Αθλητισμός

Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ – Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πίζας πέντε ελληνικά σπαθιά

Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση για την ελληνική ξιφασκία με αμαξίδιο μέσα στο 2018, διεξάγεται από αύριο, Παρασκευή 9, έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα στην Πίζα, πραγματοποιείται το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της χρονιάς, με την Ελλάδα να έχει εκπροσώπηση από τρεις αθλητές και δύο αθλήτριες. Στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Κάζαγλη θα βρίσκονται ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, Παναγιώτης Τριανταφύλλου (ΑΣΚΑ Μαρούσι), ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής του 2017, Βασίλης Ντούνης (Πήγασος Κυψέλης), ο Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος (Σπάρτακος), η Κέλλυ Λουφάκη (Αετοί Αθήνας) και η Αδαμαντία Στυλιανή Ζαχαριάδη (Σπάρτακος, με δικά της έξοδα).

Ο Τριανταφύλλου θα συμμετάσχει στο ξίφος μονομαχίας και την σπάθη β`, ο Ντούνης στο ξίφος ασκήσεως και την σπάθη Α`, ο Πυλαρινός στο ξίφος μονομαχίας και την σπάθη Α`, η Λουφάκη στο ξίφος μονομαχίας και την σπάθη Β` και η Ζαχαριάδη στην σπάθη Α`.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το καλύτερο, όπως άλλωστε συμβαίνει και πριν από κάθε αγώνα. Είναι ο πρώτος αγώνα για το 2018 και μάλιστα στη χώρα, όπου πέρυσι το Νοέμβριο πανηγυρίσαμε το χάλκινο μετάλλιο του Ντούνη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και την τέταρτη θέση στο ομαδικό της σπάθης. Ελπίζουμε για μια καλή αρχή. Θέλουμε να δούμε τις αλλαγές στους κανονισμούς, ειδικά στην σπάθη, όπου η απόσταση είναι μικρότερη. Επίσης, ο Ντούνης θα συμμετέχει στο ξίφος ασκήσεως για πρώτη φορά. Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:
9 Μαρτίου: Σπάθη ανδρών Α`, σπάθη ανδρών Β`, ξίφος μονομαχίας γυναικών Α`, ξίφος ασκήσεως γυναικών κατηγορία Β`.
10 Μαρτίου: Ξίφος ασκήσεως ανδρών Α`, ξίφος μονομαχίας ανδρών Β`, ξίφος ασκήσεως γυναικών Α`, ξίφος μονομαχίας γυναικών Β`, σπάθη ανδρών ομαδικό.
11 Μαρτίου: Ξίφος μονομαχίας ανδρών Α`, ξίφος ασκήσεως ανδρών Β`, σπάθη γυναικών Α`, σπάθη γυναικών Β`, ξίφος ασκήσεως ομαδικό γυναικών.

Επί ιταλικού εδάφους, τα ελληνικά σπαθιά έχουν κατακτήσει επτά μετάλλια σε διάφορες διοργανώσεις. Αναλυτικά (με χρονολογική σειρά):

Ομαδικές διακρίσεις

Ευρωπαικό Πρωτάθλημα 2016 (Καζάλε) – Ομαδικό Σπάθης: 2η θέση

Ατομικές διακρίσεις

Παγκόσμιο Κύπελλο 2009 (Λονάτο) – Μάνος Μπόγδος, σπάθη: 3η θέση
Παγκόσμιο Κύπελλο 2011 (Λονάτο) – Γεράσιμος Πυλαρινός, σπάθη: 1η θέση
Παγκόσμιο Κύπελλο 2011 (Λονάτο) – Πάνος Τριανταφύλλου, σπάθη: 3η θέση
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 (Λονάτο) – Πάνος Τριανταφύλλου, σπάθη: 3η θέση
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 (Καζάλε) – Πάνος Τριανταφύλλου, σπάθη: 2η θέση
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017 (Ρώμη) – Βασίλης Ντούνης, σπάθη: 3η θέση

Όλη η επικαιρότητα