Ελλάδα Οικονομία

Εξαίρεση της φέτας και των ροδάκινων από τους αμερικανικούς δασμούς ζητά η Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, πέραν του ελαιολάδου και των ελιών, από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ, στο πλαίσιο των επαφών για το δεύτερο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που έγιναν τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις που έκανε  στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε καταρχάς στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τους νέους αμερικανικούς δασμούς το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές.

Τα δύο αυτά προϊόντα, ανέφερε ο υφυπουργός, «αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ».

Σημείωσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που εξαιρέθηκε από τους δασμούς στις ελιές, γεγονός το οποίο είναι μια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό, ο κ. Σκρέκας έθεσε το θέμα της εξαίρεσης και άλλων προϊόντων, όπως είναι η φέτα και τα ροδάκινα.

«Εξηγήσαμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικά για την Ελλάδα, εξηγήσαμε ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος, όπως επίσης ότι από τα ροδάκινα και τα μεταποιημένα ροδάκινα ζουν μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας», είπε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «δεν σταματά ο αγώνας μας να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, να διασφαλίσουμε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς».

«Ξεπαγώνουν» επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο «ξεπάγωμα» των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορούν τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε:

«Σχέδια Βελτίωσης και Σχέδια Μεταποίησης, συνολικού ύψους επένδυσης που μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ, «παγωμένα» για δύο χρόνια, εμείς σε δύο μήνες μέσα καταφέραμε να τα ξεπαγώσουμε. Ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Ήδη ξεκινάμε σε ό,τι αφορά τα σχέδια μεταποίησης, όπου από το Νοέμβριο και μετά επενδύσεις περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα απελευθερωθούν και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Τα δε Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν τους αγρότες -φυσικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς κ.λπ.- που θα αγοράσουν εργαλεία για τη δουλειά τους, συστήματα για καλλιέργειες, τρακτέρ για να να εκσυγχρονίσουν την καλλιέργειά τους, αυτά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2020».

Σχετικά με την πολιτική στήριξης των παραγωγών ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις: «Η μία να πετυχαίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε ό,τι αφορά την τιμή πώλησης, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, που φυσικά σημαίνει ότι αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε στους καταναλωτές» και «σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ένα από τα μεγαλύτερα κόστη, αν αφαιρέσουμε το κόστος της γης, το ενοίκιο (…) είναι η ενέργεια, που χρησιμοποιείται πρώτον για την άρδευση (…) και το άλλο είναι το κόστος του πετρελαίου για την άροση». «Και τα δύο πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα