Αθλητισμός

«Εθνικό ζήτημα η παραμονή του αγωνίσματος της Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

pali.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Το αγώνισμα της πάλης ξεκίνησε στην Αρχαία Ολυμπία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας. Ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες» ήταν το μήνυμα προς τους «αθανάτους» της ΔΟΑ, που έστειλαν  κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο της πόλης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς, πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Δημήτρης  Κολιτσόπουλο, την Προϊσταμένη της Ζ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ Γεωργία Χατζή και τον αντιδήμαρχο κ Γιώργο Δεββέ.

Στην προσπάθεια διατήρησης του αγωνίσματος σαν Ολυμπιακό άθλημα, η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης σε συνεργασία με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  διοργανώνουν το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης το 2ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης «Ολυμπία» με την συμμετοχή αθλητών από συνολικά 17 χώρες, μεταξύ των οποίων από την Αμερική, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Κύπρο, Βουλγαρία.

Ειδική τελετή στον αρχαιολογικό χώρο

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Α Πάλης – και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου (ώρα έναρξης 17:00), έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική τελετή σκυταλοδρομίας πάπυρου – μηνύματος  , υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας , στην οποία θα συμμετάσχουν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που θα λάβουν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολυμπία», οι τελικοί των οποίων, όπως και οι απονομές, θα γίνουν αμέσως μετά την τελετή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο μνημείο του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει συμβολικά στον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στην αρχαία παλαίστρα , μετά από την θετική γνωμάτευση που εξασφαλίστηκε, από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η προϊσταμένη της Ζ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ Γεωργία Χατζή, αφού η παραμονή του αγωνίσματος της πάλης αποτελεί εθνικό ζήτημα.

Στην ειδική αυτή  τελετή  θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης  Νέναντ Λάλοβιτς, φορείς της ομοσπονδίας και αθλητές.


Παράλληλα, απεστάλη Δελτίο Τύπου Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΦΠ σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης:

Πρόγραμμα Συναντήσεων Προέδρου FILA με την Πολιτική και Αθλητική Ηγεσία Στην Ελλάδα



Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί 19-21 Ιουλίου 2013 ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Νέναντ Λάλοβιτς, ο οποίος έφθασε στο “Ελ. Βενιζέλος” αργά το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου, προκειμένου να παραστεί τόσο στην ειδική συμβολική Τελετή (για την καμπάνια παραμονής της Πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων), που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που φιλοξενεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, όσο και στους αγώνες του 2ου Διεθνούς Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ 2013» στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Λάλοβιτς την Παρασκευή 19 Ιουλίου και ώρα 11:30 πμ, πριν αναχωρήσει για την Αρχαία Ολυμπία, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στα γραφεία της ΕΟΕ στην Αθήνα, κ. Σπύρο Καπράλο, ενώ στις 13:15 τον υποδέχτηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα), ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός.

Τον Πρόεδρο της FILA συνόδεψε ο Πρόεδρος της ΕΟΦΠ και Ολυμπιονίκης κ. Κων/νος Θάνος,  ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΟΦΠ και Ολυμπιονίκης κ. Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΦΠ και μέλος της ΕΟΕ κ. Ξενοφών Αθανασίου, το μέλος του ΔΣ της ΕΟΦΠ κ. Νικόλαος Δεπούντης  και ο Δ/της Επικοινωνίας & Στρατηγικής της ΕΟΦΠ, κ. Πάρις Κουρτζίδης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2004, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας επισκέπτεται (ξανά) την Ελλάδα.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΦΠ

19/7/2013

Όλη η επικαιρότητα