τη μόνιμη, σταθερή και ετησίως καταβαλλόμενη 13η σύνταξη, που επανάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τη μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνοντας τα τιμολόγια του ρεύματος και ιδιαίτερα αυτά των αγροτών κ.α.

Άλλα και η διαχείριση της νέας οικονομικής κρίσης, από πλευράς των κυβερνώντων, χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως προβληματική, καθώς, αντί να ληφθούν γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων, των ανέργων,  η κυβέρνηση επιλέγει την αδράνεια, τη δανειοδότηση με αποκλεισμούς, την επιδότηση της ανεργίας και όχι της εργασίας. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι η τεράστια ύφεση που έρχεται και φέρνει ξανά λουκέτα, απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, και φτώχεια.

Στον νομό Ηλείας, η κυβέρνηση έδειξε από νωρίς τις «διαθέσεις» της, ακυρώνοντας εν τέλει την κατασκευή του εγκεκριμένου και χρηματοδοτούμενου αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», αναστέλλοντας τη λειτουργία του θεσμοθετημένου ΤΕΦΦΑ στον Πύργο, ενώ επανεξετάζει τα δρομολογημένα σχέδια για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην Ηλεία. Οι τραγικές αυτές πολιτικές βυθίζουν τον τόπο μας στην υπανάπτυξη, χωρίς να διαφαίνεται αχτίδα αισιοδοξίας. Μπορεί να πέρασε μόλις ένα έτος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, γυρίσαμε όμως πολλά περισσότερα πίσω…».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ένας χρόνος ασφάλειας, εμπιστοσύνης, υγείας»

«Σε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας δημοκρατίας  και των πολιτών  εισήλθε η χώρα μας έναν χρόνο πριν με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σταθερά και αποφασίστικα βήματα οδηγεί τη χώρα στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας μας στο εξωτερικό. Εντός λίγων μηνών έχουμε αντιμετωπίσει υποδειγματικά την σοβαρή κατάστασης της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού κρατώντας τους συμπολίτες μας υγιείς και καθιστώντας τη χώρα μας έναν από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως. Έχουμε αντιμετωπίσει με ευθύτητα την τουρκική προκλητικότητα, έχουμε εμπεδώσει τις διεθνείς μας συμμαχίες και προασπίζουμε με γενναίες κινήσεις, όπως η χάραξη της ΑΟΖ, τα διεθνή μας δικαιώματα. Διευθετούμε δε  σοβαρά ζητήματα τα οποία είχε κακοδιαχειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως αυτό του μεταναστευτικού και την απονομή της δικαιοσύνης, όπως διαφαίνεται και μέσα από τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής. Η κεντρική κυβέρνηση αυξάνει κάθε μέρα την αποδοτικότητά της βελτιώνοντας τη ζωή του πολίτη. Το κράτος ψηφιοποιείται, ο τρόπος απονομής συντάξεων επιταχύνεται, οι προθεσμίες που έχει να απαντήσει το κράτος στις αιτήσεις των πολιτών μειώνονται, η αδειοδότηση έργων απλουστεύεται. Το φυσικό περιβάλλον με συγκεκριμένες πολιτικές απορρύπανσης, απολιγνητοποίησης και αποκατάστασης προσυατεύεται. Η καθημερινότητα του πολίτη καλυτερεύει.

Στην Ηλεία μεγάλα ζητήματα, όπως η Ολυμπία οδός (Πάτρα-Πύργος) επιτέλους δρομολογούνται, ενώ έργα που ήταν αιτήματα χρόνων υλοποιούνται. Το Πύργος –  Καλό Νερό,  αλλά και τα άλλα οδικά δίκτυα μέσω της Περιφέρειας, το φράγμα του Πηνειού, ο Καϊάφας, ο βιοκά της Βάρδας, είναι έργα ήδη  κοστολογημένα, εγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συστηματική εργασία, ώστε να υλοποιηθούν αυτά και άλλα έργα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές μας, που χρειάζονται για τη ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Στο ενδιάμεσο στηρίζουμε τους νέους μας με νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Αναμένουμε άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα από το κράτος την έμπρακτη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της παιδείας, του τουρισμού, της υγείας στον τόπο μας. Και σε αυτούς τους τομείς, με ήθος, με σοβαρότητα, με σθένος, εργαζόμαστε όλοι μαζί άοκνα και σε λίγο θα προβούμε και σε νέες ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης και έργα. Ένα καλύτερο αύριο ήδη ξημερώνει για την Ηλεία, ήδη ξημερώνει  για την Ελλάδα».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η Ελλάδα είναι πλέον κράτος σοβαρό και αποφασιστικό»

Στις 7 Ιουλίου  η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει έναν χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας, με θετικά αποτελέσματα κατά γενική ομολογία. Μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισαν τις πιο σοβαρές κρίσεις που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, την υγειονομική και την ελληνοτουρκική. Η κυβέρνηση, από τα πρώτα στάδια της διασποράς του κορωνοϊού στην επικράτεια, διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία και αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα την εξέλιξη της πανδημίας, γεγονός που επισημαίνει ακόμα και σήμερα σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αδράνειας και των λανθασμένων αποφάσεων που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς τον «υβριδικό πόλεμο» που της κήρυξε ο Ερντογάν με την αιφνιδιαστική προώθηση χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, αποτρέποντας τη μαζική εισβολή τους με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιδόταν σε «αφελείς» απόψεις και ο αρχηγός της κρυβόταν περιμένοντας πιθανή αποτυχία για να επωφεληθεί. Έναν χρόνο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον κράτος σοβαρό και αποφασιστικό, ενώ όπου διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε με τόλμη και γενναιότητα να τα παραδεχθεί και να τα διορθώσει. Οι τελευταίες δε, συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις παρακρατικές και εξωθεσμικές πρακτικές που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των ετών 2015-2019 κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δικαιώνει την επιλογή του ελληνικού λαού και την εμπιστοσύνη που δείχνει στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλη η επικαιρότητα