Πολιτική

Ευρύτερες συναινέσεις στην Ολομέλεια για τη χρησιμότητα του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων

Ακούστε το άρθρο

Με τη διαμόρφωση ευρύτερης ομοφωνίας ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση επί της Αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είπε πως η κυβέρνηση «παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο», ενώ «έχει προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις για το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοδοτήσεις», και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθούν δύο ακόμα νομοσχέδια, ένα που θα αφορά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και ελέγχου της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ένα δεύτερο για τη θωράκιση της επιχειρηματικότητας για να αποτρέπονται φαινόμενα όπως της Folli- Follie

Σημείωσε ότι «ήδη υπάρχει μια διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων» τονίζοντας πως «ειδικά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία το εργαλείο αυτό θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, ενώ παράλληλα βοηθάει στο χτίσιμο του κοινωνικού ιστού της χώρας, με την δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου με την ενίσχυση της εργασίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Επισήμανε πως το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενισχύσει επιπλέον την ρευστότητα της πραγματικής αγοράς και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακούγοντας τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια σειρά από βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον εποπτικό έλεγχο των ιδρυμάτων αυτών, στην διεύρυνση της συμμετοχής σε σχήματα και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθώς και σε αστικές εταιρείες, ενώ μειώθηκε και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ίδρυσης από τις 400.000 στις 250.000 ευρώ. Αναφορικά με τον καθορισμό των επιτοκίων και φόρμουλες που μπορεί να ακολουθηθούν, ο υφυπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις δείχνοντας ότι είναι ανοικτός στην εξέτασή τους.

O εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Μαμουλάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «κατ’ εξαίρεση, καθώς συνολικά είναι αντίθετο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Υποστήριξε πως «τα ιδρύματα μικροπιστώσεων όπως και η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί επί της ουσίας την αποδοχή του σχεδίου που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Εξέφρασε την ικανοποίηση του που η κυβέρνηση κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων άκουσε και ενσωμάτωσε πολλές από τις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως της ενσωμάτωσης των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τη μείωση των ορίων για τη συγκρότηση τέτοιων ιδρυμάτων αλλά και την διεύρυνση της νομικής μορφής τους. Ζήτησε όμως, να υπάρξουν βελτιώσεις: Για την περαιτέρω αυστηροποίηση των ρυθμίσεων για τον έλεγχο καταλληλότητας των διοικήσεων και των μετόχων σε συμμετοχές άνω του 10%. Στην εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να ρυθμίζει κανονιστικά το επιτόκιο. Στη δυνατότητα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών μικροχρηματοδοτήσεων.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση του νομοσχεδίου για την έκπτωση 25% στους συνεπείς φορολογούμενους, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση και για όσους πραγματικά αδυνατούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι εργαλεία ρευστότητα με αποτελεσματικότητα. «Η κυβέρνηση κάτω από την αναποτελεσματικότητα των εργαλείων ρευστότητας που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα φέρνει τις μικροχρηματοδοτήσεις. Εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει το τεράστιο κενό ρευστότητας που απειλεί σήμερα την πραγματική οικονομία», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως από την έλλειψη ρευστότητας, 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας και την πτώση τζίρου να κυμανθεί στα 50 δισ. ευρώ για το 2020. Μιλάμε, είπε, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που «ενώ κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης τώρα κινδυνεύουν μετά από δυο μήνες lockdown κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ είχε εγκαίρως επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και ζήτησε ρύθμιση ώστε «να απαλλαγούν εντελώς από τις άδικες επιβαρύνσεις 71.000 συνταξιούχοι που ένα πρωί είδαν εμβρόντητοι στον υπολογιστή τους χρεωστικά σημειώματα με παχυλά πρόστιμα και προσαυξήσεις». «Η αναδρομική φορολόγηση συνεπάγεται ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη εξοφλήσει ή έχουν κάνει ρύθμιση» προσέθεσε. Τέλος για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «αντί να καταργηθεί εντελώς, όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, τον αναστέλετε μόνο για ένα έτος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως οι μικροπιστώσεις «έρχονται την ώρα που η καπιταλιστική κρίση έχει μπει σε μια νέα φάση την οποία και αυτή θα την πληρώσει και πάλι ο λαός»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο αυτό, λέγοντας πως «εάν σας ενδιέφεραν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα προχωρούσατε στην πραγματική στήριξή τους και όχι στις χορηγήσεις μικροχρηματοδοτήσεων που θα παρέχονται από μεγάλους ομίλους, από εταιρείες τηλεφωνίας και ενέργειες κ.λπ., που θα χορηγούν δάνεια με υπέρογκους τόκους λαμβάνοντες αυτές ζεστό χρήμα από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ».

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης, είπε «η πολιτική σας με το εργαλείο των χρηματοδοτήσεων είναι μια ακόμα στήριξη στους μεγάλους ομίλους και “ασπιρίνες” για τις μικρές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», έκρουσε δε τον κώδωνα ότι «θα δημιουργηθούν ακόμα ποιο υπερχρεωμένες οικογενειακές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες καθώς οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι “στάχτη στα μάτια τους”, που το μόνο που θα κάνουν θα είναι το να συσσωρεύσουν χρέη ή απλά να τα μεταθέσουν για λίγο αργότερα σε υπερχρεωμένους ανθρώπους και επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με παρέμβασή του στη Ολομέλεια, ειδικά για το νομοσχέδιο των μικροχρηματοδοτήσεων ανέφερε πως «σήμερα έχουν κατατεθεί 175.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ και εσείς δίνετε 5,4 δισ. ευρώ, όταν οι τράπεζες χρειάζονται 10 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Τώρα, με το νομοσχέδιό σας, μας λέτε ότι και οι ιδιώτες μπορούν να ιδρύουν τράπεζες!». Θέλετε, συνέχσε ο κ. Βελόπουλος, «με μικροδάνεια να ενισχύσετε την οικονομία. Πώς είναι δυνατόν να δώσετε σε οποιονδήποτε ένα δάνειο με στόχο να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία, χωρίς να υπάρχει διαδικασία επιστασίας…» Επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και δεν δίνονται δάνεια για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν είμαστε κατά του δανεισμού, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δίνονται δάνεια πρέπει να γίνεται έλεγχος. Γιατί άνευ ελέγχου δεν έγιναν ποτέ επενδύσεις». Επέκρινε την κυβέρνηση πως «δεν παρέχει κίνητρα στους επιχειρηματίες για να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα» και προέτρεψε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Βουλγαρίας, λέγοντας πως «ο Μπορίσοφ, επέβαλε ελέγχους στην σύσταση των τροφών που εισήγαγε η Βουλγαρία ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές».

Αρνητική στάση στο νομοσχέδιο εξέφρασε το ΜέΡΑ25 με τον Κρίτωνα Αρσένη να υποστηρίζει ότι δημιουργούνται ιδρύματα νόμιμης τοκογλυφίας που επιτρέπουν την είσοδο ύποπτων στοιχείων. Ιδρύματα που θα προχωρούν σε ανεξέλεγκτες χρεώσεις σε ευάλωτους επαγγελματίες και πολίτες Και επισήμανε ότι ανάλογες επιφυλάξεις τέθηκαν κατά την διαβούλευση τόσο από την ΕΚΠΟΙΖΩ, όσο και την εκπρόσωπο της ΤτΕ .

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ανέφερε πως «θέλουμε τη μεσαία τάξη να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς για εμάς δεν είναι ταξικός εχθρός, αλλά η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Μια οικονομία με ίσες ευκαιρίες για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη. Με ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία. Με ανάδειξη της σημασίας της εργασίας, όχι μόνο ως μέσου βιοπορισμού των πολιτών αλλά και ως μέσου που οδηγεί στην ασφάλεια». Τόνισε πως η ΝΔ «μάχεται για να διορθώσει τις κοινωνικές ανισότητες, εφαρμόζοντας μια φιλελεύθερη πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να καταστεί εφικτό, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, το “ελληνικό όνειρο”, η δυνατότητα, δηλαδή, να προοδεύσουν, ανεξαρτήτως της κοινωνικής και οικονομικής τους θέσης. Καταπολεμούμε τη διαιώνιση των παγίδων φτώχειας. Στόχος μας είναι να γίνει εφικτή η οικονομική και κοινωνική κινητικότητα».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως «ενισχύουμε τον νέο άνθρωπο που επιθυμεί να ξεκινήσει τη δική του μικρή επιχείρηση, αλλά και τον μεγαλύτερο ηλικιακά, τον πολίτη που έχει εξοικείωση με την τεχνολογία, τον νέο φοιτητή, τις μονογονεϊκές οικογένειες, και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πολύτιμη ρευστότητα. Ενισχύουμε στην πράξη την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα