Ηλεία Υγεία

Έξαρση των ιώσεων στην Ηλεία!

iwseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έξαρση των ιώσεων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ηλεία με τις απότομες εναλλαγές του καιρού και ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους είναι οι κύριες αιτίες που «ρίχνουν» στο κρεβάτι μικρούς και μεγάλους.


Την… πρωτιά κατέχουν οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, κύρια χαρακτηριστικά των οποίων είναι «..η καταρροή από τα μάτια και τη μύτη, ο ξηρός βήχας, μια γενικότερα αδυναμία και λιγότερο συχνά ο πυρετός», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να γίνεται καλός αερισμός των δωματίων, (αλλά και των αιθουσών των σχολείων), να μη ντύνονται βαριά, να διατρέφονται σωστά και να απευθύνονται στον γιατρό αν ο πυρετός επιμείνει για παραπάνω από 24 ώρες.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο κ.Γαλανόπουλος σημείωσε πως «…τα άτομα με χρόνια νοσήματα, οι χρόνια αναπνευστικοί, με σακχαρώδη διαβήτη, με προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, με καρδιοπάθειες και στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις γιατί αν ασθενήσουν θα ταλαιπωρηθούν αρκετά».

Εξάλλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τους θανάτους που έχουν αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του χειμώνα, εξηγώντας πως «επρόκειτο για άτομα με υποκείμενα άλλα νοσήματα που έχουν μειώσει την αντίσταση του οργανισμού τους σε αυτές τις ιώσεις. Δηλαδή μεταμοσχευμένοι, ηλικιωμένοι, ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα βαριάς μορφής και οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις γιατί ανήκουν στις κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου», διευκρίνισε ο κ.Γαλανόπουλος.

Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός

Πάντως, όπως είχε σημειώσει και κατά την έναρξη του φθινοπώρου για τον προληπτικό εμβολιασμό, ο κ. Γαλανόπουλος υπενθύμισε ότι, καλό θα ήταν, όσοι δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, να το κάνουν ακόμα και τώρα, όταν δεν έχουν συμπτώματα γρίπης ή ιώσεων.

«Δεν καλύπτουν βέβαια όλες τις παραλλαγές των ιών αλλά ένα ποσοστό μεγάλο αυτών. Μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και δυο φορές, αν χρειαστεί, από τους ηλικιωμένους», κατέληξε ο κ.Γαλανόπουλος.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα