Οικονομία

EWG: Ένας μήνας προθεσμία για τράπεζες και νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να κλείσουν τα 16 ανοιχτά μεταμνημονιακά θέματα και να παρουσιαστούν το σχέδιο για τις τράπεζες και ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη Σταθάκη.

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας παρουσιάστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG ). Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε για καθυστερήσεις σε μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και υγιή δημοσιονομική πορεία. Παρότι η παρουσίαση ήταν προφορική και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε ότι αφορά το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων για τις Τράπεζες και το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη κανείς από τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν τοποθετήθηκε. ¨Όπως φάνηκε από όλους η διάθεση να γίνει πιο λεπτομερειακή συζήτηση στο επόμενο EWG στις 28 του μήνα όταν η κατάσταση για την Ελλάδα θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού δεν συζητήθηκε μεν αλλά κοινοτικές πηγές δεν έκρυβαν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε αύξηση 11% καταργώντας παράλληλα και τον υποκατώτατο. Όπως τόνιζαν από τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα έμειναν με την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια μέτρια αύξηση που είχαν προτείνει ( κατ ανώτερο 6% ) και θα αναθεωρούσε στο θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου.

Ωστόσο χθες ούτε και αυτό το θέμα συζητήθηκε στο EWG.

Βροχή υποχρεώσεων

Ωστόσο από εδώ και πέρα η «περίοδος χάριτος » τελειώνει. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συντονιστεί να κλείσει μέχρι και το τέλος του μήνα τις 12 -13 από τις συνολικά 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος οι οποίες μένουν σε εκκρεμότητα πέντε μήνες μετά την 21 Αυγούστου.

Θέματα όπως ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου οι αλλαγές στο δημόσιο η στελέχωση της ΑΑΔΕ οι αποκρατικοποιήσεις το νομοθετικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων είναι τα πιο σοβαρά από τα θέματα που καθυστερούν . Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κλείσουμε τις εκκρεμότητες ώστε να συμπληρωθεί έγκαιρά η έκθεση της Commission για την δεύτερη αξιολόγηση .

Σε δεύτερη φάση το σχέδιο για την ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων στις εμπορικές τράπεζες είναι ένα μέγα ζητούμενο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ΕΚΤ καθώς η Καθυστέρηση ενέχει το κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες . Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική πλευρά τα ολοκληρώσει το σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ και να το υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες εγκρίσεις

Πιεστική χρονικά είναι και η ολοκλήρωση του σχεδίου για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη ο οποίος μετά και την δίμηνη παράταση παύει να ισχύει στις 28/2 . Θεωρητικά το ΥΠΟΙΑΝ μπορεί να διαπραγματευτεί μια νέα παράταση ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιορίσει για ευνόητους λόγους την δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας όπως αυτό που φαίνεται να σχεδιάζεται.

Η ώρα η κρίσης

Η αποτελεσματικότητα στις τρείς αυτές κατευθύνσεις θα καθορίσει το περιεχόμενο των δύο διαδοχικών εκθέσεων για την οικονομίας που θα δώσει στις 25 του μήνα του ΔΝΤ και στις 27 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα ληφθούν υπόψιν στην έγκριση και εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών που διακρατούν τα ελληνικά ομόλογα .

Κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 650 εκ ευρώ και κυρίως της πιστοποίησης ότι η Ελλάδα παραμένει εντός τροχιάς μετά το πρόγραμμα θα είναι η γνωμοδότηση του Euroworking group της 28ης Φεβρουαρίου που θα εισηγηθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που στο Eurogroup του Μαρτίου.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα