Αγροτικά

Εξισωτική: Πώς θα υποβάλουν οι παραγωγοί ενστάσεις – Οι προθεσμίες

Οι προσφυγές υποβάλλονται από τις 11.01.2022 έως και 24.01.2022 απ' ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών.
Ακούστε το άρθρο

Aπό 11 Ιανουαρίου 2022 ξεκινούν οι ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής για την εξισωτική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων και αφού ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους του Μέτρου 13 για το έτος 2021, οι παραγωγοί που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές είναι όσοι έχουν ένταξη με κατάσταση έγκριση και αίτημα πληρωμής για Μ 13.

Οι προσφυγές υποβάλλονται από τις 11.01.2022 ως και την 24.01.2022 απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, μέσω της οθόνης «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής πληρωμής» της Καρτέλας Αγρότη (https://osdeopekepe. dikaiomata.gr/FarmersTab) > Μέτρο 13 > 2021 > ΠΛΗΡΩΜΉ που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο χρήστης δύναται να τροποποιήσει την υποβληθείσα προσφυγή του όσες φορές το επιθυμεί, εντός της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών. Το έντυπο θα είναι ανοικτό για καταχωρήσεις μόνο το χρονικό διάστημα υποβολής ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής.

Το έντυπο Ενδικοφανούς Προσφυγής πληρωμής βρίσκεται σε κατάσταση:

α. Πρόχειρη. Όταν εισάγεται αρχικά ή όταν μεταβάλλεται για διόρθωση από τον online χρήστη στην καρτέλα αγρότη.

β. Προς μηχανογραφική επαναξιολόγηση. Όταν οριστικοποιείται από τον online χρήστη στην καρτέλα αγρότη και δεν υπάρχει στον πίνακα «Ευρήματα πληρωμής» εγγραφή με ΝΑΙ στο πεδίο «Υποχρεωτική Καταχώρηση Δικαιολογητικού».

γ. Προς έλεγχο. Όταν οριστικοποιείται από τον online χρήστη και υπάρχει στον πίνακα «Ευρήματα πληρωμής» τουλάχιστον μία εγγραφή με ΝΑΙ στο πεδίο «Υποχρεωτική Καταχώρηση Δικαιολογητικού» ή μεταβάλλεται για διόρθωση από τον online χρήστη.

δ. Οριστική. Όταν οριστικοποιείται η «Προς έλεγχο» ενδικοφανής προσφυγή πληρωμής, από ελεγκτή ΟΠΕΚΕΠΕ.

ε. Άκυρη. Η προηγούμενη «Προς έλεγχο» ή «Οριστική» ενδικοφανής προσφυγή πληρωμής, γίνεται «Άκυρη» όταν υποβάλλεται εκ νέου από online χρήστη ή δημιουργείται νέα εγγραφή από ελεγκτή ΟΠΕΚΕΠΕ .

Στο έντυπο υπάρχουν τα πεδία:

Επανυπολογισμός πληρωμής – μηχανογραφική    επαναξιολόγηση  της  αίτησης πληρωμής» με προσυμπληρωμένη τιμή ΝΑΙ η οποία δεν τροποποιείται από τον χρήστη.
Ημερομηνία Πρωτοκόλλου, η οποία δίνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την οριστικοποίηση.
Αριθμός   πρωτοκόλλου, o οποίος δίνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την οριστικοποίηση.
Είδος εγγραφής – Κατάσταση ενδικοφανούς Προσφυγής Πληρωμής, συμπληρωμένη σύμφωνα με τα αναφερόμενα ανωτέρω (α-ε) σημεία.
Στην οθόνη εμφανίζεται πίνακας με το σύνολο των κωδικών – και την σχετική περιγραφή των ευρημάτων πληρωμής (σε επίπεδο ΑΦΜ / τεμαχίου). Ανά εύρημα πληρωμής υπάρχουν τα παρακάτω πεδία:

«Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής πληρωμής»: ΝΑΙ/ΟΧΙ, με υποχρέωση συμπλήρωσης μίας εκ των 2 τιμών
«Υποχρεωτική Προσκόμιση Δικαιολογητικού»: ΝΑΙ/ΟΧΙ, προσυμπληρωμένο από το σύτημα.
Ο χρήστης δύναται να επιλέξει ΝΑΙ στο πεδίο «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής» για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί και να αποθηκεύσει προσωρινά όσα έχει καταχωρήσει, επιλέγοντας «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ». Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα «Τα καταχωρισμένα στοιχεία που αποθηκεύετε θα ληφθούν υπ’ όψιν μετά την οριστικοποίηση της Ενδικοφανούς Προσφυγής σας». Ο παραγωγός μετά το πέρας της διαδικασίας επιλέγει το πεδίο «Οριστικοποίηση» και η ενδικοφανής προσφυγή πληρωμής παίρνει αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου αυτόματα από το  σύστημα.

Η υποβολή των προσφυγών υποβάλλεται στο πλαίσιο:

μηχανογραφικής επαναξιολόγησης της αίτησης πληρωμής (μέσω διασταύρωσης με άλλες βάσεις δεδομένων, του ΟΠΕΚΕΠΕ ή    άλλων υπηρεσιών), όποτε και ακολουθεί επανυπολογισμός της  πληρωμής των ευρημάτων πληρωμής.
Οι ενδικοφανείς προσφυγές, για τις περιπτώσεις που απαιτείται αξιολόγηση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, εξετάζονται από τριμελή επιτροπή που ορίζεται με Απόφαση του Προϊσταμένου της εκάστοτε Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η εξέταση των προσφυγών θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του διαστήματος υποβολής.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα