Αγροτικά Ηλεία

Έξω από τις «συνδεδεμένες» 3 βασικά προϊόντα της Ηλείας;..

Στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ.
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφια προς αφαίρεση φέρονται να είναι 8 με 9, από τα 19 προϊόντα στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται η βιομηχανική τομάτα, η Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, τα βασικά, δηλαδή, προϊόντα του νομού μας σε καλλιέργεια και παραγωγή!

Εάν «προχωρήσουν» αυτές οι… «υποψηφιότητες» το αποτέλεσμα θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» του αγροτικού τομέα του νομού μας, ενώ οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο…

Χθες, ενημερώθηκε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και από σήμερα θα ξεκινήσει ένας προγραμματισμός επαφών, όπως με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γίνουν γνωστές οι επίσημες προθέσεις για αυτό το μείζον θέμα.

Εκτός από την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η λίστα περιλαμβάνει τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συμπύρηνο ροδάκινο, τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος.

«Ανεπαρκείς οι αιτιολογήσεις…», λέει η Κομισιόν

Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις περισσότερες συνδεδεµένες με βάση το γεγονός ότι η ακαθάριστη αξία παραγωγής σε σχέση µε τις εµφανείς δαπάνες βγάζουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε αυτόν τον δείκτη βασίζεται και το ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται, αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τα παραπάνω προϊόντα για τα οποία οι αρχές λένε ότι µειώνονται συνεχώς τα στρέµµατά τους ή πλήττονται από εισαγωγές, και για αυτούς του λόγους χρειάζονται συνδεδεµένη, γεγονός που η Κομισιόν απορρίπτει ως επαρκή αιτιολόγηση για την ενίσχυση.

Στις προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, αναφέρεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια αλλά με κριτήρια ποιότητας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα κράτη – µέλη σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο οι παρεµβάσεις στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης συνάδουν µε την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) κρίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκείς. Δεν αποκλείεται τα προϊόντα που είναι υποψήφια προς αφαίρεση -συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ- τελικά να αναθεωρηθούν στους όρους με τους οποίους δίνονται και να μπουν κριτήρια ποιότητας…

Στις παρατηρήσεις της Κομισιόν τίθεται και ένα όριο, είτε στρεμματικό, είτε σε όρους ζωικού κεφαλαίου ανά εκμετάλλευση, που θα δίνεται η ενίσχυση συνδεδεμένης, κάτι που μένει να φανεί αν θα προκύψει και στο τελικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας.

Στην απάντηση της Ελλάδας σχετικά µε το σχόλιο της Κοµισιόν για την αναθεώρηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων αναφέρεται ότι:

«Αναγνωρίζουµε την ορθότητα του σχολίου της Κοµισιόν και η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο µέτρο των συνδεδεµένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης.

Το αναθεωρηµένο µέτρο θα είναι σε απόλυτη σύµπνοια µε τις αδυναµίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαµβάνοντας υπόψη τη συµπληρωµατικότητα µε άλλα µέτρα πολιτικής για τα συγκεκριµένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαµορφώνονται µετά τον πόλεµο της Ουκρανίας σε σχέση µε την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σηµασίας γεωργικών τοµέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».

«Αν γίνει αυτό, ο νομός Ηλείας τελειώνει…»

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, λέγοντας ότι αν γίνουν πράξη όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα, το εισόδημα των παραγωγών θα καταρρακωθεί ακόμη περισσότερο και η Ηλεία θα πάψει να έχει αγροτικό τομέα, που αποτελεί τον βασικό οικονομικό «μοχλό», παρά την χρόνια κρίση.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να βγάλει εκτός συνδεδεμένων, δηλαδή να μην ενισχύονται, τα προϊόντα της βιομηχανικής τομάτας, της Κορινθιακής σταφίδας και τα εσπεριδοειδή, για το διάστημα 2023 – 2027.

Αυτό θα είναι η ερήμωση, το τελείωμα των αγροτών του νομού Ηλείας, γιατί μιλάμε για βασική προϊόντα του νομού μας. Αν γίνει αυτό, ο νομός Ηλείας τελειώνει.

«Έφυγαν» τα Πανεπιστήμια, «έφυγαν» τα Νοσοκομεία, «φεύγει» και ο αγροτικός χώρος. Ο «κορμός» του νομού, πετάγεται έξω. Δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Ξεκινάμε επαφές…», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα