Ελλάδα Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Για πρώτη φορά λαμβάνει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο

Μέτρα κατά της Τουρκίας προανήγγειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαιού και τη στάση της απέναντι στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εκφράζει έντονες ανησυχίες για την στάση της τουρκικής πλευράς, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

via

Όλη η επικαιρότητα