Παιδί

Έξι φράσεις που θέλετε να μάθετε στο παιδί

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν καθώς το παιδί τους μεγαλώνει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να υιοθετήσει συμπεριφορές ή ακόμα και φράσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες γύρω του. Ωστόσο, επειδή ενδέχεται να υιοθετήσουν μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε, μαθαίνοντάς του εξαρχής ορισμένες εκφράσεις που θα το βοηθήσουν να επικοινωνεί καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω του, ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Σε παρακαλώ»

Είναι αλήθεια πως τα παιδάκια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και μπορεί να μην το ζητούν πάντα ευγενικά. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να του μάθετε να λέει «σε παρακαλώ» πριν ή μετά αφού ζητήσει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε να είναι ευγενικό κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές, πράγμα που θα το βοηθήσει πολύ στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

«Σε ευχαριστώ»

Η ευγνωμοσύνη είναι καλό να διδάσκεται στα παιδιά από νεαρή ακόμα ηλικία. Μαθαίνοντας του αυτήν την φράση, όχι μόνο το μαθαίνετε να είναι ευγενικό όταν επικοινωνεί με τους γύρω του αλλά πραγματικά να νιώθει ευγνώμον για όλα όσα έχει ή για κάτι που θα το δοθεί. Παράλληλα το να νιώθει ευγνώμον θα το γεμίσει χαρά και αισιοδοξία, αφού θα μπορεί να βλέπει τα θετικά ακόμα και σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις.

«Θα τα καταφέρεις»

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει αυτήν την φράση είναι να την ακούει συχνά από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε στην πραγματικότητα πώς να είναι πρόθυμο και εμψυχωτικό στους γύρω του αλλά και στον εαυτό του. Φράσεις σαν και αυτή, το βοηθούν να ενδυναμώνει τις σχέσεις του με τους γύρω του, αφού αποτελεί ένα θετικό άτομο που θέλει να βοηθά και να εμψυχώνει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά του.

«Πώς είσαι;»

Μέσω αυτής της φράσης, του μαθαίνετε να έχει επίγνωση του άλλου ατόμου και να ενδιαφέρεται για το πώς είναι αλλά και τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αποτελεί μια σπουδαία φράση αφού δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι θέλουμε να ακούσουμε για την ημέρα του. Του μαθαίνετε λοιπόν, να δείχνει εκτός από ευγένεια και καλοσύνη κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές.

«Νιώθω τόσο..»

Με αυτήν την φράση του μαθαίνετε να εκφράζει όλα όσα νιώθει, παίρνοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων του μέσα από την κατάλληλη έκφραση και άρθρωση. Χρησιμοποιώντας σωστά τις λέξεις και τις φράσεις του, μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές του σκέψεις κι επομένως να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα βιώνει.

«Σε αγαπώ»

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να του μάθετε να δέχεται την αγάπη από τους γύρω του αλλά και να την εκφράζει, αφού αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Δείξτε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική φράση, που θα πρέπει να λέει με όλη του την καρδιά και όχι να την αναπαραγάγει απλώς επειδή την ακούει από τους γύρω του.

Όλη η επικαιρότητα