Ηλεία

Εθνικό Κτηματολόγιο: Εκατοντάδες «ορφανά» ακίνητα στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες φαίνεται πως είναι τα ακίνητα ιδιωτών στην Ηλεία που κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο αφού οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν έσπευσαν για να τα δηλώσουν στις πρώτες περιόδους κτηματογράφησης, είτε δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά ή τα έχουν δηλώσει με σφάλματα…

Μεσοβδόμαδα η “Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ” δημοσιοποίησε επικαιροποιημένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των “ορφανών” ακινήτων τα οποία έχουν καταχωριστεί στις πρώτες εγγραφές ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ανέρχεται σε 171.552 σε όλη την χώρα. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της χώρας στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα περισσότερα από τα «ορφανά» ακίνητα, βρίσκονται στην Περιφέρεια και αφορούν απλά αγροτεμάχια, ο αριθμός των οποίων φτάνει σε περίπου 150.000. Από τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός προέρχεται από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ήθελαν να τα δηλώσουν είτε λόγω της φορολογίας είτε επειδή αποποιήθηκαν κληρονομιές ή διαμένουν στο εξωτερικό… χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το πώς κατανέμονται τα συγκεκριμένα ακίνητα στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση της Κτηματογράφησης.

Είναι κρίσιμο θέμα για την Ηλεία όπου πρόσφατα ξεκίνησε η 2η φάση κτηματογράφησης. Πολλά από τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές που πολύ δύσκολα θα πάει κάποιος να τα δηλώσει» δηλώνει στην ΠΑΤΡΙΣ ο μηχανικός κ. Σωτήρης Λιάρος, νόμιμος εκπρόσωπος και συντονιστής της  κοινοπραξίας «ΚΤΗΜΑ 2016» που είναι ανάδοχος από την εταιρία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. – ΕΚΧΑ Α.Ε.»

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον κατάλογο των «ορφανών» ακινήτων υπάρχουν αρκετά που βρίσκονται ακόμα και στο κέντρο του Πύργου καθώς και άλλων πόλεων της Ηλείας όπου έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της Κτηματογράφησης… Μάλιστα ο αριθμός των «ορφανών» ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια της 2ης φάσης της Κτηματογράφησης στην Ηλεία.

«Δηλώστε τα αλλιώς τα χάνετε» τονίζει ο κ. Λιάρος που συμπληρώνει πως «Ο κάθε πολίτης οφείλει να δηλώσει την περιουσία του για να την κατοχυρώσει. Ειδάλλως θα την χάσει μιας και τα αγνώστου ιδιοκτήτη, όπως αποκαλούνται αυτά τα ακίνητα, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως επειδή έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στο Ε9 και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ δεν χρειάζεται να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Αυτό, όμως, είναι λάθος αφού η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ακίνητα που στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου φέρονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” μετά την παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγράφων, θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Βάσει του νόμου, όποιος χάσει το ακίνητό του έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια να ακολουθήσει τη δικαστική οδό διεκδικώντας αποζημίωση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι και την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου…

Τι είναι η σύνταξη Κτηματολογίου

Η σύνταξη του κτηματολογίου («κτηματογράφηση») μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Εν ολίγοις, πρόκειται για την διαδικασία βάσει της οποίας θα καταγραφεί σε βάση δεδομένων τι ανήκει σε ποιον, τι ανήκει σε ιδιώτες και τι ανήκει στο κράτος, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Η υποβολή δηλώσεων είναι υποχρεωτική και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν εγγραφούν οι ιδιοκτησίες τους στο εθνικό κτηματολόγιο, δεν θα μπορούν στην πορεία να προβούν σε καμία ενέργεια (μεταβίβαση, έκδοση άδειας οικοδομής κλπ.) και μελλοντικά οι μη δηλωμένες ιδιοκτησίες θα εμφανίζουν άγνωστους ιδιοκτήτες και θα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου.

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους το οποίο ανέρχεται σε:

  • τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ),
  • είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).

Όλη η επικαιρότητα