Οικονομία

Eurogroup: Στόχος η συνολική συμφωνία τον Ιούνιο για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο

Ακούστε το άρθρο

H συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.

Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα