Μεσσηνία

Ετοιμότητα – αν και δεν υπάρχει έξαρση- για τη γρίπη στη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για έξαρση της επιδημίας γρίπης στη Μεσσηνία σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Επίσης, καθησυχαστικό είναι ότι κανένας ασθενής με κρούσμα γρίπης Η1Ν1 ή Η3Ν2 δεν έχει νοσηλευτεί μέχρι στιγμής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γενικότερα αναμένεται μια αύξηση κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, γιατί έπεσαν οι θερμοκρασίες. Οι γιατροί πάντως περιμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση κοντά στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, την περίοδο δηλαδή που συνήθως αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης.

Εν τω μεταξύ, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα: α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β], δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09. Τον άμεσο εμβολιασμό συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΥΝΙΣΤΑ

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

β. Η έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Κατά την περίοδο δε αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

γ. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

– Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

– Παιδιά και ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρομυϊκά νοσήματα. Εγκυοι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

– Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

– Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

http://www.eleftheriaonline.gr/

Όλη η επικαιρότητα