Πολιτική

«Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού»: Ο χαιρετισμός της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Όσα είπε κατά τον χαιρετισμό της η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ.
Ακούστε το άρθρο

Χαιρετισμός της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ν.Ηλείας στην εκδήλωση «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού»

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι φορεών,

αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετάσχω στο  σημαντικό αυτό διάλογο για την υιοθέτηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό την οποία αποδέχτηκα με χαρά τόσο ως βουλευτής Ηλείας, όσο και ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αρμόδιας για τα θέματα αθλητισμού. Ως μέλη της εν λόγω Επιτροπής, παρακολουθούμε, κ. Υπουργέ, το έργο σας στενά και μετέχουμε στη συνδιαμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τον αθλητισμό. Μετά λόγου γνώσης, σας συγχαίρω συνεπώς θερμά για το συνολικό έργο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  στον τομέα του αθλητισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται σε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων τα οποία μας έχετε καταθέσει στη Βουλή, σε σειρά δράσεων τις οποίες έχετε αναλάβει τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη αθλητή, αλλά και για την σύνταξη ενός τόσο συνεκτικού και πρωτοπόρου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό!

Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήσατε, κ. Υπουργέ, σημαντικές τομές στον χώρο του αθλητισμού, αλλάξατε τα δεδομένα και δώσατε νέα πνοή σε χώρους που χρειάζονταν την ανανέωση. Προωθήσατε την αξιοκρατία και την διαφάνεια.

Με τις καινοτόμες δράσεις σας, όπως τα Μητρώα Αθλητικών Σωματείων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, και τη νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για την οπαδική βία και τον έλεγχο του doping, δείξατε ότι πρώτο μέλημα του Υπουργείου είναι να δημιουργήσετε μια υγιή βάση για τον αθλητισμό σε όλο του το εύρος.

Παράλληλα, με την ενίσχυση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, αλλά και με την παροχή οικονομικής και θεσμικής στήριξης σε σειρά αθλητικών γεγονότων, εμπράκτως το Υπουργείο στηρίζει ολόκληρη την ελληνική αθλητική οικογένεια, τόσο τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και τους εθελοντές του χώρου.

Οι δε ίδιοι αθλητές, με τη στήριξή σας, έδωσαν δύναμη και φωνή και στην υπόλοιπη κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι στην χώρα μας από τον αθλητικό κόσμο ξεκίνησε και μεταδόθηκε γρήγορα σε όλη την κοινωνία το κίνημα #metoo. 

Ακόμα περισσότερο, όσο γνωρίζουμε την αθλητική ιστορία της χώρας, γίναμε υπερήφανοι, με την αναβίωση του Ράλλυ Ακρόπολης, αλλά και την διεκδίκηση και τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών οργανώσεων, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της χώρας μας και αναδεικνύουν το αθλητικό πνεύμα. 

Τέλος, αξιότιμε κ. Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για το μεγάλο δώρο που κάνατε στην Αρχαία Ολυμπία και τον αθλητισμό εν γένει:  χαιρετίζω θερμά την ίδρυση στην Αρχαία Ολυμπία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών. 

Με το Ν. 4809/2021 συστήθηκε με πρωτοβουλία σας το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (Ι.Ε.Α.Σ.), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας στον τομέα του αθλητισμού.

Σκοπός του είναι η διαρκής επιμόρφωση όλων των αθλητικών στελεχών που μετέχουν σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, η διάδοση και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και η προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών του αθλητισμού.

Το Ινστιτούτο θα επιμορφώσει και θα καταρτήσει χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές στις καλές πρακτικές, στην αύξηση των δεξιοτήτων τους, σε κρίσιμα ζητήματα που διέπουν την αθλητική ζωή, την υγεία, σωματική και ψυχική των αθλητών, την επιτυχημένη διοργάνωση και τη βιωσιμότητα των αθλητικών γεγονότων κ.α. γνώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για μια κοινωνία που θέλει να προωθήσει τον υγιή αθλητισμό ως τρόπο και φιλοσοφία ζωής.

Έτσι ενισχύεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ηλεία και η Ολυμπία με έναν σημαντικό θεσμό τόσο αθλητισμού, όσο και του αθλητικού τουρισμού, ο οποίος θα φέρει πολλά σημαντικά οφέλη και νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας για την περιοχή μας. Αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του αθλητισμού και ο αθλητισμός γίνεται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Θα βοηθήσει δε σημαντικά και τους τοπικούς αθλητές μας στην Ηλεία, οι οποίοι σταθερά διακρίνονται σε πανευρωπαϊκά, σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το Ινστιτούτο στο οποίο θα συμμετάσχει ενεργά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και υπό την επιστημονική και ακαδημαϊκή ευθύνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήδη έχει ξεκινήσει ενεργά διαδικτυακά τις πρώτες δράσεις του με μεγάλη ανταπόκριση από τον αθλητικό κόσμο.

Η επιλογή για την έδρα του ως προς το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κρίνεται ιδιαιτέρως επιτυχημένη, τόσο πρακτικά, καθώς ο εν λόγω δήμος έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην οργάνωση διεθνών αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά κυρίως συμβολικά, καθώς η Ολυμπία αποτελεί τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αρχών του Ολυμπισμού και της εκεχειρίας, η οποία δεν μπορεί με το πανανθρώπινο μήνυμά της παρά να εμπνεύσει και να παρακινήσει ώστε ο αθλητισμός να γίνει εκ νέου τρόπος ζωής όλων μας.

Όλοι μαζί, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών θα έχουμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε την επόμενη ημέρα του αθλητισμού στην Ελλάδα, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε καλύτερα χώρα μας και κυρίως την νέα γενιά.

Συγχαρητήρια και πάλι για όλες τις δράσεις σας.

Συγχαρητήρια για την πορεία δημιουργίας του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό.

Ευχαριστώ πολύ!

Όλη η επικαιρότητα