Αγροτικά Ηλεία

«Ευρώπη, σώσε μας»: Όλες οι ελπίδες στην Κομισιόν για αποζημιώσεις στο ελαιόλαδο – Τι απάντησε σε ερώτηση στη Βουλή ο ΥΠΑΑΤ, Στ. Αραχωβίτης

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος δρόμος για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου, όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Ανδριανού.

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι έχει ζητηθεί η κοινοτική αρωγή, καθότι πρόκειται για μη καλυπτόμενη ζημιά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, και πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα, όπως αναφέρει ο agrotypos.gr.

«Όσον αφορά την αναπλήρωση σε ένα ποσοστό του εισοδήματος των παραγωγών, που αυτό όντως είναι το ζητούμενο και είναι το θέμα της ερώτησής σας: Εξαντλούμε και εξετάζουμε όλα τα εργαλεία, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, πριν από λίγους μήνες, έφυγε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνδρομή της χώρας για μη καλυπτόμενες ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι υποστηρίζεται το αίτημα της χώρας. Έχω καταθέσει στα Πρακτικά σε προηγούμενη ερώτηση το σχετικό. Η χώρα μας ζητάει ενίσχυση για μη καλυπτόμενες ζημίες. Και τεκμηριώνουμε το αίτημά μας σαν χώρα, έχοντας καταθέσει μια χρονοσειρά κλιματικών δεδομένων, μετεωρολογικών δεδομένων, που δείχνουν ότι έχουμε άκαιρες βροχοπτώσεις, έχουμε θερμοκρασίες υψηλές σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να είναι υψηλές ή χαμηλές σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να είναι χαμηλές. Όλο αυτό το πλέγμα δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα στη χώρα συν τον δάκο στην ελιά», εξήγησε ο υπουργός και σημείωσε ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για να γίνουν αποτελεσματικές ενέργειες στο μέλλον.
Αλλαγή στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να γίνεο πιο αποτελεσματικό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης.
«Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος. Είπαμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν, άρα πρέπει να αναζητήσουμε νέες λύσεις σε ένα πεπαλαιωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, που λέγεται “πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας”. Αυτό έγινε στα Χανιά στις 29-11-2018. Σε αυτό το πιλοτικό έχουν ενταχθεί μια σειρά από περιοχές. Θα είναι διάρκειας δύο ετών και θα αναζητηθούν νέες λύσεις, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το έργο της δακοκτονίας. Ήδη από τις 18-10-2018 έγινε σχετική εισήγηση στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουμε την προμήθεια υλικών δακοκτονίας για το 2019. Από τις 26 Οκτωβρίου, επίσης, έγινε σχετική εισήγηση στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών για τις ανάγκες σε εποχικό προσωπικό για τη δακοκτονία που απαιτείται. Και από τις 21-11-2018 έγινε και η επίσημη έναρξη εργασιών για το 2019», ανέλυσε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε ότι ήδη έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την υπερπήδηση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Όλη η επικαιρότητα