Ηλεία

Ευρεία σύσκεψη στο Καλλίκωμο για τους δασικούς χάρτες με πρωτοβουλία του δήμου

Ακούστε το άρθρο

Τον προβληματισμό τους για το τις επιπτώσεις που έχει στον πρωτογενή τομέα η εφαρμογή των δασικών χαρτών εξέφρασαν χθες οι κάτοικοι και οι καλλιεργητές του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλλικώμου.

Τόσο οι πρόεδροι όσο και απλοί πολίτες των κοινοτήτων του δήμου εκδήλωσαν τον προβληματισμό για το ότι πλήθος αγροτικών εκτάσεων εμφανίζονται ως δάση, ενώ σημείωσαν ότι η υποβολή αντιρρήσεων είναι δύσκολη και κοστοβόρα.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση όλων των δημοτών για ένα τόσο σημαντικό θέμα, διότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και «δεν πρέπει να το πάρουμε αψήφιστα».

Ο κ.Μπαλιούκος στηλίτευσε το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες εμφανίζονται αδιάφοροι πιστεύοντας ότι δεν τους αγγίζει το θέμα, και επισήμανε ότι οι δεσμευμένες εκτάσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που πίστευαν. Ενδεικτικά ανέφερε την περιοχή από τα Μπαρακίτικα ως τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα,  λέγοντας ότι «είναι όλα πράσινα στον χάρτη. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι παραβατικοί. Απαιτείται σύμπλευση για να αποτρέψουμε την ασέλγεια στην περιοχή μας, δηλαδή να πληρώσουμε για να αποχαρακτηριστεί ο αγρός που ήταν σταφίδα και έγινε αναδασωτέος».

Να μην επιβαρυνθούν κι άλλο οι αγρότες

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στάθηκε στην αναγκαιότητα υποχώρησης της Πολιτείας για να μην επιβαρυνθεί ο αγρότης σε μια δύσκολη εποχή και υπογράμμισε ότι ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για να διορθωθούν οι χαρτογραφημένες εργασίες.

«Είναι περίεργο αυτή την περίοδο, που η προσπάθεια της πολιτείας πρέπει να είναι στον πρωτογενή τομέα να επιβαρύνεται ο αγρότης μας με ακόμα μεγαλύτερα ποσά τα οποία δεν διαθέτει αυτή την περίοδο. Πολλές εκτάσεις, παραγωγικές εκτάσεις, εκτάσεις που βλέπω την αγωνία των ιδιοκτητών να προωθήσουν κάτι, είναι δεσμευμένες και άχρηστες πλέον», σχολίασε ο κ.Μπαλιούκος, διευκρινίζοντας ότι είναι αυτονόητος ο σεβασμός στο περιβάλλον  σε συνάρτηση με τον σεβασμό στον μόχθο του αγρότη.

Λόγω του ότι ο δήμος έχει πολλούς ετεροδημότες, το προσεχές χρονικό διάστημα θα μεταβεί στην Αθήνα κλιμάκιο του δήμου για να τους ενημερώσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο.
«Καίνε» οι αναδασωτέες και οι παραποτάμιες εκτάσεις
Ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, στάθηκε σε δύο σημεία: στις αγροτικές «αναδασωτέες» εκτάσεις και στις παραποτάμιες καλλιέργειες του Αλφειού.

Όπως ανέφερε, μετά τις πυρκαγιές του 2007, στον χάρτη έχουν περάσει ως αναδασωτέες εκτάσεις που δεν είναι δασικές.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγουν έξω και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης για κάτι που είναι το χωράφι του. Είναι λάθος της πολιτείας και πρέπει  για αυτές τις εκφράσεις να βγει το αναδασωτέο. Ήδη δρομολογήσαμε ενέργειες για να βρούμε τη λύση και θα έχουμε συνάντηση τη Δευτέρα για να δούμε τον τρόπο που πρέπει να διορθωθεί», επισήμανε ο κ.Γιακουμής και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μεγάλο τμήμα των παραποτάμιων εκτάσεων στον Αλφειό (Καλυβάκια, Μακρίσια και Πλουτοχώρι) έχει χαρακτηριστεί δασικό (Δ/Α) και αναζητείτι φόρμουλα για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος άδικα.

«Ως υπηρεσία ζητάμε στις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 και στις οποίες προβλέπεται παραχώρηση από τον νόμο,  να μειωθεί το κόστος της παραχώρησης. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, από 700 ως 1000 ευρώ το στρέμμα», είπε ο κ.Γιακουμής, υπογραμμίζοντας ότι θα προκληθεί κοινωνικό αναστάτωση αν οι χάρτες ολοκληρωθούν  χωρίς ενστάσεις, διότι για κάθε έκταση που θα αποτυπωθεί ως Δ/Α θα χαθούν επιδοτήσεις και θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στις μεταβιβάσεις.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Όλη η επικαιρότητα