Ελλάδα

Euroferry Olympia: «Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός, άκουγα και άλλες φωνές», οι πρώτες κουβέντες του διασωθέντα (vids)

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και άλλων ζωντανών.
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση απόλυτου σοκ βρισκόταν ο Λευκορώσος οδηγός φορτηγού (με λιθουανικές πινακίδες) που βρέθηκε ζωντανός δυόμισι μέρες μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Euroferry Olympia, στο Ιόνιο. Οι πρώτες κουβέντες που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν: «Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός». Όταν ρωτήθηκε για άλλους επιβάτες, φέρεται να είπε ότι «άκουγα και άλλες φωνές».

Ο επιβάτης απεγκλωβίστηκε και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει να είναι καλή.

Ο Λευκορώσος οδηγός φορτηγού εντοπίστηκε σε ένα σημείο το οποίο τα συνεργεία φρόντιζαν να ψύχουν συνεχώς. Ο ίδιος φέρεται να ανέβηκε μόνος στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν. Στο πλοίο ανέβηκαν δύο πυροσβέστες και ακολουθούν αντίστροφα την πορεία του διασωθέντος για να φτάσουν στο σημείο από το οποίο αυτός ξεκίνησε. Και αυτό διότι ο Λιθουανός είπε πως άκουγε φωνές από άλλους εγκλωβισμένους.

Η πρώτη λέξη του 21χρονου όταν διασώθηκε ήταν «Ζω;». Φτάνοντας στο λιμάνι δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις αλλά χαμογέλασε προς τις κάμερες που τον περίμεναν.

Ο Λευκορώσος ωστόσο έδειχνε σε καλή κατάσταση, δεδομένης της τεράστιας περιπέτειας που πέρασε.

Να σημειώσουμε πως το πλοίο έχει πάρει μια κλίση 3-4 μοιρών αλλά δεν κινδυνεύει.

Ρυμουλκήθηκε το πλοίο προς την Κέρκυρα

Ρυμουλκήθηκε  στο λιμάνι της Κασσιόπης, στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, το Euroferry Olympia. Καθώς το μισοκαμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό βρίσκεται σε ασφαλές σημείο , παραμένει κυρίαρχη η αγωνία για τους 11 -πλέον- αγνοούμενους, οι 3 εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Οι συγγενείς όσων παραμένουν χαμένοι, όπως και ο καθένας, ελπίζουν και εύχονται οι οικείοι τους να έχουν αντέξει ύστερα από δύο 24ωρα, αρχικά μέσα στην εστία της πυρκαγιάς και κατόπιν στο πλημμύρισμα του φέρι με δεκάδες τόνου νερού που ερρίφθησαν για την πυρόσβεσή του.

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ως ελεγχόμενη.

Οι έρευνες των ειδικών διασωστικών ομάδων, πάνω στο πλοίο καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Ερεικούσας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά διακόπηκαν προσωρινά τη νύχτα του Σαββάτου, λόγω του σκότους αλλά και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφταναν τους 500-600 βαθμούς Κελσίου πάνω στο Euroferry Olympia. Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη 3 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και 1 πλωτό πυροσβεστικό.

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης -και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. Εξυπακούεται πως αν η φωτιά δεν κατασβεστεί, η απάντληση των καυσίμων με τα ειδικά γι’ αυτό το σκοπό μέσα, είναι αδύνατη. Πάντως, τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.

Προηγουμένως, κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος και οι 2 ύπαρχοι του πλοίου, από την Λιμενική Αρχή Κέρκυρας. Αφού παρείχαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι συνθήκες πλου του Euroferry Olympia.

Παράλληλα, από τη δημοσιογραφική έρευνα, τις μαρτυρίες επιβατών και επαγγελματιών οδηγών οι οποίοι έχουν πρότερη εμπειρία των συνθηκών που επικρατούν σε ταξίδια με το συγκεκριμένο φέρι, καθώς και αναλύσεις ειδικών ερευνητών για ναυτικά ατυχήματα εγείρεται μια σειρά από ερωτηματικά.

Ισχύει, φερ’ ειπείν, ότι οδηγός και συνοδηγός, κυρίως στα φορτηγά ταξιδεύουν με ένα μόνο εισιτήριο, άρα ο ένας από τους δύο παραμένει στο όχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Συναφώς, το άτομο που δεν διαθέτει εισιτήριο καταγράφεται ως επιβάτης ή τα στοιχεία του δεν καταχωρίζονται;

Ισχύει ότι όταν ελλιμενίζονται πλοία της κατηγορίας του Euroferry Olympia, οι υπεύθυνοι του πληρώματος απενεργοποιούν το σύστημα πυρανίχνευσης και ενίοτε αμελούν να το ενεργοποιήσουν ξανά, ενδεχομένως μάλιστα εσκεμμένα, καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν, κατά παραβίαση των αυστηρών κανονισμών, άνθρωποι στο γκαράζ, οι οποίοι επιπλέον καπνίζουν εν πλω;

Από την πλευρά της, πάντως, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi Lines υποστηρίζει πως στο γκαράζ του Euroferry Olympia δεν υπήρχε κανένας επιβάτης, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα μεταφερόμενα οχήματα.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ 

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήλθε επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ (Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας), η οποία το 2017 είχε αποσταλεί προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλοντας ότι, ειδικά στα πλοία της Grimaldi Group (Euroferry Olympia και Euroferry Egnazia) οι συνθήκες διαβίωσης και ανάπαυσης των οδηγών κατά τον πλου είναι άσχημες, θυμίζοντας, μάλιστα, «γαλέρα 16ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν. Μεταξύ άλλων ο ΣΕΟΦΑΕ επισήμαινε ότι:

– Η στοιβασία των ΦΔΧ δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που δεν χωρά να περάσει ούτε άνθρωπος 30 κιλών).

– Δεν δουλεύουν τα εξαεριστικά στα γκαράζ των πλοίων, με συνέπεια η κατάσταση να είναι ανυπόφορη από τα καυσαέρια των ΦΔΧ.

– Οι καμπίνες του πλοίου πολλές φορές δεν επαρκούν για τους επιβαίνοντες με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

– Οι καμπίνες των πλοίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την ξεκούραση και ανάπαυση των οδηγών. Είναι σε άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγιεινή και ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες (κυκλοφορούν έντομα, κατσαρίδες κ.λπ.)

– Οι χώροι καθαρισμού και υγιεινής των οδηγών (τουαλέτες, ντους) δεν λειτουργούν.

– Ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, με συνέπεια οι οδηγοί να κοιμούνται όπου βρουν (σαλόνι κ.λπ.) ή για όσους επιτρέπεται η πρόσβαση (λόγω στοιβασίας) στις καμπίνες των φορτηγών (μνήμες «Norman Atlantic» κύριε Υπουργέ)

– Πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του πλοίου.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΟΦΑΕ

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα