Συνεντεύξεις

Ευγενία Χριστοπούλου: «Η σύγχρονη γυναίκα είναι μια αγωνίστρια!»

Ακούστε το άρθρο

Με το πρώτο ποιητικό βιβλίο της : «Η Μελωδία της Καρδιάς» έκανε την παρουσία της στον Πνευματικό χώρο η Ευγενία Χριστοπούλου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την ποίηση, για τη γυναίκα, για την ανθρώπινη ζωή…

1.Τι σημαίνει για εσάς ποίηση;

Ποίηση για μένα είναι κατάθεση συναισθημάτων. Εξωτερικεύονται οι προβληματισμοί, οι προσδοκίες, τα όνειρα και μέσα από τους στίχους εξυμνούνται, με τον ιδανικότερο τρόπο, η αγάπη και ο έρωτας. Ποίηση είναι ένα εσωτερικό ταξίδι της ψυχής του ποιητή που το μοιράζεται με τους αναγνώστες του, οι οποίοι συχνά ταυτίζονται. Ποίηση είναι η αλήθεια σε ρομαντική έκβαση!

  1. Ποια είναι η εικόνα της γυναίκας σήμερα;

Η εικόνα της γυναίκας σαφέστατα έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν (ειδικά την τελευταία δεκαετία) αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν περισσότερα βήματα προς μια ισάξια  αντιμετώπιση με τους άντρες, σε όλα τα επίπεδα. Μια γυναίκα που ασχολείται με τομείς, εκτός του σπιτιού και της κύριας εργασίας της, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι παραμελεί το σπίτι της και την οικογένειά της. Έχει βρει τις ισορροπίες της και διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο της. Όταν ένας άντρας ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες που επιθυμεί  και καταξιώνεται κοινωνικά, κανείς δεν αναρωτιέται πως προλαβαίνει να ανταποκριθεί στο σπίτι και στα παιδιά του. Αυτό το ερώτημα  μου τίθεται διαρκώς από τους ανθρώπους και εκεί αντιλαμβάνομαι τη λάθος νοοτροπία  που έχουμε ως κοινωνία. Η γυναίκα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνετε από κανέναν και να ασχολείται με ότι την ευχαριστεί και την κάνει να αισθάνεται δημιουργική και χρήσιμη.

3.Ποιός είναι ο ρόλος της στην κοινωνία;

Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. Η σύγχρονη γυναίκα είναι μια αγωνίστρια γιατί εκπαιδεύεται, διεκδικεί τα δικαιώματα στην οικονομική αυτονομία και την επαγγελματική εξέλιξη και υπηρετεί με ζήλο και υπευθυνότητα τους στόχους της. Παράλληλα, εφόσον το επιθυμεί, δημιουργεί οικογένεια και γίνεται πολύ καλή μητέρα αφού το έχει επιλέξει συνειδητά και διαθέτει γνώσεις για τη σωστή ανατροφή των παιδιών της. Η κοινωνία επωφελείται ποικιλοτρόπως με τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο και της παραδίδει τη  θέση που της αξίζει, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις γίνετε λίγο καθυστερημένα. Η άποψή μου είναι ότι η σύγχρονη γυναίκα τα καταφέρνει μια χαρά σε όλους τους τομείς και διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και αντοχές.

  1. Ποιοί είναι οι ήρωες σας;

Εκτός από τους καθημερινούς ήρωες τους γονείς μου που τους θαυμάζω γιατί κατάφεραν ν’ αναθρέψουν με αρχές και αξίες οχτώ παιδιά και να τα προσδώσουν στην κοινωνία ως χρήσιμους πολίτες , θαυμάζω και το εθελοντικό έργο της μητέρας Τερέζας προς όλη την ανθρωπότητα. Ήρωες στα μάτια  μου είναι και όλοι οι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν στους πολέμους για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Σήμερα απολαμβάνουμε την ελευθερία μας χάρη σε αυτούς και δεν θα πρέπει να τους ξεχνάμε.

  1. Υπάρχει κάποιος τομέας που δεν έχετε ασχοληθεί και θα σας ενδιέφερε;

Συμμετέχοντας στα κοινά, από τη θέση της άμισθης συμβούλου σε βασικά θέματα του Δήμου μου, αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρον τομέας που μπορεί κάποιος με όρεξη για προσφορά να κάνει αρκετά πράγματα για το γενικότερο καλό. Έπειτα από ώριμη σκέψη πιθανότατα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα πιο ενεργά. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα σχέδια που επεξεργάζομαι όπως η απόκτηση ενός τρίτου πτυχίου και η έκδοση ενός νέου βιβλίου.

Αξίες από τους γονείς…

  1. Ποιές αξίες θεωρείτε αδιαπραγμάτευτες;

Την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ευγένεια, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την  ελευθερία κάθε ατόμου, την ισότητα και τη  δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, μόρφωσης, οικονομικού και κοινωνικού υπόβαθρου. Είναι οι αξίες που πρέπει οι γονείς  να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας  και να δώσουμε το παράδειγμα  μέσα από τις δικές μας πράξεις. Ο θεσμός και η αξία της οικογένειας, η φιλία, η κοινωνικότητα και η συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

  1. Το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν μυστικά και η απόλυτη ευτυχία, ωστόσο βοηθάει πολύ στο να περιβάλεται κάποιος από  θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Ισορροπία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, ιδιαίτερα της  ψυχικής και της σωματικής. Να υπάρχει προγραμματισμός εκτός των υποχρεώσεων και της διασκέδασης. Δραστηριότητες  με νόημα και ουσία ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και η ύπαρξη μικρών και μεγάλων στόχων. Η αναζήτηση του καλού ακόμη και σε μια φαινομενικά αρνητική κατάσταση.  Συχνές αποδράσεις για χαλάρωση, έστω και σε  κοντινούς προορισμούς. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη, γυρνώντας  από τη δουλειά, να με υποδέχονται τα παιδιά μου τρέχοντας στην αγκαλιά μου και να μου αφηγούνται τα νέα τους. Να έχω την αγάπη και τη στήριξη του συζύγου μου στην καθημερινότητα μας και να προσφέρω, την όποια βοήθειά μου, σε συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη. Όταν  κανείς  προσφέρει ανιδιοτελώς του επιστρέφεται αυτή η πράξη νιώθοντας πληρότητα και πνευματική ανύψωση. Για μια ευτυχισμένη ζωή είναι απαραίτητη η ψυχική μας γαλήνη και αυτό εξαρτάται από τις επιλογές μας.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ευγενία Χριστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Είναι το όγδοο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Γεωργίου και της Ελένης Χριστοπούλου. Σπούδασε Οικονομικά και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων στο Εθνικό και Διεθνές Περιβάλλον του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Το επάγγελμά της είναι Στρατιωτικός και τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στη ΣΕΤΤΗΛ Πύργου ως υπαξιωματικός του Νομικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ. Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  Χρήστο Παπαζώη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι ηλικίες: 16, 11 και 9 ετών. Παράλληλα έχει αναπτύξει έντονη ανθρωπιστική δράση σε παγκόσμιους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είναι ανάδοχος παιδιού και πολίτης του κόσμου στην ACTIONAID και Σαμαρείτισσα του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αρθρογραφεί στον τύπο της  Ηλείας, στις εφημερίδες «Πατρίς» και «Παρατηρητής», καθώς και σε ηλεκτρονικά site για θέματα κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει  Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επί σειρά ετών και είναι μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας. Έχει οριστεί ως άμισθη σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου σε θέματα πολιτισμού, εθελοντισμού, περιβάλλοντος και αθλητισμού. Τον  Μάιο του 2018 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Η μελωδία της καρδιάς» όπου όλα τα έσοδα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια  «Φλόγα» και στον εθελοντικό οργανισμό «Το χαμόγελο του παιδιού». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι  το ποίημα  της «Οι σταλαγμίτες του Διρού» κοσμεί την είσοδο του ιστορικού σπηλαίου στο Διρό.

Όλη η επικαιρότητα