Ηλεία

Ετοιμάζονται για το καλοκαίρι οι δήμοι στην Ηλεία

Χρηματοδοτήσεις για ναυαγοσωστική κάλυψη έλαβαν οι δήμοι της Ηλείας από το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του υπουργού Στέλιου Πέτσα
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμοι είναι για την καλοκαιρινή περίοδο οι δήμοι της Ηλείας, που ήδη έχουν προχωρήσει σε οριοθετήσεις και δημοπρασίες για την τοποθέτηση καντινών, ομπρελών και ξαπλωστρών, σε παραλίες των περιοχών τους. Οι τιμές στις φετινές καντίνες και ξαπλώστρες δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές με τις πιο «ακριβές» παραλίες να βρίσκονται στο Λεβεντοχώρι, τον Άγιο Ηλία και τη Σπιάντζα, του δήμου Πύργου.

Επίσης χρηματοδοτήσεις για ναυαγοσωστική κάλυψη έλαβαν οι δήμοι της Ηλείας από το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του υπουργού Στέλιου Πέτσα, με το ποσό για όλη την Ηλεία να ανέρχεται σε 240.214,75 ευρώ από τα 10 εκατ. ευρώ συνολικά που κατανεμήθηκαν από το υπουργείο σε δήμους ολόκληρης της Ελλάδας.

Καντίνες- Ξαπλώστρες- Ομπρέλες

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών και των Δημοτικών Συμβουλίων τους οι δήμοι της Ηλείας, έχουν προχωρήσει σε οριοθετήσεις χώρων και χρηματικά αντίτιμα για καντίνες – ξαπλώστρες και ομπρέλες στις πολυσύχναστες παραλίες τους. Συγκεκριμένα:

Στο δήμο Πύργου

Η Οικονομική Επιτροπή αποφά- σισε ομόφωνα τα ανταλλάγματα για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τοποθέτηση καντινών σε δώδεκα παραλίες και για ξαπλώστρες και καντίνες σε δεκατέσσερις παραλίες. Με βάση τον σχεδιασμό καθορισμού των θέσεων, προβλέπονται καντίνες στο Λεβεντοχώρι, στο Καβούρι (κουνέλια), στο Καβούρι Γρανιτσεΐκων, στο Αντλιοστάσιο, τρεις θέσεις στον Άγιο Ηλία, δύο στη Σπιάντζα και από μια σε Αγία Παρασκευή, Σαρακίνα και Λέτρινα Αγίου Ιωάννη.

Όσον αφορά τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, αυτές θα τοποθετηθούν στο Λεβεντοχώρι, στις «Πλάκες» Κατάκολου, στο Καβούρι (κουνέλια), στο Καβούρι Γρανιτσεΐκων, στο Αντλιοστάσιο, σετρία σημεία στον Άγιο Ηλία και δύο στην Σπιάντζα και από μια σε Αγία Παρασκευή, Σαρακίνα, Λέτρινα Αγίου Ιωάννη και Μπούκα Κορακοχωρίου.

Όσο για τις τιμές στις καντίνες αυτές είναι: 35.805 ευρώ (Λεβεντοχώρι), 6.615 ευρώ (Καβούρι), 6.600 ευρώ (Καβούρι Γρανιτσεΐκων), 3 χιλ. ευρώ (Αντλιοστάσιο), 8.400 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 1), 7.065 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 2), 10.125 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 3), 7.290 ευρώ (Σπιάντζα θέση 1), 9.705 ευρώ (Σπιάντζα θέση 2), 7.815 ευρώ (Αγία Παρασκευή), 7.800 ευρώ (Σαρακίνα) και 7.800 ευρώ (Λέτρινα Αγίου Ιωάννη). Το αντίτιμο για τις ομπρέλες-ξαπλώστρες ανέρχεται σε: 13.965 ευρώ (Λεβεντοχώρι), 8.640 ευρώ (Κατάκολο Πλάκες), 9.300 ευρώ (Καβούρι Σκουροχωρίου – Κουνέλια), 9.900 ευρώ (Καβούρι Γρανιτσεΐκων), 9.450 ευρώ (Αντλιοστάσιο), 9.300 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 1), 9.375 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 2), 9.900 ευρώ (Άγιος Ηλίας θέση 3), 9.300 ευρώ (Σπιάντζα θέση 1), 9.300 ευρώ (Σπιάντζα θέση 2), 9.300 ευρώ (Αγία Παρασκευή), 9.300 ευρώ (Σαρακίνα), 9.300 ευρώ (Λέτρινα Αγίου Ιωάννη) και 9.450 ευρώ (Κορακοχώρι Μπούκα).

Στον δήμο Ήλιδας

Στον καθορισμό του ανταλλάγμα- τος ανά τ.μ. για τη μίσθωση αιγιαλού στις παραλίες του δήμου Ήλιδας αποφάσισε η οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δημοπρατήσεις για τις καντίνες και τις ξαπλώστρες. Όσον αφορά τις τιμές εκκίνησης (συνολικό ποσό ανά έτος) για την τοποθέτηση κινητής καν- τίνας, στην Κουρούτα ορίστηκε το ποσό των 3.000 ευρώ, στο Παλούκι 2.250 ευρώ, στην Αγία Μαρίνα Δουνεΐκων 2.250 ευρώ και στο υπόλοιπο του δήμου Ήλιδας στις 1.500 ευρώ.

Για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, στην Κουρούτα είναι 10 ευρώ ανά τ.μ., στο Παλούκι, στην Αγία Μαρίνα και στο υπόλοιπο του Δήμου Ήλιδας στα 8,00 ευρώ το έτος/τ.μ. Ίδιες τιμές θα ισχύσουν και για τις απευθείας παραχωρήσεις για την τοποθέτηση ομπρελών-ξαπλωστρών σε όμορες επιχειρήσεις των παραλιών του δήμου Ήλιδας. Οι τιμές που καθορίστηκαν, θα ισχύσουν για μία τριετία καθόσον υπάρχει δυνατότητα μίσθωσης για τρία έτη.

Στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Καντίνες και ξαπλώστρες-ομπρέλες θα δημοπρατήσει το προσεχές χρονικό διάστημα ο δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Κακαλέτρη, στο δημοτικό συμβούλιο, καθορίστηκαν συνολικά εννέα θέσεις για τροχήλατες καντίνες και δεκατρείς θέσεις για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Στην τοπική κοινότητα Κάστρου προβλέπεται μία θέση για τοπο- θέτηση τροχήλατης αυτοκινούμενης ή μη Καντίνας και τρεις θέσεις για ξαπλώστρες και ομπρέλες στη θέση «Καλαμιάς», δύο καντίνες στις θέσεις «Πετρέλαια Α» και «Πετρέλαια Β» και αντίστοιχες θέσεις για ξαπλώστρες-ομπρέλες. Στην τοπική κοινότητα Κάτω Παναγιάς προβλέπεται στη θέση «Μιμόζα» μία καντίνα και μία θέση για ξαπλώστρες και ομπρέλες, στην ΤΚ Λεχαινών προβλέπεται μία καντίνα και μία θέση για ξαπλώστρες στη θέση «Άγιος Παντελεήμονας», κοντά στο Αλιευτικό καταφύγιο στην ΤΚ Μανολάδας από μία καντίνα στο Κουνουπελάκι-Νησάκι, στο Φάλαρι, στο Μεγάλο Πεύκο και στο Κουνουπελάκι, με αντίστοιχες θέσεις για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Επίσης θέσεις για ομπρέλες ξαπλώστρες προβλέπονται στις θέσεις «Μπρινιά-Λάκες-δεξιά
Ντάσιου» και «Μπρινιά-αριστερά Ντάσιου». Η μίσθωση προτείνεται από ένα έως τρία συνεχόμενα έτη και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Στον δήμο Πηνειού

Τους κοινόχρηστους χώρους (αιγιαλού – παραλίας) για την τοποθέτηση καντινών για την εξυπηρέτηση των λουόμενων έχει καθορίσει και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πηνειού για τα έτη 2023, 2024 και 2025. Πρόκειται για πέντε σημεία σε παραλίες του δήμου που φέτος θα φιλοξενήσουν καντίνες και συγκεκριμένα στη Γλύφα, στις Θίνες, στα Καλύβια, στο Παλαιοχώρι και στο Βαρθολομιό (πλησίον τοπο- θεσίας Θινών). Η τοποθέτηση των καντινών θα γίνει κατόπιν δημοπρασίας ενώ πρόσφατα η οικονομική επιτροπή καθόρισε και τις τιμές εκκίνησης για την ενοικίαση των χώρων αυτών. Σύμφωνα με την απόφαση οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν έως και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η ακριβότερη τιμή των 1.000 ευρώ αφορά την καντίνα στην πα- ραλία της Γλύφας ενώ οι τιμές των υπολοίπων σημείων που θα φιλοξενήσουν τις καντίνες για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι η πραλία Θινών με τιμή 250 ευρώ/τ.μ., η παραλία Παλαιοχωρίου με 75 ευρώ/τ.μ., η παραλία στην τοπική κοινότητα Καλυβίων – Μυρτουντίων με 20 ευρώ/τ.μ. και η παραλία που βρίσκεται 1300 μέτρα βορειοδυτικά της παραλίας Θινών στο Βαρθολομιό με επίσης 20 ευρώ/τ.μ.

Επίσης με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Πηνειού, καθορίστηκαν και τα χρηματικά ανταλλάγματα για την ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων (αιγιαλού – παραλίας) για την τοποθέτηση ομπρελών με τις τιμές να παραμένουν ίδιες σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης του 2019. Έτσι και φέτος, για τοποθέ- τηση ομπρελών μπροστά από τα καταστήματα στον οικισμό Αρκουδίου, η τιμή είναι 9,50 ευρώ/τ.μ. και για τοποθέτηση ομπρελών μπροστά από τα καταστήματα στην παραλία της Γλύφας η τιμή ανέρχεται σε επίσης 9,50 ευρώ/τ.μ.

Στον δήμο Ζαχάρως

Τον καθορισμό των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης κατόπιν Δημοπρασίας για το έτος 2023, καθόρισε ο δήμος Ζαχάρως ως εξής:

-Για την κοινότητα Ζαχάρως ένα τμήμα στην θέση παλαιό Περίπτερο, ένα τμήμα στη θέση παλαιό περίπτερο Β’, ένα τμήμα στην θέση Camping, ένα τμήμα στη θέση Άγιος Νικόλαος και ένα τμήμα στη θέση Καϊάφα, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

-Για την κοινότητα Νεοχωρίου ένα τμήμα στη θέση Κεντρική Νεοχωρίου και ένα τμήμα στην θέση Νεοχωρίου Α’, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

-Για την κοινότητα Ταξιαρχών ένα τμήμα στη θέση Ταξιάρχες Α’, ένα τμήμα στην θέση Ταξιάρχες Β’ και ένα τμήμα στην θέση Ταξιάρχες Γ’, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

-Για την κοινότητα Κακοβάτου ένα τμήμα στην θέση Κακόβατος Ποτάμι, ένα τμήμα στην θέση Κακόβατος Β’ και ένα τμήμα στην θέση Κακόβατος Ποτόκια, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

-Για την κοινότητα Γιανιτσοχωρίου ένα τμήμα στην θέση Κεντρική Γιανιτσοχωρίου και ένα τμήμα στη θέση Γιανιτσοχώρι Α’, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.

-Για την Κ. Σχίνων ένα τμήμα στην θέση Ακίδα Σχίνων, για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών. Η τιμή εκκίνησης στα παραπάνω σημεία για την τοποθέτηση ομπρελών-ξαπλωστρών, ορίζεται σε 5 ευρώ ανά τετραγωνικό.

-Για την Κ. Ζαχάρως ένα τμήμα αιγιαλούπαραλίας στην θέση Άγιος Νικόλαος για την τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας με τιμή εκκίνησης σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Τρεις χώρους για καντίνες και ομπρέλες-ξαπλώστρες δημοπρατεί το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, δύο στο Κάτω Σαμικό και μία στην παραλία των Ραχών. Οι κοινόχρηστοι χώροι επί του αιγιαλού προκαθορίστηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Σε αυτούς προβλέπεται η χωροθέτηση επιχείρησης τροχήλατης ή αυτοκινούμενης καντίνας εμβαδού 15 τ.μ. και ανάπτυξη και εκμετάλλευση ομπρελών και ξαπλωστρών.

navagosostes.jpg

Ναυαγοσωστική κάλυψη δήμων

Ενίσχυση των δήμων της Ηλείας με 240.214,75 ευρώ για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών κατανείμει το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Στέλιου Πέτσα, την οποία έχει υπογράψει πριν την εκλογική διαδικασία και τη διάλυση της Βουλής. Σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, κατανέμεται συνολικά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες ενώ η κατανομή του συνολικού ποσού ανά δήμο γίνεται σε χρέωση του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμού του Υπουργείου, με τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κλπ.».

Συγκεκριμένα για ναυαγοσωστική κάλυψη κατανέμονται σύφωνα με την παραπάνω απόφαση:

-Στον Δήμο Πύργου: 70.326,28 ευρώ
-Στον Δήμο Ήλιδας: 32.991,83 ευρώ
-Στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης: 52.854,93 ευρώ
-Στον Δήμο Πηνειού: 32.991,83 ευρώ
-Στον Δήμο Ζαχάρως: 32.991,83 ευρώ
-Στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: 18.058,05 ευρώ

Όλη η επικαιρότητα