Categories: Εκκλησία

Έτσι θα έρθει το Άγιο Φως- Έδωσε άδεια το Ισραήλ

Share

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας απέναντι στο κορωνοϊό και την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες του Εβραϊκού Πάσχα στα Ιεροσόλυμα, οι ισραηλινές αρχές άναψαν τελικά το «πράσινο φως», ώστε να μεταφερθεί και φέτος το αναστάσιμο φως στην Ελλάδα.

Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις αρκετών ημερών και με διμερείς διατυπώσεις στο τρίγωνο Αθήνα- Τελ Αβίβ- Ιεροσόλυμα, το σχέδιο μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην χώρα έχει προσαρμοστεί στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, αναπτερώνοντας το πανελλήνιο ηθικό ενόψει του Πάσχα.

Στις σκάλες του αεροπλάνου

Με τον Ναό της Αναστάσεως να σφραγίζεται για δεύτερη φορά λόγω πανδημίας -και έπειτα από 671 χρόνια από την επιδημία της πανώλης- από τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που τον κατακλύζουν κάθε χρόνο προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή, εντός του ναού αναμένεται να παραβρεθούν φέτος ελάχιστοι (10-15) αρχιερείς, ώστε αμέσως μετά την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός (η οποία διεξάγεται αδιάλειπτα από το 867μ.Χ.) να το μεταφέρουν αστραπιαία και με ειδική αστυνομική συνοδεία, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στο Τελ Αβίβ.

Μοναδικός σταθμός στην ανθρώπινη αλυσίδα αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο η Πύλη της Γιάφας, όπου το Άγιο Φως αναμένεται να παραλάβει από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μια λιτή τελετή, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ισραήλ, Χρήστος Σοφιανόπουλος, για να το μεταφέρει στη συνέχεια προς την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αναχωρήσει ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ. Στην Πύλη της Γιάφας, μια από τις οχτώ αρχαιότερες πύλες της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων, θα παραλάβουν το «ανέσπερο φως» και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού εκπρόσωποι και των υπολοίπων ορθόδοξων εκκλησιών, όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Ρουμανίας, για να το μεταφέρουν εγκαίρως στις πατρίδες τους.

Σε παράλληλη τροχιά, θα έχει ήδη τροχιοδρομήσει το ελληνικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα αναμένει παρκαρισμένο στον αεροδιάδρομο, καθώς απαγορεύεται η αποβίβαση του πληρώματός του επί ισραηλινού εδάφους, λόγω καραντίνας. Με το Ισραήλ να τελεί σε διεθνή απομόνωση, ο κ. Σοφιανόπουλος θα παραδώσει επί τόπου, δηλαδή στις σκάλες του αεροπλάνου, τη λυχνία με το Άγιο Φως στον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτη Δαμιανό, ο οποίος θα επιβαίνει στο ελληνικό αεροσκάφος, μετά από σχετικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ισραήλ και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Λιτές τιμές

Προσαρμοσμένη στο κλίμα των ημερών και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα πραγματοποιηθεί η άφιξη του Αγίου Φωτός και επί ελληνικού εδάφους, με τη φετινή τελετή υποδοχής του να απέχει παρασάγγας από τα ειωθότα. Με τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποδώσουν στο Άγιο Φως ένα στρατιωτικό άγημα 8 ατόμων, εννεαμελής μπάντα και ο επικεφαλής της στρατιωτικής ακολουθίας, δηλαδή αυστηρά 18 άτομα και τηρώντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, όταν μόνο πέρυσι για τους ίδιους σκοπούς είχαν επιστρατευθεί 3 αγήματα 18 ανδρών, μια μπάντα 20 μουσικών και το εξαμελές άγημα σημαίας, φτάνοντας συνολικά τα 80 άτομα.

Οι ειδικές προδιαγραφές προς αποφυγή συνωστισμού περιέκοψαν και τον τελετάρχη, ο οποίος οριζόταν τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, έχοντας το γενικό πρόσταγμα για τη διαδικασία, σε ανοιχτή γραμμή πάντα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ίδιοι λόγοι υπαγόρευσαν και την απουσία φέτος κόκκινου χαλιού από την πίστα του αεροδρομίου, ενώ στο έπακρο έχουν περιοριστεί και οι πολιτικές παρουσίες, αφού τα αναστάσιμα μηνύματα του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου, καθώς και του Εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Μεσογαίας, κ. Νικολάου, θα διατυπωθούν σύντομα και με διακριτικές αποστάσεις από τους δημοσιογράφους. Οι ιδιαίτερες, εξάλλου, συνθήκες απέτρεψαν την Εκκλησία της Ελλάδος από το να αποστείλει φέτος εκπρόσωπό της στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου στο Ισραήλ, συμμετέχοντας και με αυτόν τον τρόπο στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Διανομή από αέρος

Παρότι η μεταφορά του αναστάσιμου φωτός μέχρι την Αθήνα δρομολογήθηκε με «χειρουργικούς» διπλωματικούς χειρισμούς, μεγαλύτερος γρίφος για το κυβερνητικό επιτελείο αποτέλεσε τις τελευταίες ημέρες η διανομή του ανά την επικράτεια, με δεδομένη την κατακόρυφη προσδοκία που προκάλεσε η τέλεση των ιερών ακολουθιών «κεκλεισμένων των θυρών» φέτος, λόγω του κορονοϊού. Η εξίσωση με παράγοντες τη δημόσια υγεία αφενός και τη θρησκευτική ανάγκη αφετέρου, σαν το στίχο του Βάρναλη «δε ’ναι άξιο ν’ αντικρίσει το άγιο φως σου το μάτι χωρίς αίμα να δακρύσει», επιλύθηκε από αέρος. Μετά τη σεμνή τελετή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως θα μεταφερθεί ως ο μοναδικός σχεδόν επιβάτης με έκτακτες πτήσεις της Aegean στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο και ταυτόχρονα με προγραμματισμένες πτήσεις της Sky Express προς την Αλεξανδρούπολη, την Μυτιλήνη, την Κω, τα Χανιά και την Πάρο. Με τις δύο αεροπορικές εταιρίες να προτάσσουν την ευλογία του Αγίου Φωτός μπροστά στην πανδημία, δεν αποκλείεται μέχρι την ώρα του «Χριστός Ανέστη» αεροσκάφη με το Άγιο Φως στα καθίσματά τους να προσγειωθούν και σε άλλες πόλεις, φτάνοντας μέχρι το δυτικό άκρο της χώρας, όπως η Κέρκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / thebest.gr