Ηλεία

ΕΒΕ Ηλείας: Επί τάπητος οι προβληματισμοί των φορέων παρουσία Χρ. Τριαντόπουλου

Τιμητική πλακέτα από το ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας στον κ. Τριαντόπουλο για την αγαστή συνεργασία τους.
Ακούστε το άρθρο

Οι τεράστιες δυνατότητες της Ηλείας για ανάπτυξη στην περίπτωση που λάβει τη στήριξη που χρειάζεται και έχει ανάγκη, καθώς και τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας χθες το μεσημέρι με την παρουσία του Υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, για τον οποίο μάλιστα είχαν και μια έκπληξη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Τριαντόπουλο για την προσφορά του και την αγαστή συνεργασία του.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος και τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ηλείας ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την πολύτιμη συνεισφορά του, το ζήλο και τον ενθουσιασμό που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής αυτής αναπτυξιακής προσπάθειας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μέχρι τώρα εποικοδομητική συνεργασία, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ηλειακή επιχειρηματικότητα και έγινε απεικόνιση της κατάστασης που επικρατεί στην Ηλεία από τον κ. Νικολούτσο.

«Υλοποίηση σχεδίου στήριξης, αποκατάστασης και ανάπτυξης»

Από την πλευρά του, ο κ. Τριαντόπουλος αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΕΒΕ για την τιμή που του έκαναν, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε περιοχή που έχει διαχρονικές πληγές. Μάλιστα, επεσήμανε πως το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και στην περίπτωση της Ηλείας με την υλοποίηση ενός σχεδίου με δυο πυλώνες, με πρώτο αυτόν της στήριξης και αποκατάστασης και δεύτερο αυτόν της ανάπτυξης. Μίλησε δε για ανάπτυξη ενός μηχανισμού στήριξης που αφορούσε κυρίως τις χρηματοδοτήσεις προς οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και μέτρα στήριξης οριζόντια και στοχευμένα προς συγκεκριμένους κλάδους και σημείωσε πως η συνεργασία με το Επιμελητήριο ήταν γόνιμη και χάρη σε αυτή δόθηκε η δυνατότητα πολλά πράγματα να ολοκληρωθούν ομαλά και με επιτυχία.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και με συγκεκριμένους αριθμούς, υπογραμμίζοντας πως το σύνολο του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης ξεπέρασε τα 43 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα για τα οποία αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια για το που δόθηκαν προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη στήριξη της κυβέρνησης στο νομό και η οποία θα συνεχιστεί και πέραν του προαναφερθέντος ποσού. «Φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι σε μια περιοχή που έχει πληγεί σημαντικά από μια φυσική καταστροφή, ερχόμαστε παράλληλα με το σχέδιο και στον πυλώνα στήριξης ενεργοποιούμε και αυτόν της ανάπτυξης. Διορθώνουμε παθογένειες του παρελθόντος, αλλά διαμορφώνουμε και τις προοπτικές του μέλλοντος. Η Ηλεία είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος, εκτιμώντας πως  χρειάζεται να υπάρξει σύμπραξη όλων των φορέων και μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της περιοχής και μίλησε με θετικά λόγια για την μελέτη της «διαΝΕΟσις» που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους.

Σύντομες τοποθετήσεις

Εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν στην ειδική αυτή συνεδρίαση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, έκαναν σύντομες τοποθετήσεις και έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ζητώντας άμεσα λύσεις που θα δώσουν πνοή ανάπτυξης στην Ηλεία μιας και θα βοηθήσουν τους πολίτες της.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης συμφώνησε με την άποψη που ανέπτυξε ο κ. Νικολούτσος και απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του θέλησε να αναδείξει τη βαριά ευθύνη του τοπικού πολιτικού συστήματος και κυρίως στο αυτοδιοικητικό και περισσότερο στο επιχειρηματικό κεφάλαιο του τόπου, ενώ εκτιμά πως είναι η τελευταία ευκαιρία για να καταλάβουμε μετά από χρόνια κρίσης ότι πρέπει κάτι να αλλάξει και πως οι ευθύνες έχουν πια ονοματεπώνυμο.

Το μέλος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για αδικία των τοπικών κοινοτήτων Βαρβάσαινας και Κολιρίου που δεν έχουν λάβει ακόμα καμία αποζημίωση από την καταστροφή που υπέστησαν, καθώς και για το νομό που όπως επεσήμανε βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης.

Την εικόνα της πόλης του μετέφερε ο Β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νίκος Σιαψάλης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη επαναφοράς των πανεπιστημιακών σχολών μετά την απώλειά τους και στην αναβάθμιση της υγείας του νομού με την προσφορά κινήτρων σε γιατρούς προκειμένου να έρθουν και να ενισχύσουν το νομό.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, στη σύντομη τοποθέτησή του αναγνώρισε την αγάπη όλων των παρευρισκομένων για τον τόπο, στάθηκε στο μέλλον της Ηλείας που δεν πρέπει να χτίζεται στην προοπτική τετραετίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «μοναδική ευκαιρία για την περιοχή» την ολοκλήρωση του δρόμου Πύργου-Πατρών, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μελέτη της «διαΝΕΟσις» που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Κλείνοντας, έκανε γνωστό πως η ΜΚΟ του «Olympia Forum» θα δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο της διαδικασίας, προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες κάθε τέσσερις μήνες για τις εξελίξεις των έργων της μελέτης και να διορθώνονται τα κακώς κείμενα. «Να αγκαλιάσουν όλοι οι Ηλείοι τη μελέτη και τη «διαΝΕΟσις» και πρέπει να τους εμπιστευτούμε. Ταυτόχρονα όμως να επαγρυπνούμε για το καλό της περιοχής. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ξεκίνησε αρχικά με ένα εύλογο ερώτημα σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της συγκεκριμένης μελέτης ότι θα υλοποιηθεί, μιας και ως νομός έχουν ακουστεί πολλές μελέτες που ωστόσο έμεναν στα χαρτιά. Αναρωτήθηκε μάλιστα και για τους τρόπους που θα έρθει η ανάπτυξη στον τόπο όταν σε καθημερινή βάση μπαίνουν συνεχώς τρικλοποδιές, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν και τα ανάλογα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να βοηθηθεί ο τόπος.

Στο τέλος της εκδήλωσης τοποθετήθηκε και το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας Διονύσης Μπουλούτας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για ορισμένα σημεία της μελέτης της «διαΝΕΟσις», με τον Γεν. Διευθυντή της Διονύση Νικολάου να τον καθησυχάζει λέγοντάς του πως πρόκειται για προτάσεις που προήλθαν από φορείς του νομού, είναι υλοποιήσιμες, μπορούν να έχουν καλό αποτέλεσμα και συμπεριλαμβάνονται σε κάθε έργο αναλυτικά οι τρόποι χρηματοδότησης τους οποίους θεωρεί λογικούς, ενώ τέλος υποστήριξε πως η κοινωνία θα πρέπει να αγκαλιάσει τη μελέτη αυτή για να μην έχει την κατάληξη που είχαν προηγούμενες.

Όλη η επικαιρότητα