Ηλεία

Ευρύ φάσμα αναπλάσεων από τον Δήμο Πύργου – Το κέντρο του Πύργου αλλάζει προς το καλύτερο

Ακούστε το άρθρο

Στα τεχνικά έργα, μεγάλα και μικρότερα, που αναμένεται ν` αλλάξουν –προς το καλύτερο- την εικόνα στο κέντρο του Πύργου, αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Αργυρόπουλος. Από τα συνολικά πέντε έργα πρωτεύοντα ρόλο κατέχει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 – αρχές του 2021, ενώ υπάρχουν ακόμα τέσσερα έργα (τα δυο εκτελούνται και δυο ακόμα πρόκειται να ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2021) που προστίθενται στο φάσμα μια ευρύτερης ανάπλασης στο κέντρο του Πύργου…

Όσον αφορά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας (σ.σ. έργο που έχει ενταχτεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.680.000,00 €), ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου (μέχρι τότε θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές).

Μετά τις 21 Ιουλίου θα ανοίξουν οι προσφορές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία, με τον κ. Αργυρόπουλο να δηλώνει πως «Υπολογίζουμε ότι τα έργα στην κεντρική πλατεία του πύργου θα ξεκινήσουν στο τέλος της χρονιάς – αρχές της επόμενης, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, ενστάσεις και αλλά. Το έργο θα χρειαστεί περίπου δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα τοποθετηθεί περισσότερο πράσινο και πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα σταθεροποιηθούν οι τοίχοι αντιστήριξης του Επαρχείου και θα θωρακιστεί ο λόφος στατικά.  Θα γίνει επίσης ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση στο πρανές από την πλευρά της Αγίου Χαραλάμπους που σήμερα παρουσιάζει μία πολύ άσχημη εικόνα».

Στο τελικό στάδιο η ανάπλαση της Ανδριάρα

Ένα από τα έργα που έχουν ξεκινήσει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης είναι η ανάπλαση της πλατείας Ανδριάρα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Πύργου. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη πλατεία θα τοποθετηθεί μέχρι και τρεχούμενο νερό ενώ ο χρόνος παράδοσης του έργου θα είναι μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Ένα ακόμα έργο που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό με τίτλο «Ανάπλαση οδών εντός οικιστικού ιστού της πόλης του Πύργου». Το έργο (ύψους 230.000 ευρώ), περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στις οδούς Κατσώνη, Μύρτιλου, Γόντικα, όπως αλλαγή ασφαλτοτάπητα, αναβάθμιση πεζοδρομίων, τοποθέτηση μικρών μεταλλικών κάδων απορριμμάτων και δενδρυλλίων και φωτισμό LED (γαλβανισμένοι στύλοι). Ουσιαστικά είναι ένα έργο το οποίο θα λειτουργήσει ως συνέχεια της ανάπλασης στην πλατεία Ανδριάρα.

Ξεκινά η αναμόρφωση της Κολοκοτρώνη και πέριξ οδών

Ο κ. Αργυρόπουλος πρόσθεσε πως «Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και βρισκόμαστε στη διαδικασία της συμβασιοποίησης για το έργο που αφορά την λειτουργική αναμόρφωση της οδού Κολοκοτρώνη και παράπλευρων οδών με προϋπολογισμό 632.000 ευρώ. Το έργο θα ξεκινήσει σύντομα και η μελέτη περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στις οδούς Κολοκοτρώνη, Σισίνη, Αγίου Νικολάου, Λετρίνων, Πετραλιά, Αγίου Χαραλάμπους. Θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρομίων ενώ επί της οδού Διάκου προβλέπεται να τοποθετηθούν 40 φωτιστικά σώματα LED που θα δώσουν περισσότερο φως σε όλη την περιοχή».

Καραϊσκάκη –πλατεία Νικάκη – Άγιος Αθανάσιος

Ένα ακόμα έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης (σ.σ. ολοκληρώνεται σύντομα), αφορά την πλατεία Νικάκη – Μίκη Θεοδωράκη και την οδό Καραϊσκάκη, από τη Ρήγα Φεραίου μέχρι και την οδό Ερμού.

«Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στην πλατεία Νικάκη και στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Αθανασίου, στην οδό Λιούρδη, ενώ θα γίνουν εργασίες βελτίωσης του εξωτερικού χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει τις 650.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει αισθητική αναβάθμιση, αναμόρφωση πεζοδρομίων, τοποθέτηση φωτισμού LED, κ.α. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2021», ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος.

Ανάπλαση της οδού 28ης Οκτωβρίου…

Ανάπλαση προγραμματίζεται και για μια ακόμα κεντρική οδό του Πύργου, την 28ης Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα από το σημείο που τελειώνει ο υπάρχον πεζόδρομος (Μπιζανίου) έως το ύψος της ΔΟY… «Εκεί θα πραγματοποιηθεί επέκταση πεζοδρομίων, αλλαγή ασφαλτοτάπητα και θα γίνει και υπογειοποιήση του δικτύου της ΔΕΗ, γεγονός που θα επιφέρει αισθητική αναβάθμιση. Κι εδώ θα τοποθετηθούν φωτιστικά LED, σε ένα έργο προϋπολογισμού περί τις 330.000 ευρώ που θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Πράσινου ταμείου και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει και αυτό την ερχόμενη Άνοιξη», είπε ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε ότι «Μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων – αναπλάσεων που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την εικόνα στο κέντρο του Πύργου. Ένα απαραίτητο λίφτινγκ που θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ως πόλη, περισσότερο πράσινο, ισχυρότερο φωτισμό, καλύτερους δρόμους και ποιότητα οδοστρώματος. Συνέπειες των παραπάνω θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οφείλω να πω ότι κάποια από αυτά τα έργα είχαν ξεκινήσει επί δημαρχίας Γαβρίλη Λιατσή. Φυσικά ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος σύνθημα ήρθαμε να φτιάξουμε και όχι να χαλάσουμε μας έχει δώσει οδηγίες να ενταθούν οι εργασίες για τις αναπλάσεις στην 28ης Οκτωβρίου και την οδό Καραϊσκάκη με την πλατεία Νικάκη που είναι δικά μας έργα».

Όλη η επικαιρότητα