Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε «πυρήνας» διεθνούς τρομοκρατίας: Σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στην Αθήνα – Ο ρόλος της Μοσάντ

Ακούστε το άρθρο

Δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, 25 και 29 ετών, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, στην επαρχία, που ετοίμαζε χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας – στου Ψυρρή – το οποίο λειτουργούσε και ως άτυπος χώρος συνέλευσης Εβραίων. Δεν στόχευαν δηλαδή να πλήξουν ελληνικούς στόχους, αλλά στόχευαν καθαρά χώρους και πρόσωπα εβραϊκού – ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Οι συλληφθέντες προέρχονται από την ίδια περιοχή, το χωριό Σαργκόντα και παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Εκτός από το κομμάτι των κατοπτεύσεων είχαν διαπιστώσει πρόθεση για δολοφονίες και απαγωγές ατόμων σε απομονωμένα σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως η Μοσάντ καθοδηγούσαν τις ελληνικές αρχές, βοηθώντας ως προς γενικές ιδέες τρόπου λειτουργίας οργάνωσης.

Απολογούνται την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι δύο συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για τους τρομοκράτες. Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, κατάφεραν να συνθέσουν τα «κομμάτια του παζλ», με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον «πυρήνα» διεθνούς τρομοκρατίας.

«Εγκέφαλος» του δικτύου, που κινούσε τα νήματα, φέρεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, να ήταν άνδρας πακιστανικής καταγωγής με έδρα το Ιράν.

Όπως προέκυψε, οι ενέργειές τους βρίσκονταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο προχωρούσαν σε κατοπτεύσεις χώρων ενώ ο τρόπος για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται να άλλαξε αρκετές φορές, όπως να χρησιμοποιούσαν είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, ακόμα και χρήση εκρηκτικών.

Τρομοκρατία: Ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή ο στόχος – Ετοίμαζαν πολύνεκρο χτύπημα

Εστιατόριο στου Ψυρρή που βρίσκεται στο κτήριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή στο κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην καρδιά της Αθήνας, και λειτουργεί και σαν εβραϊκή συναγωγή, ήταν ο στόχος των δύο αλλοδαπών, που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου το οποίο ετοίμαζε αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα.

Στόχος των τρομοκρατιών ήταν να προκαλέσουν πολύνεκρο χτύπημα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν και άλλοι στόχοι.

Ο συμβολισμός επιλογής του στόχου ίσως να συνδέεται με την περιγραφή που δίνει το ίδιο το εστιατόριο για την φυσιογνωμία του. «Καλωσορίζουμε καθημερινά επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να μάθουν για την Σεφαραδίτικη Εβραϊκή κουλτούρα […] Το Gostijo είναι κάτι παραπάνω από ένα εστιατόριο, είναι μια στάση ζωής και μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι αναζητούν μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Αποκλειστικά και μόνο Κοσέρ πιάτα τα οποία παρασκευάζονται προσεκτικά, με διαλεκτά υλικά, ακολουθώντας παραδοσιακές Σεφαραδίτικες συνταγές οι οποίες δόθηκαν από γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα μας από την Ορεστιάδα πριν από πέντε χρόνια, ενώ στη συνέχεια χάνονται τα ίχνη τους.

Όπως αποκάλυψε ο Μαρίνος Αλειφέρης στο Live News, οι δύο συλληφθέντες είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομοεθνή τους σε άλλη χώρα της Ασίας, εκτός Πακιστάν, από τον οποίο έπαιρναν εντολές και οδηγίες για το χτύπημα που θα γινόταν στην καρδιά της Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε έρευνα και σε νησί του Ιονίου, συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο, η οποία σχετίζεται με τους συλληφθέντες.

Τι «αποκάλυψαν» τα κινητά τους

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν καθώς είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για συνεργασία της ΕΥΠ με ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν πού φτάνουν τα «πλοκάμια» της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και τον ρόλο του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Τ. Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

-είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
-είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
-είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
-σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Παρόμοιες υποθέσεις τρομοκρατίας

Τον Σεπτέμβριο του 2012, απετράπη στην Κύπρο σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος Ισραηλινού και της οικογένειάς του.

Τον Ιούνιο του 2022, τουρκικές αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα για επίθεση σε βάρος Ισραηλινών πολιτών στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ertnews.gr/in.gr

Όλη η επικαιρότητα