Αρθρογραφία Γυναίκα

Ευγενία Χριστοπούλου: «Γιορτάζει η γυναίκα, γιορτάζει η ίδια η ζωή!»

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, με τις ρίζες της να ξεκινούν από τις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου διεκδικούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Στην Ευρώπη, η Φιλανδία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε ψήφο στις γυναίκες το 1906 ενώ ακολούθησαν η Αγγλία το 1928, η Ελλάδα το 1952 ενώ η Γαλλία και η Ιταλία το 1954.Το Κοινοτικό Δίκαιο και το Σύνταγμα της Ελλάδας απαγορεύουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες διακρίσεις κατά των γυναικών.

Ωστόσο η θεαματική εισχώρηση των γυναικών στην εκπαίδευση δεν αντικατοπτρίζει παράλληλα την εξάλειψη των διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Η ανεργία που πλήττει τις γυναίκες εξακολουθεί να είναι διπλάσια από αυτή των αντρών ενώ η απουσία των γυναικών είναι έντονη σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διευθυντικές θέσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις την τελευταία πενταετία υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Μέσα στην οικογένεια κατά κανόνα, δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία του συζύγου. Επίσης η κακοποίηση των γυναικών, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 έως 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.

Οι γυναίκες έχουν ακόμα μακρύ δρόμο για να εξαλειφθούν όλες οι ενέργειες και οι αδικίες εις βάρος τους και σε αυτή την κοινή κατεύθυνση πρέπει να είναι ενωμένες και να αλληλοϋποστηρίζονται. Παρατηρείται πως η σύγχρονη γυναίκα ενώ τα καταφέρνει περίφημα να ισορροπεί μεταξύ εργασίας και οικογένειας βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με τις τύψεις για το χρόνο που διαθέτει στην οικογένεια και την αμφισβήτηση των γύρω της. Αν παράλληλα επεκταθεί και σε άλλους χώρους αντιμετωπίζετε από κάποιους και με καχυποψία.

Η μόνη αλήθεια που θα πρέπει να γίνει κατανοητή απ’ όλους είναι πως η σύγχρονη γυναίκα είναι πολύ ικανή, πολύ δυνατή και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε διάφορους ρόλους που αυτή θα επιλέξει. Από τον σύντροφό της χρειάζεται μόνο ενδιαφέρον, ουσιαστική επικοινωνία, καθημερινή στήριξη και θαυμασμό. Δεν χρειάζεται προστασία, καθοδήγηση, περιορισμούς και εκβιασμούς σε αυτά που στοχεύει και ονειρεύεται.

Η γυναίκα δίνει ζωή και αποτελεί την ψυχή μιας οικογένειας! Όπως πολύ σοφά είπε και ο Γάλλος ποιητής φιλέλληνας Λαμαρτίνος: «Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων ».

Παρακάτω αναφέρονται παραδείγματα γυναικών που ξεχώρισαν με τη μοναδική προσωπικότητά τους και καθιερώθηκαν στη νεότερη ιστορία:

1.Μαρί Κιουρί(1867-1934) Η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμονας της εποχής της και η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής και της Χημείας.

2. Μητέρα Τερέζα(1910-1997) Σύνδεσε το όνομά της με την προσφορά και την βοήθεια των φτωχών σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη όταν απεβίωσε.

3 Ιντίρα Γκάντι (1917-1984) Η πρώτη και η μόνη μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ινδίας. Παρέμεινε στο αξίωμα για τρείς συνεχόμενες θητείες ώσπου την τέταρτη τη δολοφόνησαν.

4. Όντρει Χέπμπορν (1929-1993) Ηθοποιός βραβευμένη με τον αριθμό ρεκόρ των τεσσάρων Όσκαρ, σύμβολο μόδας και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF.

5. Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα (1937- ) Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα. Ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική.

6. Μελίνα Μερκούρη (1920-1994) Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Σαν ηθοποιός βραβεύτηκε με πλήθος διεθνών βραβείων και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού για αρκετά χρόνια. 7. Μπεναζίρ Μπούτο (1953-2007) Η Πακιστανή πολιτικός υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μουσουλμανική χώρα. Τελικά μετά από μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων εις βάρος της δολοφονήθηκε. Κλείνοντας θα ήθελα να χαρίσω σε όλες τις γυναίκες το απόφθεγμα του Γερμανού Διαφωτιστή Gotthold: «Η φύση ήθελε να είναι η γυναίκα το αριστούργημά της!»

Όλη η επικαιρότητα