Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωκοινοβούλιο: Απέρριψε τον Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ

Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ και άσκησε έντονη κριτική στις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το τετραήμερο της πρόσφατης, μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στις σημαντικές περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Με ψήφους 465 υπέρ σε σύνολο 682 ευρωβουλευτών, επιδοκιμάστηκε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απορρίφθηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζητά διαπραγματεύσεις και αλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων πλην ακροδεξιάς και συντηρητικών. «Κατά» ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ άλλοι 67 ψήφισαν «παρών».

Το Ευρωκοινοβούλιο σπάνια απορρίπτει τον Προϋπολογισμό. Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου.

«Ζοφερή κατάσταση, λίγες οι επιλογές»

Η παραπάνω ψηφοφορία έγινε μετά τη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Ενεργήσαμε γρήγορα και επειγόντως, σε λιγότερο από δύο μήνες καταφέραμε μια συμφωνία άνω των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή η απάντηση είναι τεράστια», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, συμφωνία ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην Ε.Ε.» και στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας».

Από τη μεριά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι μέρος της συμφωνίας είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, υποστήριξε όμως πως η κατάσταση «ήταν ζοφερή και λίγες οι επιλογές», προειδοποιώντας μάλιστα πως οι δυσκολίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει για την Ευρώπη,

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών ανέφερε επίσης πως «οι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών».

Η επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πειστούν χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, να τηρήσουν τις αξίες της ΕΕ.

«Η Επιτροπή θα δώσει συνέχει. Θα εξετάσουμε την πρότασή μας για το κράτος δικαίου για το 2018, θα συνεργαστούμε με τους συννομοθέτες μας για να διασφαλίσουμε ότι η πρότασή μας για το 2018 θα πληρωθεί και όπου χρειάζεται θα βελτιωθεί», σημείωσε.

via

Όλη η επικαιρότητα