Παιδί

Έξι αθώα αλλά τρομακτικά συμπτώματα του μωρού

Ακούστε το άρθρο

Ξέρουμε ότι από την πρώτη μέρα που το μικρούλι σας ήρθε στη ζωή σας, κάθε του κίνηση αποτελεί αιτία ενθουσιασμού, αλλά και αγνού τρόμου.

Και παρά το γεγονός ότι σταδιακά μαθαίνετε να αναγνωρίζετε ποιο κλάμα του πρέπει να σας ανησυχεί και ποιο όχι, εκείνο δεν παύει να βρίσκει τρόπους να σας εκπλήξει. Εντάξει, δεν το κάνει επίτηδες, όμως πάρτε για παράδειγμα τα παρακάτω συμπτώματα: Είναι εντελώς φυσιολογικά, όμως μπορούν να κάνουν ένα γονιό να χάσει τον ύπνο του για μέρες ολόκληρες!

Σπασμοί κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ναι, είναι εξαιρετικά τρομακτικό, όμως το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται «σπασμοί λόγω καλοήθους μυοκλόνου του ύπνου». Αν εξακολουθεί να σας ακούγεται ανησυχητικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μυόκλονος είναι και ο… λόξιγκας! Εννοείται πως καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας, όμως δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε υπερβολικά.

Ακανόνιστη αναπνοή και βουλωμένη μύτη

Μέσω του θηλασμού, οιστρογόνα μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωράκι, με αποτέλεσμα αυτές τις ιδιαιτερότητες στην αναπνοή και το βούλωμα της μύτης του. Έτσι, το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα θα υποχωρήσει από μόνο του πριν το μικρό σας συμπληρώσει έξι μήνες ζωής.

Φούσκωμα στο στήθος

Και πάλι, ένοχος είναι τα οιστρογόνα, που κάνουν έως και το 50% των μωρών να εμφανίζουν… στήθος, ενώ ορισμένα παράγουν ακόμη και μια λευκή έκκριση που θυμίζει μητρικό γάλα! Συνήθως, το φαινόμενο υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα από τη γέννησή τους.

Βρεφική ακμή

Οφείλεται σε μια ορμόνη που περνά από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε το παραμικρό για να του περάσει. Περίπου σε ένα μήνα μετά τη γέννησή του, θα εξαφανιστεί από μόνη της.

Παλλόμενη κρανιακή πηγή

Εντάξει, ξέρουμε ότι και μόνο το γεγονός ότι το μικρούλι σας έχει ένα μαλακό σημείο στο κρανίο του δεν λειτουργεί καθησυχαστικά, πόσο μάλλον η εικόνα αυτού του σημείου να πάλλεται. Ωστόσο, το μόνο που συμβαίνει είναι πως βλέπετε τα αγγεία του να δουλεύουν σκληρά για να αιματώσουν τον εγκέφαλό του. Σταδιακά, η κρανιακή πηγή θα εξαφανιστεί, και μαζί της θα χαθεί και αυτό το παράξενο θέαμα.

Λόξιγκας

Ίσως είναι πολύ λαίμαργο ή ίσως καταπίνει πολύ αέρα μαζί με το γάλα σας. Πάντως όσο συχνός και αν είναι ο λόξιγκας του μωρού σας, το πιθανότερο είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικός. Αν ανησυχείτε, σημειώστε σε ένα χαρτί τις ώρες που τείνει να εμφανίζεται, τη διάρκειά του, και τις δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσε να συνδέεται, και μοιραστείτε τα ευρήματά σας με τον γιατρό σας.

via

Όλη η επικαιρότητα