Categories: WEB tvΗλεία

Έτοιμοι για τη νέα κυνηγετική περίοδο οι κυνηγοί του Πύργου

Share

Προετοιμασμένοι να υποδεχθούν τους φίλους κυνηγούς είναι τα μέλη του νέου ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, αφού μετά τις υπογραφές χθες της ετήσιας ρυθμιστικής διάταξης θήρας από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, μπορούν πλέον ελεύθερα τα μέλη του συλλόγου να σπεύσουν για την ανανέωση των αδειών τους.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ετήσια ρυθμιστική διάταξη θήρας υπογράφθηκε. Το μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή ρυθμιστική ήταν η θήρα του τρυγονιού. Φωνές που ζητούσαν απαγόρευση για ιδεοληπτικούς λόγους και χωρίς επιστημονικά στοιχεία, τελικά δεν εισακούστηκαν χάρη στην αποτελεσματική δουλειά πέρυσι από την ΚΣΕ με την χρήση της εφαρμογής «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» για την ηλεκτρονική καταγραφή κάρπωσης του τρυγονιού.

Πράσινο φως για το τρυγόνι

Παρά την πρόταση επιτροπής της ΕΕ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για πλήρη απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού, ο υπουργός Γιώργος Αμυράς το πήρε πάνω του και έδωσε το πράσινο φως για να επιτραπεί και φέτος η θήρα του τρυγονιού στη χώρα. «Χωρίς εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρπωσης θα βλέπατε το τρυγόνι με τα κιάλια», είπε υπηρεσιακός παράγοντας στους εκπροσώπους της ΚΣΕ.

Και φέτος το όριο κάρπωσης παραμένει στα έξι τρυγόνια ανά έξοδο, ωστόσο όταν θηρευθούν συνολικά 120.000 τρυγόνια η θήρα του τρυγονιού θα σταματήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρυσι θηρεύτηκαν λίγο κάτω από 110.000 τρυγόνια.

Επέκταση της θήρας αγριόχοιρου

Η φετινή ρυθμιστική επεκτείνει τη θήρα αγριόχοιρου έως 28 Φεβρουαρίου, με απεριόριστο όριο κάρπωσης. Αυτή η παράταση ήταν, κατά τον κ. Αμυρά, αναγκαία για να ελεγχθεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου που δημιουργεί πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στις καλλιέργειες των αγροτών, αλλά κυρίως για την πανώλη των χοίρων που είναι προ των πυλών.

Τα τέλη και οι συνδρομές

Τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει αύξηση στα τέλη και στις συνδρομές. Σημειώνεται ακόμα πως φέτος δε θα ισχύει η περσινή μείωση που είχε κάνει η κυβέρνηση εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης για το κυνήγι την περίοδο 2020-2021. Η ΚΥΑ που καθορίζει τα τέλη της άδειας βρίσκεται ήδη στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση για τις συνδρομές των κυνηγετικών οργανώσεων καθορίζει τα τέλη για την έκδοση τοπικής άδειας κυνηγιού στα 10€, για την έκδοση περιφερειακής στα 30€ και γενικής στα 60€,  ενώ για τις συνδρομές των κυνηγετικών οργανώσεων καθορίζονται οι συνδρομές στα 80€ ανά άδεια θήρας.

Το παρασκήνιο της υπογραφής της ρυθμιστικής

Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της ΚΣΕ, κατατέθηκε όλος ο φάκελος με τις προτάσεις στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο υφυπουργός κ. Αμυράς και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις προτάσεις της ΚΣΕ και των δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατέληξαν στη συγκεκριμένη ρυθμιστική απόφαση θήρας. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση των κ.κ. Αραμπατζή και Σταθόπουλου με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και στις αρχές αυτής της εβδομάδας οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με τον κ. Αμυρά, όπου και καθορίστηκε το περιεχόμενο της ρυθμιστικής. Κάποιες μικρές ενστάσεις του κ. Αμυρά κάμφθηκαν γρήγορα και έτσι οριστικοποιήθηκε η ρυθμιστική για το κυνηγετικό έτος 2022-2023. Μόλις πάρουν ΦΕΚ οι τρεις αποφάσεις (Τέλη, Συνδρομές και Ρυθμιστική Θήρας), θα αρχίσει και η έκδοση των αδειών για τη νέα κυνηγετική περίοδο.

Ενημέρωση για άδειες και κάρπωση

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς υποστήριξε πως ο σύλλογος παραμένει εν αναμονή των επίσημων ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκδόσεις των αδειών. Για το ζήτημα των τιμών σημείωσε πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ για αυτό της κάρπωσης επεσήμανε πως θα επιτραπεί για το τρυγόνι μέχρι 6 και για τον αγριόχοιρο απεριόριστη μέχρι το τέλος της κυνηγετική σεζόν. Ενημέρωσε τον κόσμο πως θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή και να μην ξεχάσει την αναθεώρηση των δελτίων κατοχής των όπλων τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανανεωθούν οι άδειές τους και να μην έχουν προβλήματα με ποινικές διώξεις από την αστυνομία για παράνομη οπλοκατοχή.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανακαίνιση των γραφείων του συλλόγου, τα οποία αποτελούν το «πρόσωπο» του συλλόγου και βελτιώνουν και ομορφαίνουν την εξυπηρέτηση των φίλων–μελών.

Τιμές αδειών στα ίδια επίπεδα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος, τόνισε πως ο Σύλλογος είναι έτοιμος για την έναρξη της έκδοσης των αδειών και εκτίμησε πως το οικονομικό τους ύψος θα είναι ίδιο με παλαιότερες χρονιές και όχι με την περσινή που υπήρχε ειδική μείωση λόγω κορωνοϊού από την κυβέρνηση.