Αρθρογραφία

Η Ευρώπη στα εξήντα…

Ακούστε το άρθρο

Από την ΕΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προς Ανατολάς διεύρυνση. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν Τραπεζικοί Οργανισμοί και Οίκοι Αξιολόγησης!…

Στις 25 Μαρτίου 1957, εξήντα χρόνια πριν, αρχίζει να δημιουργείται η «νέα Ευρώπη» πάνω σε οικονομικά κυρίως χαρακτηριστικά. Άλλωστε αυτό λέει ξεκάθαρα η ονομασία σε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που κράτησε συνολικώς τριάντα έξι έτη πριν περάσουμε στη γνωστή για τις νεώτερες ηλικίες «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Έξι χώρες γίνονται τα ιδρυτικά μέλη: Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δυτ. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις τους είναι η καθιέρωση της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής, της γνωστής μας ΚΑΠ, από την οποία κάποιοι ωφελήθηκαν τα μέγιστα και κάποιοι στην ύπαιθρό μας την καταγγέλλουν ακόμη, ως βασική αιτία συρρίκνωσης αγροτικής παραγωγής.

Η Ελλάδα, την Πρωτοχρονιά του 1981 γίνεται το δέκατο μέλος της ισχυρής ευρωπαϊκής ομάδας κρατών της δυτικής Ευρώπης και αφού προηγουμένως, από το 1973 την έχουν… προλάβει Δανία, Ιρλανδία και Μεγ. Βρετανία που όμως τώρα τίθεται από μόνη της εκτός, η μοναδική μέχρι σήμερα από εκείνες που έχουν ενταχθεί στην πορεία προς την… ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!

Σημαντική και ιστορική επιτυχία για την χώρα μας, αν αναλογισθούμε τα δυσανάλογα μεγέθη με άλλα έθνη στην γηραιά ήπειρο, την γεωγραφική της θέση και τις μικρές σχετικά δυνατότητες τις οποίες ωστόσο ανέδειξε με περίτεχνο διεθνιστικά τρόπο, ο επίμονος στο συγκεκριμένο θέμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Ελλάδα γίνεται και η χώρα που εγκαινιάζει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στις 13 Ιουνίου του 1985 με την Αθήνα ύστερα από πρόταση της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Πέντε χρόνια μετά Ισπανία και Πορτογαλία ενισχύουν το… «Μεσογειακό μέτωπο» και κάνουν την ΕΟΚ δωδεκαμελή. Παράλληλα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τα «οικονομικά πακέτα στήριξης» και το 1988 ανακοινώνεται το πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Υποτίθεται ότι αυτό θα έφερνε πιο κοντά τις αδύναμες με τις δυνατές χώρες της σύμπραξης, κάτι που επίσης υποτίθεται θα έκαναν τα μεσογειακά ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) αφιέρωμα ειδικά στη Νότια Ευρώπη…

Το 1990 η Ευρωπαϊκή Ήπειρος μπαίνει σε έναν «διαφορετικό κόσμο» ραγδαίων εξελίξεων που δημιούργησε η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η επανένωση της Γερμανίας.

Η περίοδος που θα ακολουθήσει, μας φέρνει την γνωστή Συνθήκη του Μάαστριχ, την Ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας (προάγγελος του κοινού νομίσματος) και την Ίδρυση της Επιτροπής Περιφερειών. Το Νοέμβριο του 1993 η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως τέτοια πλέον, δέχεται τρία ακόμη μέλη: Την Αυστρία, την Σουηδία και την Φινλανδία τον Ιανουάριο του 1995. Οι κάτοικοι της Νορβηγίας, πιθανολογούν ότι θα ζήσουν χειρότερη (όχι άδικα) και στο δημοψήφισμα αρνούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο των άλλων Σκανδιναβικών κρατών.

Την διετία 2000-2002 κάποιοι στις μέρες μας, ίσως και οι περισσότεροι θέλουν να την «ξεχάσουν» με βάση τα μνημόνια, τα μέτρα και την απαξίωση που «εισπράττει» τώρα ο τόπος μας. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ και την Ευρωζώνη και «καλωσορίζουμε» με τυμπανοκρουσίες και αφελώς με λιγότερη καχυποψία το ευρώ!

Η προς Ανατολάς διεύρυνση δίνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση αφού η… Ευρωπαϊκή «οικογένεια» μεγαλώνει κατά δέκα μέλη. Τόσο εύκολα και απλά, όσο δύσκολα συνέβαινε αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Όλες αυτές οι χώρες εντάσσονται το 2003. Τελευταίοι «συγκάτοικοι» από το 2007 επίσης από ανατολικά, είναι η Ρουμανία…

Το 2010 αποκαλύπτεται η Χρηματοπιστωτική Κρίση και η εξουσία των παγκόσμιων τραπεζικών οργανισμών και των Οίκων Αξιολόγησης. Και ταυτόχρονα με την έλλειψη θεσμών σταθερότητας και κλίματος αλληλεγγύης η Ευρώπη κλονίζεται. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα κάνει την επίσημη αίτηση και ζητά βοήθεια από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. Όλα τα επερχόμενα από την… κατά τα άλλα επιδιωκόμενη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση γίνονται στην χώρα μας βραχνάς και «εφιάλτης…»

Όλη η επικαιρότητα