Αγροτικά Μεσσηνία

Εξαιρετική η χρονιά για το καρπούζι Τριφυλίας

Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετική χρονιά είναι η φετινή για τα καρπούζια της Τριφυλίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες μετά το «ξεσκέπασμα» είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή ποιότητα. Η χρονιά ήταν πρώιμη αλλά οι παραγωγοί προχώρησαν στην συγκομιδή όταν τα καρπούζια να πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια ωριμότητας (Brix). Οι καλές καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό έφεραν αύξηση της ζήτησης και τόνωση των εξαγωγών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τα καρπούζια της περιοχής εξάγονται στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία) στις Βαλκανικές χώρες, όπου εκτός της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, φέτος εξάγονται και σε χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Σερβία, FYROM, Βοσνία – Ερζεγοβίνη). Εξαγωγές γίνονται και στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελβετία), όπως και στις Σκανδιναβικές χώρες, Αγγλία και Ολλανδία».

Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών (χαμηλής κάλυψης) στην Τριφυλία. Οι τιμές παραγωγού μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη.

Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων. Λόγω της καλής ποιότητας σχεδόν όλη η παραγωγή είναι εμπορεύσιμη. Μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί το 90% των πρώιμων στρογγυλών καρπουζιών και το 60% καρπουζιών τύπου βαρέλας. Συνολικά έχει συγκομιστεί περίπου το 70% της παραγωγής.

«Παρά την απεργία των γεωπόνων (εξυπηρετούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι τις εξαγωγές προς ΕΕ), η καλή συνεργασία μεταξύ παραγωγών, εξαγωγικών φορέων και γεωπόνων ελεγκτών, βοήθησε πάρα πολύ στην ομαλή ροή των εξαγωγών. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί στη ΔΑΟΚ περισσότερες από 500 αναγγελίες για εξαγωγές κηπευτικών.

Όλη η επικαιρότητα