Αρθρογραφία Ηλεία

Ευγενία Χριστοπούλου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Ακούστε το άρθρο

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία με σκοπό να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση όλων των ανθρώπων σε θέματα αναπηρίας. Εστιάζει υπέρ των δικαιωμάτων της αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία καθώς και την ένταξη σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένα ποσοστό 8-10% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτών των ατόμων είναι μεγαλύτερο και κυμαίνεται μεταξύ 10-15%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σύμφωνα με το δείκτη GALI (Global Activity Limitation Index) το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία, ανέρχεται στο 24,7%, του πληθυσμού δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247 ατόμων.

Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία κατέχουν την πρώτη θέση στο παγκόσμιο ενδιαφέρον του Ο.Η.Ε. κάτι το οποίο διαπιστώνεται από τις διακηρύξεις και τα προγράμματα του οργανισμού σχετικά με τα μέτρα προστασίας των αναπήρων. Παρά την καλή θέληση των οργανισμών η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Εν έτη 2018 στη χώρα μας, τα άτομα με κάποια μορφής αναπηρία δυσκολεύονται αρκετά στην καθημερινότητά τους. Δέχονται αποκλεισμό, αδιαφορία για τις ανάγκες τους και ρατσιστικές συμπεριφορές. Ενώ όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι κανένας δεν έχει επιλέξει την αναπηρία του και συνήθως έχουν τουλάχιστον ένα άτομο με αναπηρία στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον δεν δείχνουν την απαιτούμενη ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ένας υγιής άνθρωπος να αποκτήσει, λόγω ατυχήματος ή αρρώστιας, κάποια αναπηρία δεν είναι κάτι που περνάει εύκολα από το μυαλό κανενός.

Τα αίτια γι’ αυτή την αντιμετώπιση έχουν τη ρίζα τους στη νοοτροπία και την παιδεία μας. Το κράτος πρόνοιας αλλά και όλοι εμείς πρέπει να συμπαραστεκόμαστε και να καλύπτουμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων παρέχοντάς τους όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα, την εκπαίδευση, την κίνηση στην πόλη, τον πολιτισμό, την υγεία και να τους βοηθήσουμε να αναδείξουν τις πραγματικές μοναδικές τους δεξιότητες.

Το άτομο που βιώνει μία αναπηρία σε κάποια πτυχή της σωματικής/ σωματοψυχικής του ακεραιότητας δεν παύει να είναι ένα άτομο με πολλές πτυχές που μπορεί να συνεισφέρει σε άλλα επίπεδα στο περιβάλλον του. Και κατά την ταπεινή μου άποψη, ζώντας όλα μου τα χρόνια ανάμεσα σε άτομα με αναπηρίες, είναι τελικά οι πιο αγνοί, με μεγαλείο ψυχής και τόση εσωτερική ομορφιά που μόνο φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους, αρκεί να εισπράττουν αγάπη!

*H Ευγενία Χριστοπούλου είναι στρατιωτικός

Όλη η επικαιρότητα