Αγροτικά Ηλεία

Εξαπλώνεται η… μαραμένη σταφίδα – Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί στην αγροτική ζώνη του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις… επιδημίας φαίνεται ότι αποκτά το φαινόμενο της μαραμένης σταφίδας στην Ηλεία, αφού καθημερινά αποκαλύπτεται ότι έχουν πληγεί σοβαρά κι άλλες καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς του νομού.

Το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο στις ΤΚ Βροχίτσας, Κορυφής, Αγίων Αποστόλων, Ελαιώνα και Αμπελώνα, κάτι που οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής, καθώς το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και η σκέψη για ξερίζωμα και αναμπέλωση είναι απαγορευτική, εκτός κι αν η πολιτεία αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και συνδράμει τους πληγέντες αγρότες, για να αποτραπεί η εξάλειψη της καλλιέργειας.

Οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν επενδύσει άφθονο χρήμα και χρόνο, για αυτό και η θέα της μαραμένης σταφίδας προκαλεί θλίψη και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους. Η πλειονότητα των πολιτών της περιοχής δεν έχει άλλο εισόδημα βιοπορισμού, με αποτέλεσμα ολόκληρες κοινότητες να βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια, διαλύοντας ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό της Ηλείας.

«Έχω κάνει μία επένδυση με 40 στρέμματα αμπέλια και σταφίδες εδώ και επτά χρόνια. Βλάστηση δεν υπάρχει, το κλήμα σταδιακά ξεραίνεται, μένει “κούρβουλο”. Το θέμα είναι ότι μόλις το έβαλα, μετά από 2-3 χρόνια είχαμε τα πρώτα δείγματα με ένα κλήμα εδώ, ένα εκεί. Ψεκάζαμε με ό,τι μας έδιναν οι γεωπόνοι για τη βλάστηση, κάναμε χλωρά λίπανση, και το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τα πάντα. Κάθε χρόνο χάνω και 2-3 αράδες σταφίδας. Σε λίγα χρόνια χρόνια θα έχει τελειώσει και έχουμε κάνει επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ  για αυτό το κλήμα. Εγώ φύτεψα το κτήμα το 2009 και μου είχε κοστίσει σχεδόν 12.000 ευρώ μόνο τα φυτά», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο παραγωγός Αντώνης Κατελούζος από τη Βροχίτσα, ζητώντας από την πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά «ειδάλλως η καλλιέργεια θα σβήσει και ο αγρότης θα πεινάσει».

Ο κ.Παντελής Βασιλόπουλος εξέφρασε την απόγνωσή του εξαιτίας της διαρκούς προσπάθειας να λύσει το πρόβλημα και τόνισε με αυτά τα δεδομένα η καταστροφή είναι αναπόδραστη. «Έχω φέρει γεωπόνους, λιπάσματα, έχω κάνει αναλύσεις εδάφους και δεν μου δίνει κανείς λύση. Έχω ρίξει πέντε χέρια διαφυλικά και δεν έχω κάνει τίποτα. Του χρόνου δεν θα μπορέσω να καθαρίσω βέργα, θα πρέπει να αλλάξω καλλιέργεια. Τα λεφτά που έχουμε χαλάσει δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Με την πορεία της ασθένειας αυτής εμείς πάμε για ολική καταστροφή. Του χρόνου δεν θα μπορέσω καν να κλαδέψω. Στα 55 χρόνια μου θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βασιλόπουλος.

Ο παραγωγός Τρύφωνας Καραντώνης από τον Ελαιώνα ζήτησε από την πολιτεία μια σαφή απάντηση για το ακριβές αίτιο του προβλήματος, καθότι τα έξοδα είναι πολλά και δεν σταματούν ποτέ. «Άλλες φορές τέτοια εποχή τα κλήματα είχαν γίνει δάσος και φέτος είναι ζήτημα να έχουν δέκα πόντους βλαστάρια. Η πολιτεία πρέπει να μας πει τι φταίει. Το φυτό, τα φάρμακα, τα λιπάσματα… Τα έξοδα τρέχουν και οι υποχρεώσεις μένουν υποχρεώσεις. Εάν δεν κάνουμε παραγωγή και φέτος, καταστραφήκαμε. Εμείς από αυτό ζούμε», σημείωσε ο κ.Καραντώνης.

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι σταφιδοπαραγωγοί

Ο αγρότης Αντ. Κατελούζος από τη Βροχίτσα άφησε αιχμές για μειωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς το 2008, οπότε και παρουσιάστηκε το πρόβλημα για πρώτη φορά. Πιστεύουμε ότι τα φυτά που μας έδωσαν να βάλουμε ήταν ακατάλληλα. Είχε έρθει εδώ και το Μπενάκειο και είχαν κάνει αυτοψία. Ένας φίλος γεωπόνος μου έστειλε ένα κείμενο για το τι γινόταν στην Γαλλία με τα αμπέλια. Το αντίστοιχο είχε γίνει και στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπάρχει λύση την οποία δεν μας λένε. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν αποζημιώσεις, να προχωρήσουμε σε ξερίζωμα και σε απολυμάνσεις στα χωράφια που έχουν μολυνθεί. Είναι μύκητας. Είναι τεράστιο το κόστος», σημείωσε ο κ.Κατελούζος.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Κορυφής, Γρηγόρης Κανελλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί –σε μικρότερη έκταση- εδώ και τρία χρόνια και θα πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. «Η πρότασή μου είναι να γίνει αναμπέλωση και στις σταφίδες προκειμένου να προχωρήσει η καλλιέργεια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν υπάρχει μικρόβιο, ιός ή κάτι άλλο. Η πολιτεία θα πρέπει όπως και στο αμπέλι που έχει βγει πρόγραμμα και επιδοτείται με 1.700 ευρώ το στρέμμα, το ίδιο να γίνει και για τη σταφίδα. Εάν η πολιτεία δεν βοηθήσει και δεν στηρίξει και μείνουμε στην  ίδια κατάσταση που βλέπουμε τώρα με τις σταφίδες τότε πολλοί θα εγκαταλείψουν, δεν θα καλλιεργήσει κανείς και δεν θα εισπράξει τίποτα και το ίδιο το κράτος», επισήμανε ο κ.Κανελλόπουλος.

Όχι στις απαντήσεις-χρησμούς

Ο αγρότης και πρόεδρος της ΤΚ Βροχίτσας, Δημ. Δημητρουλόπουλος ζήτησε την απόδοση ευθυνών ώστε να επανέλθουν οι καλλιέργειες και να μην ξοδεύονται άσκοπα χρήματα από τους παραγωγούς.

«Όταν στέλνουμε δείγματα στο Μπενάκειο, να μη μας στέλνουν απαντήσεις χρησμούς. Έχουμε μία απάντηση από το Μπενάκειο στον πρώην πρόεδρο κ. Κατελούζο το 2008 που είναι χρησμός. Για να έχουμε έρθει σε αυτή την κατάσταση τα κτήματα, σταφίδα και αμπέλια, σημαίνει ότι κάποιοι φταίνε. Το Μπενάκειο θα πρέπει να μας πει τι φταίει. Φταίμε εμείς οι παραγωγοί που δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά; Τα κτήματά μας είναι καλοταϊσμένα, καλοδουλεμένα καλοκλαδεμένα, περιποιημένα. Ξέρουμε τη δουλειά μας, τόσα χρόνια είμαστε αγρότες κι αν φταίμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί. Εάν όμως φταίνε τα φάρμακα, οι γεωπόνοι, τα εμβόλια, τα κεντρωμένα κλήματα, να μας πουν τι φταίει», υπογράμμισε ο κ.Δημητρουλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Αμπελώνα, Χρ. Γαλανόπουλος δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» πως η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη φέτος και ζητά άμεσα λύσεις και απαντήσεις.  «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή, κορφοκόβαμε για να χαρακώσουμε και τώρα δεν έχουν πετάξει βλάστηση. Δεν ξέρουμε τι φταίει, τα φυτά φταίνε, πρέπει να μας απαντήσουν είτε από τη Διεύθυνση Γεωργίας, να μας πουν τι θα κάνουμε. Του χρόνου δεν θα υπάρχει κανένα. Φέτος θα είναι στο μηδέν. Θα πάμε στον κ. Μητρόπουλο να δούμε τι θα γίνει», είπε στην εφ.«Πατρίς».

Όλη η επικαιρότητα