Ηλεία

Εξώδικο για τα θυροφράγματα του Αλφειού!

Ακούστε το άρθρο

Τριγμούς προκαλεί ξανά το φράγμα του Αλφειού και ο τρόπος χρήσης του, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία «ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ-ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ» του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) εξέφρασε με την αποστολή εξωδίκου προς την ΥΔΡΗΛ, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι τα θυροφράγματα παραμένουν ανοιχτά από τις 11 Ιανουαρίου, και θέτει ζήτημα μη εύρυθμης λειτουργίας και κατ’ επέκταση απώλειας εσόδων ύψους 296.772 ευρώ (14.132 ευρώ τη μέρα)!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί τόσο στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όσο και στην Περιφέρεια, «όπως προκύπτει από το ημερολόγιο χρήσης των θυροφραγμάτων, αυτά άνοιξαν στις 5.1.2017. έκλεισαν στις 9.1.2017 για να ξανανοίξουν στις 11.1.2017 και παραμένουν ανοικτά μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του ΜΥΗΕ και τη μη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την περίοδο της πιο υψηλής παραγωγικότητας, αν και από τις καταγραφές του σταθμού ουδέποτε η στάθμη δεν πλησίασε το όριο των 70 εκ. πάνω από τον υπερχειλιστή, που αποτελεί και το κοινά συμφωνηθέν όριο, πέραν του οποίου εδύνατο να ανοίξουν τα θυροφράγματα». Στη συνέχεια η Κοινοπραξία επισημαίνει ότι παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού «χωρίς δική της υπαιτιότητα», με συνέπεια –όπως τονίζεται στο εξώδικο- «να ελαχιστοποιούνται τα έσοδα του έργου», προειδοποιώντας για προσφυγή στη νομική οδό σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση.

Το επίμαχο σημείο που αναμένεται να επιφέρει έριδες, είναι η αναφορά της Κοινοπραξίας σε «ανεξέλεγκτο άνοιγμα των θυροφραγμάτων» που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμο και «αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον».

Μάλιστα, η κοινοπραξία κάνει λόγο για διαχρονική αδυναμία της να θέσει σε στον μέγιστο παραγωγικό και αποδοτικό βαθμό τον υδροηλεκτρικό σταθμό «λόγω του ανοίγματος των θυροφραγμάτων κατά τρόπο ανεξέλεγκτο, απρόσφορο για τη λειτουργία του σταθμού και πρωτίστως ευθέως αντίθετο στη σύμβαση (…) και των συμφωνηθέντων».

Στο εξώδικο παρατίθεται και το δημοσίευμα της εφ.«Πατρίς» από τη σύσκεψη που έγινε πριν από έναν χρόνο στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλου, και στο οποίο συμφωνήθηκαν οι όροι χρήσης των θυροφραγμάτων. Επ΄αυτού, μάλιστα,  κοινοπραξία επισημαίνει πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές αναγνωρίζουν ως αιτία των πλημμυρικών φαινομένων στην πεδιάδα Μακρισίων τη βλάβη στο αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο».

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και επειδή ο χειμώνας (και οι βροχές…) είναι ακόμα μπροστά μας, οι πληροφορίες της εφ.«Πατρίς» αναφέρουν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη στον Πύργο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να επιτευχθεί νέα συμφωνία κοινά αποδεκτή.

Όλη η επικαιρότητα